Mocht je nog niet gestemd hebben voor de DJ Mag top 100, mag ik dan een suggestie doen? Dannic. Onthoudt die naam. Deze DJ is in mijn ogen momenteel verreweg de beste nieuwkomer van de wereld.

waarom_dannic_de_beste_dj_van_dit_moment_is

Kwaliteit

Aanleiding voor dit artikel was de set van Dannic op de mainstage van Tomorrowland dit jaar, die ik vandaag op YouTube zag. Ik werd daar zo blij van. Kijk, in de DJ wereld is naar mijn mening de laatste tijd een slechte trend gaande. DJ’s worden alleen nog maar groot als ze hits maken. Op zich is dat niet zo gek, maar gevolg daarvan is dat al die jongens die als producer een hit scoren en vervolgens als DJ moeten gaan draaien, er vaak geen reet van bakken. Ik merkte dat vorig jaar al op Sensation White: daar stonden toen Fedde Le Grand en Nicky Romero na elkaar. Nou draaide Nicky echt geen dramatische set hoor, maar je merkte gewoon zo duidelijk wie van de twee een echte DJ is. Fedde’s set was zo veel uitgebalanceerder, zo veel verfijnder. Hij was echt een verhaal aan het vertellen, iets aan het opbouwen, waar  Nicky alleen maar lomp hitjes achter elkaar aan het plakken was.

Dannic

En toen zag ik dus deze set. Heerlijk! Dannic is een van de weinige jongens tegenwoordig die wel echt is ontdekt als DJ. Dannic’s sets zitten bom vol met alles wat DJ’en inhoudt. Vol met eigen edits en mash-ups. Vol met vocals. Vol met strakke, originele, en in key kloppende mixes. Vol met scratches. Vol met perfect gebruikte effecten. Dit is draaien op het hoogste niveau. Wat het technische vlak betreft is Dannic de nieuwe Laidback Luke. Zo veel beter dan iedereen om hem heen. Toen Laidback Luke vorig jaar op Ultra stond te scratchen op de mainstage vond ik hem een held. Nu deed Dannic dat dus vrolijk op de mainstage van Tomorrowland. Dan ben je in mijn ogen gewoon een baas.

Maar niet alleen aan zijn mixtechniek zie je dat Dannic zo’n ontzettend goede DJ is. Terug refererend naar het verhaal over Fedde Le Grand en Nicky Romero: Dannic snapt wat draaien is. Hij begrijpt hoe je als DJ een verhaal vertelt, hoe je een avond opbouwt en hoe je het publiek meeneemt in een flow. De welbekende golf beweging waar wij DJ’s het vaak over hebben, pieken en dalen om op te bouwen naar een ultieme climax.

Set

Zijn set op Tomorrowland is natuurlijk een mainstage set vol met hits en knallers. Een set waarin je in één uur aan de wereld wil laten zien wat je waard bent, maar toch zit er een lijn in. Je kunt horen dat er goed over nagedacht is. Van de ene naar de volgende climax opgebouwd, zonder dat het gedwongen overkomt. En misschien nog belangrijker, zonder dat het vermoeiend wordt. Net op de juiste momenten even een wat langere overgang of een wat langere break om even wat rust te creëren. Precies zoals een mainstage set moet zijn.

Dannic snapt ook wanneer je even geen beukers moet draaien. Hij staat niet voor niets bijna altijd als warm-up DJ voor zijn vriend Hardwell: Dannic snapt als echte DJ heel goed hoe hij een publiek moet opwarmen. Dat is iets wat lang niet iedereen begrijpt en dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de Revealed avond tijdens ADE vorig jaar. Daar stond Kill The Buzz als eerste DJ keiharde tracks te draaien, terwijl de zaal nog half vol was en iedereen net een beetje binnen kwam. Daarna kwam Dannic, die begon even helemaal opnieuw en bouwde in een uur, anderhalf uur, wat zal het zijn geweest, de sfeer perfect op voor main act van de avond Hardwell.

Zelfde geldt voor Dance 4 Life een tijdje geleden in het concertgebouw, daar stond hij als opwarmer voor wederom Hardwell en Fedde Le Grand, en dat deed hij perfect. Lekkere groovy beats om op te bouwen naar de knallers van Hardwell. Dat feestje was sowieso een van de beste feestjes die ik ooit heb meegemaakt, met in mijn ogen de beste line-up die je maar kunt verzinnen en in mogelijk de mooiste locatie van Nederland. Maar dat ter zijde.

Dus, mocht je nog moeten stemmen, overweeg dan zeker even deze man. Geniet in ieder geval even van zijn set hier onder. Dannic gaat een heel grote worden, daar ben ik van overtuigd!