In de afgelopen jaren hebben wij bij DJ2DJ menig hoofdtelefoon getest. Net als bijvoorbeeld CD-spelers, platenspelers en mixers blijven er keer op keer nieuwe modellen uitkomen. En natuurlijk zijn wij net als bij menig ander DJ, nieuwsgierig wat er nieuw is. Vooral bij hoofdtelefoons zijn wij vaak net iets kritischer. Natuurlijk moet het geluid gewoon goed zijn maar misschien wel net zo belangrijk, is de bouwkwaliteit. En dan kunnen we simpelweg niet om Sennheiser’s HD25 heen!

HD25_DJ2DJ

HD25

De HD25 is inmiddels ruim zevenentwintig jaar op de markt. En dat is toch wel redelijk uniek te noemen. Zeker als je bekijkt hoe snel de hedendaagse techniek verandert. Toch blijft de HD25 zijn dominante marktpositie behouden. En dit ondanks de vele pogingen van zijn concurrenten. Wat eigenlijk bijzonder grappig is, zeker als je bedenkt dat hij van originele ontwikkelt is voor de cameraman. En die doelgroep samen met bijvoorbeeld verslaggevers hebben de hoofdtelefoon groot gemaakt. Dit viel natuurlijk ook op bij de diskjockey’s welke al snel de overstap maakte.

Waarom werd de HD25 zo snel populair?

De HD25 was en is een erg lichte hoofdtelefoon. Nu sta je daar tegenwoordig niet echt meer van te kijken, alles word lichter. Maar destijds was dat wel een hele vooruitgang. De HD25 zag in negentienachtentachtig het daglicht. En in die jaren tachtig, was alles groot en zwaar. Zeker wanneer het op electronica aankwam. Dus daar had Sennheiser een groot voordeel ten opzichte van menig andere professionele hoofdtelefoon.

Niet alleen het gewicht maar ook het formaat en de bouwkwaliteit waren een grote stap vooruit.
De HD25 was niet alleen erg compact. Zeker in vergelijking met zijn directe concurrenten maar ook bijzonder goed gebouwd. En dit ondanks het feit dat hij volledig was opgebouwd uit kunststof. Opvallend aangezien in die tijd metaal en aluminium erg populair waren.

En misschien nog wel het belangrijkste voor de technische gebruikers. Hij was gemakkelijk uit elkaar te schroeven en per onderdeel te vervangen. En zo makkelijk dat zelfs de meest onervaren personen dit konden doen. En die onderdelen waren ook nog eens tegen een normale prijs verkrijgbaar. Dit heeft er mede voor gezorgd dat de professionele gebruikers zo met lof spraken over Sennheiser’s nieuwe hoofdtelefoon.

Concurrentie

Inmiddels, bijna drie decennia verder, zijn er enorm veel concurrerende hoofdtelefoons voor de HD25. Denk bijvoorbeeld maar eens aan PioneerDJ’s HDJ-C70, NOCS NS900 en de AIAIAI TMA1 welke direct geïnspireerd zijn door de HD25. Maar denk ook aan de grotere over het oor modellen zoals de V-Moda Crossfade M100 of PioneerDJ’s HDJ-2000, welke toch ook populair zijn onder de DJ’s.
Stuk voor stuk zijn dit goede hoofdtelefoons. Dat zonder twijfel. Maar toch lukt het ze niet om de HD25 van zijn troon te stoten. Hoe kan dit?

Ik denk hierbij aan drie aspecten: geluid, bouwkwaliteit en de prijsstelling van de hoofdtelefoon.
HD25_DJ2DJ_001

Geluidskwaliteit

Eerlijk is eerlijk, alle moderne professionele DJ hoofdtelefoons, klinken goed. Natuurlijk hebben ze allemaal hun eigen afgestelde geluidsspectrum, wat maar goed is. Ze moeten natuurlijk hun eigen identiteit hebben. En ieder persoon heeft zijn of haar eigen voorkeur qua geluid. Echter de HD25 klinkt, zeker als je bedenkt dat hij alweer bij dertig jaar oud is en in die tussentijd niet verandert is, erg maar dan ook erg goed!

Bouwkwaliteit

Daar is de afgelopen vijftien to twintig jaar veel in gebeurd. Ik denk nog regelmatig terug aan Pioneer’s SE-450 (Van origine niet ontwikkeld voor DJ doeleinde). Welke met name onder de Hardcore DJ’s enorm populair was. Dit vooral omdat hij enorm hard ging. Maar afgezien van dat feit, was het eigenlijk een enorm onding. Hij klonk voor geen meter, was zwaar en de bouwkwaliteit was ook niet helemaal je van het.

