Enkele weken terug hebben een lekker DJ middagje voor onszelf georganiseerd. Door toeval kregen wij namelijk de kans om vier top DJ MIDI controllers naast elkaar te leggen en er ouderwets mee te gaan spelen. Twee ‘senior’ leden van ons team, met diepgewortelde DJ roots, staken de koppen bij elkaar en legden de vier controllers naast elkaar en maakten er een middag van “dance, fun en gear” van.

Voordat je aan zo’n middag begint heb je eerst een checklist nodig om er zeker van te zijn dat je kan doen wat je geplanned hebt. Voor een middagje DJ fun hebben ze gebruikt:

– 2 x Apple MacBook Pro
– Native Instruments Kontrol S4
– Denon DN-MC6000
– 4MidiLoop Traktor controller
– Allen & Heat Xone:DX
– Serato Itch DJ Software
– 2 x Traktor Scratch Pro
– Traktor Pro S4 DJ Software
– Native Instruments Audio DJ 8
– Koffie en Cola
– Een goede losgemaakte minestrone soep en 2x pizza van New York Pizza
– een grote tafel
– Veel USB kabels
– Audio kabels
– Versterker en luidsprekers

Alles aanwezig: here we go. De vier controllers die we tot onze beschikking hebben zijn allemaal vergelijkbaar, op ééntje na. De 4MidiLoop. De Denon DN-MC6000, Allen&Heath Xone:DX en de Native Instruments S4 Kontrol zijn jogwheel controllers en hebben iedere een audio interface. De  4MidiLoop niet, hiervoor gebruikten we de Audio DJ 8.

Over de prijs is wat wat te zeggen, de 4MIDIloop, met een adviesprijs van 1399 euro de duurste. Daaronder komt de Xone:DX 1299 euro, de S4 kost 999 euro en tot slot de DN-MC6000 825 euro (prijzen zijn verkoop advies prijzen).

We gaan ze echter niet vergelijken qua prijs, maar op basis van: welke heeft het grootste ‘functionele fun‘ gehalte, welke is fun om mee te spelen, ziet er cool uit, is het meest ergonomische, en uiteindelijkhet meest DJ vriendelijk.

Even alle controllers in het kort: de 4MidiLoop heeft een goede afmeting, en ziet er ook niet echt als een controller uit, maar meer een vier kanaals DJ mixer. Zijn layout is overzichtelijk, heeft een goede afstand tussen alle druk- en draaiknoppen en faders en hij heeft diepgang. Alles wat je binnen Traktor nodig hebt zit ook op deze controller.

De Xone:DX is een degelijke controller. Hierin komt meteen de ervaring van Allen&Heath naar voren met het maken van live en DJ mixers. Hij heeft soepele faders, twee jogwheels en is als enigste een gesloten systeem met Serato Itch. Hij heeft een hoge kwaliteit audio interface en heeft veel audio in- en audio uitgangen. Verder heeft hij erg mooie filters.

De Traktor S4 Kontrol is de grootste controller van deze test. Hij heeft een overzichtelijk, en rustige layout. Hij heeft een logische indeling van alle functies met grote en stevige knoppen. Alle druk- en draaiknoppen hebben de ruimte. Ze zijn goed bereikbaar en te bedienen zonder dat je andere knoppen aanraakt, wat natuurlijk prettig werkt. De S4 heeft speciaal voor de controller gemaakte versie van Traktor, met sample decks. De beschikking over deze sampledecks geeft een geheel andere benadering aan het draaien met software.

Tot slot de Denon DN-MC6000. Deze was vers van de pers. Deze controller heb ik voordat de vergelijking kon beginnen, nog persoonlijk opgehaald bij de importeur. Dus we konden ook iets nieuws un-boxen. Wat als eerste opviel is dat de controller zwaar is, en zeker niet plastic aan voelt, omdat de behuizing volledig van metaal is gemaakt. Er zijn vele fraaie, goed verlichte knoppen. Alle functies zitten  op een logische plaats. Hij is te gebruiken met Traktor Pro en Virtual DJ 7. Hij is verder ook te gebruiken als een stand-alone DJ mixer. Alle knoppen voelen stevig aan, en zijn keurig verlicht. Ook heeft hij als enigste verlichting bij de jogwheels.

Zijn er ook nadelen? Jazeker! Bij de 4MIDIloop ontbreekt toch wel een audio interface. Ook  de bijgeleverde .tsi file voor Traktor werkte niet helemaal perfect. Een aantal knoppen waren eenvoudigweg niet gemapped, en voor een controller met zo’n prijs, verwacht je een vlekkeloze werking en installatie, en niet dat je zelf nog functies moet gaan mappen. Ook werd door Mark een jogwheel gemist op deze controller.

