Een vraag die wij toch wel enkele keren per jaar gesteld krijgen. Hier of privé, maakt niet uit. Waar moet je nou op letten als je voor een nieuw paar DJ hoofdtelefoons gaat? Niet de meest standaard zaak om te bespreken want voor iedereen is ‘geluid’ een persoonlijke smaak. Toch zijn er een aantal punten die voor de meerderheid van gebruikers zo goed als hetzelfde zijn. We zullen er een paar bespreken.

nieuwe-dj-hoofdteleoon-aandachtspunten-dj2dj_nl

Nieuwe DJ Hoofdtelefoons moeten voldoen aan…

  1. Je moet ze kunnen gebruiken op één oor. Ja het is de standaard DJ houding sinds vele jaren echter zo worden hoofdtelefoons tegenwoordig nog steeds vaak gebruikt. Dus als jij dat zo gewend bent dan moet je nieuwe hoofdtelefoon dat ook kunnen. Hij moet dus flexibel zijn en bruikbaar zijn op één oor.

  2. Comfort! Heel belangrijk natuurlijk. Ook na uren van gebruik moet er geen vervelend of vermoeid gevoel ontstaan. Echter dit geld niet alleen voor het feit dat ze op je hoofd zitten maar ook rondom je nek. De meeste DJ’s hebben de hoofdtelefoon niet altijd op namelijk. Zorgt de hoofdband voor irritatie in je nek? Tja, dan heb je dus geen goede hoofdtelefoons…

  3. Spiraalsnoer. Een vereiste die eigenlijk simpel uit de praktijk komt. Je staat namelijk achter je gear in de DJ booth, dan wil je dus lekker bewegingsruimte om door je spullen te browsen, je drankje te pakken, of wat dan ook. Een lange kabel is dan handig, echter met een spiraalsnoer ben je er ook meteen zeker van dat je die bewegingsruimte ook hebt zonder het risico dat de kabel ergens achter blijft haken of onder je voeten terecht komt.

  4. Gekleurd geluid. Laten we eerlijk zijn je hoofdtelefoon is niet bedoeld voor ‘audiofiel’ hoogwaardig geluid. Je hebt bij het mixen juist wel die (dikke) kleuring van je geluid nodig. Dikke bassen en cleane strakke hoge frequenties. Uren achter elkaar luisteren op de bank thuis naar muziek zul je voor de eerste optie gaan echter in een rumoerige, luide DJ booth ga je voor het gekleurd geluid.

  5. Ga hard! Wederom een vereiste uit de praktijk. Veel controllers tegenwoordig hebben nogal eens last van een lage volume voor de headphone output aansluiting. Dit komt vaak vanwege de USB voeding. Je hebt dus een hoofdtelefoon nodig die van nature al lekker luid kan gaan. Misschien merk je dat thuis niet zo zeer maar in een luide, rumoerige Dj booth des te meer!

  6. Stevig en solide. Duh, logisch eigenlijk. Je hoofdtelefoons worden van hot naar her gesleept in je gig tas. Achter in de auto gegooid, op de grond van de trein of bus, achter op de zit van je fiets, noem maar op. Gebruik je je hoofdtelefoon meer dan alleen in je slaapkamer dien je echt te kijken naar een paar dat tegen een stootje kan. Kijk dus vooral naar gebruikte materialen, scharnieren, gebruikte stof, etc.

7. Draagbaar. En daar bedoelen we mee zit er een handig, maar zeker ook bruikbare, tas bij de hoofdtelefoon. Kan de hoofdtelefoon handig opgevouwen worden om zo weinig mogelijk plaats in te nemen in je tas (zeker handig voor de reizende DJ)?

Allemaal aandachtspunten waar je als gebruiker naar kunt of misschien wel moet kijken als je uitkijkt naar een nieuw paar DJ Hoofdtelefoons. Zeker door het grote aanbod van hoofdtelefoons kun je door een simpele voorselectie al wat van deze aandachtspunten gebruiken om een deel af te laten vallen bij je oriëntatie naar een nieuwe hoofdtelefoon.

Heb je zelf ook nog punten die je gebruikt bij jouw eigen keuze zet ze in de comments onderaan deze post zodat we allemaal ervan kunnen leren.

(Bovenstaand artikel is gebaseerd op een stuk van Phil Morse en met toestemming bewerkt).