Pioneer introduceerde in 1997 haar eerste echte volledig op DJ gerichte hoofdtelefoon, de SE-DJ5000. Hier kwamen ze een stuk dichter in de buurt van wat de DJ wilde. Een goed afsluitende hoofdtelefoon die ook nog eens een veel beter geluid had dan de SE-450.
Sony merkte destijds ook op dat de DJ wereld won aan populariteit en dat DJ’s steeds meer eisen aan hun producten stelde. En zij kwamen met de MDR-V700 op de markt. Net als de SE-DJ5000 een hoofdtelefoon welke goed afsloot en goed geluid gaf.

Echter hadden beide hoofdtelefoons een groot probleem, de bouwkwaliteit. Met name op de scharnierpunten, ja dit waren de eerste opvouwbare hoofdtelefoons, waren een fragiel punt en deze braken dan ook geregeld. Met als gevolg dat DJ’s toch weer een alternatief zochten en daar stond de o zo trouwe HD25 te trappelen. Want die kon wel tegen een stootje en klonk gewoon goed, vele male beter zelfs dan de Sony of Pioneer…

En dit zelfde liedje zag jena een paar jaar weer opnieuw gebeuren, Denk maar eens terug aan de HDJ-1000 van Pioneer of Technics RP-DH1200. Beide goed klinkende hoofdtelefoons welke qua bouw weer wat te wensen overlieten. En dan laten we het nog maar niet hebben over het gewicht… Want wat waren die twee zwaar zeg… Was je eindelijk zo’n beetje van je zware platentas af, kreeg je dit ervoor terug.

Gelukkig zijn de huidige generatie hoofdtelefoons een stuk degelijker. Een HDJ-2000, NS900 of Crossfade M-100 zitten gewoon goed in elkaar. En van de eerste twee zijn de onderdelen ook nog redelijk goed te vervangen. Echter kun je niet elk onderdeel los kopen…

En toch blijft er maar een hoofdtelefoon waar ik menig keer van dacht ‘oei, daar moet die iets van geleden hebben’ maar wonder boven wonder heel bleef. Een paar voorbeelden: Een duik van de trap. Kabel die bleef hangen achter de mixer met als gevolg een flinke smak op de grond. Onder in de platentas terwijl deze op de grond gedropt werd. En zelfs als ‘voetbal’ over de vloer gelanceerd werd… En toch bij al die keren, kwam de hoofdtelefoon er zonder kleerscheuren vanaf. Dat moet toch wel aangeven hoe degelijk de HD25 is.

Prijs

De HD25 blijft zijn ‘zachte’ prijs behouden. En dan te bedenken dat hij zich een hele poos in het hoge segment bevond, inmiddels is dit het midden segment geworden. Voor 179,- heb je er een. En dat terwijl je tegenwoordig niet meer hoeft te schikken van prijzen rond de tweehonderdvijftig of zelfs boven de driehonderd euro… Dus daar zit het wel goed mee. En ook de onderdelen zijn goed geprijsd.

HD25_DJ2DJ_002

Accessoires, Onderdelen en verschillende versies

Hierin domineert de HD25 toch echt. Niet alleen elke originele onderdeel is los verkrijgbaar. Zelfs degene van de gelimiteerde uitvoeringen zoals de aluminium caps of blauwe oorkussens van de Adidas uitvoering kun je gewoon los bestellen. Maar ook andere merken zoals Zomo leveren eigen accessoires welke je op de HD25 kunt gebruiken. In alle kleuren van de regenboog kun je zo je hoofdtelefoon pimpen om hem jouw eigen jasje te geven.

Ook bied Sennheiser je de mogelijkheid om andere kabellengtes te gebruiken, te kiezen uit een gekruld of recht snoer en kun je zelfs beslissen of je lederen of liever velours earpads hebt.

En als laatste maar wellicht het eerste om naar te kijken bij aanschaf van een HD25. De verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen uit modellen welke vanaf de fabriek andere kabellengtes hebben, worden geleverd met een recht of krulsnoer. En misschien wel het belangrijkste om naar te kijken, is de impedantie, de output van de HD25. Let dus op, ga je hem gebruiken voor het draaien, dan raden wij je de HD25 aan welke een output van 70 Ohm heeft.

De drie DJ modellen op een rij:

HD25 II – 70 Ohm – 2 meter snoer

HD25-1 II – 70 Ohm – 1,5 meter snoer – Dit is het meest verkochte model.

HD25-C II – 70 Ohm – 3 meter gekruld snoer

Sennheiser HD25 – Koning van de Hoofdtelefoons!?

Waarom dj’s voor de HD 25 kiezen? Simpel geluid’s en bouwkwaliteit! Welke na al die jaren nog steeds toonaangevend zijn. Dat moet toch wel iets zeggen over deze hoofdtelefoon. Bedenk dan ook nog eens dat alle onderdelen gewoon leverbaar zijn en je deze zelf makkelijk kunt vervangen. En juist daarom blijf ik erbij dat Sennheiser’s HD25, de terechte koning onder de hoofdtelefoons is!