Ook met de  DN-MC 6000 verliep de mapping niet geheel vlekkeloos, want er ontbrak op de bijgeleverde CD een .tsi file voor Traktor Pro. Deze diende je te downloaden. De bijgeleverde Traktor LE was wél te mappen na de installatie. Ook door de dubbele werking als controller en DJ mixer was het niet zo eenvoudig om hem aan de praat te krijgen met Traktor. De handleiding biedt wel uitkomst hoe de mixer in te stellen, maar niet van Traktor, dus enige kennis van deze software is wel vereist.

Door zijn afmetingen, 19 inch, is hij als installatie mixer/controller te gebruiken met de bijgeleverde rackmounts. Echter dan zitten de knoppen allemaal wat dicht op elkaar. Ook bij het mixer gedeelte lijnen de EQ en Gain draaiknoppen niet met de faders. Ook de bediening voor effecten en dergelijke zijn boven de jogwheels geplaatst. Deze jogwheels zijn erg gevoelig, en als je deze dan per ongeluk aanraakt stopt de muziek, niet handig!

De Xone:DX heeft als enige Serato Itch, dat net even iets anders werkt dan Traktor. Dit hoort eigenlijk bij de nadelen te staan. Niet alle effecten (op de filters en EQ na) zijn van goede kwaliteit, en je hebt minder effect slots dan in Traktor. Maar dit is geen tekortkoming van de controller, maar van de software. De grote draaiknoppen aan de voorzijde maken hem kwetsbaar bij meenemen.

Bij de S4 Kontrol konden we weinig vinden aan negatiefs. Wat wel een gemis is, is een aparte booth uitgang, en gebalanceerde XLR uitgangen, wat de MC-6000 en Xone:DX wel hebben. Omdat Traktor toch wel gezien wordt als de industrie standaard is dit wel wat teleurstellend.

Mooi he? Lampjes!

Wat we merken tijden deze test is dat alle vier de controllers een enorme fun factor hebben. De 4MidiLoop is een geweldige controller voor de echte Traktor addict. Hij heeft het mooiste uiterlijk van alle vier, zo was onze conclusie. Op alle vier de controllers zitten ook alle functies op een logische plaats. Niets te veel, geen wirwar van knoppen met dubbele functies, alle drukknoppen, op die van de 4MidiLoop na, zijn verlicht. Ook geven de S4 Kontrol, DN-MC6000 en Xone:DX aan door middel van kleurverandering van de drukknoppen welk deck je aan het aansturen bent. En das zeer aangenaam! Eenmaal goed geïnstalleerd en aangesloten kun je meteen beginnen met draaien.

Conclusie
Dit maakt een vergelijking ook niet echt gemakkelijk. Want uiteindelijke moet er wel een slotconclusie komen. Ga je voor een super cool uiterlijk, een echte controller die degelijk in elkaar geschroefd zit, en is prijs geen optie, dan is de 4MidLoop de keuze.

Wil je compact, stevig en een ingebouwde DJ mixer, dan is de DN-MC6000 een goede keuze. Deze is ook de goedkoopste van de vier.

De S4 Kontrol maakt alles waar wat we verwachten van Native Instruments: een stevige controller, alles zit op een logische plek. Het is de grootste controller dus alles heeft de ruimte en niets zit elkaar in de weg. Ook de acht samples decks geven een andere benadering aan het draaien met software.

Wil je draaien met andere software dan Traktor, en zoek je een controller met een uitstekende geluidskwaliteit en kwaliteit, dan is de Xone:DX een goede keuze. Duur, maar je krijgt waar voor je geld.

Toch moet er een keuze gemaakt worden, en na lang beraad hebben we toch gekozen voor de S4. Waarom? Alles zit op zijn plaats, hij heeft een uitzonderlijk goede kwaliteit, alles voelt degelijk aan en de Traktor S4 Pro software zit erg mooi in elkaar. Alles werkt gewoon, zonder poespas en hij heeft een goede geluidskwaliteit.

DJ controllers worden volgens ons wel de toekomst van het DJ-en. Ieder DJ merk heeft of komt met een MIDI controller op de markt. Dus dat is wel een teken aan de wand. Het geeft DJ’en wel een hele andere dementie, en wij vinden het gewoon leuker dan met CD draaien (vinyl is een heel andere verhaal).

De keuze om de juiste controller te vinden zal geen eenvoudige klus worden. En of deze vergelijking hierbij gaat helpen? Wie weet! Waar we wel achter zijn gekomen is dat alleen de factor prijs het niet gaat worden. De goedkoopste of de duurste is niet meteen de slechtste of de beste.

Marc van den Hurk // Mark Dobrinic