V-Moda is een sterk opkomend merk onder de DJ hoofdtelefoons voor de professionele DJ’s. Mede dankzij de goede looks en de optie de Crossfade M-100 naar eigen smaak te brengen dankzij de opties om je eigen logo erin te laten graveren valt deze hoofdtelefoon enorm op. Mede hierdoor en dankzij de goede verhalen over geluidskwaliteit van zowel de pro DJ’s en high-end audio liefhebbers werden wij toch wel erg nieuwsgierig naar deze headphones. Wij hebben de Crossfade M-100 zowel tijdens het DJ’en als het produceren getest.

Eerste Indruk

Het eerste wat bij me opkomt als ik aan de M-100 denk is het oog aan detail. Dit begint al met de verpakking. Deze is erg netjes afgewerkt, en goed uitgedacht. Zo is er een draaghendel aanwezig en geen kartonnen maar gewoon een stevige leren die aan de doos vastzit met potnagels. Verder zit er een extra leren flapje op het deksel om deze aan de doos te hechten die met een metalen drukker open en dicht te maken is. Detail!

Als je de doos opent zie je eerst een dikke schuimlaag, daaronder zit de hoofdtelefoon in een bijgeleverde stevige draagtas. Dit is een verharde tas/kofferachtig idee die voorgevormd is naar de M-100 en geeft verder de mogelijkheid om twee snoeren en je verloopadapter mee te nemen. Ook is deze tas voorzien van een carbon haak waardoor je deze dus makkelijk ergens aan kan bevestigen.

De Crossfade zelf valt natuurlijk enorm op door zijn unieke design. Je merkt gewoon dat hier iemand met liefde naar heeft gekeken. Alles is netjes afgewerkt en zit goed én stevig in elkaar. De optie om de plaatjes op de oorschelpen te vervangen, die vastzitten met zes schroeven, duidt er gewoon op dat alles met oog voor detail en kwaliteit is bedacht en ontwikkeld.

Bouwkwaliteit

De Crossfade M-100 voelt solide, maar toch zeer flexibel aan. Hij bestaat uit een combinatie van leer, hard kunststof en metaal! Ook de schuifband is van metaal. Alles zit met kleine schroefjes vast ook de onderdelen die jezelf kunt vervangen. Wat me opvalt is, hoe je de M-100 ook buigt hij altijd weer in zijn originele stand teruggaat. Het is een erg flexibele hoofdtelefoon die ook zeker tegen een stootje kan. De schelpen zijn opvouwbaar tussen de hoofdband waardoor hij vrij compact en gemakkelijk in de bijgeleverde tas vervoerd kan worden.

Zitcomfort

Bij normaal gebruik, over allebei de oren, zit de M-100 erg fijn. Ook voor brildragers (zoals ikzelf) zit deze goed en gaat hij niet drukken zoals een HD25 na verloop bijvoorbeeld wel kan gaan doen. Bij DJ-gebruik merkte ik dat de oorschelpen niet kantelbaar zijn, zoals bij de HDJ-2000 wel het geval is. Iets dat sommige DJ’s wel fijn vinden.Je zal in het begin hierdoor, bij het over een oor dragen, voelen dat de andere schelp niet helemaal tegen je hoofd rust. Dit wordt echter na verloop wel beter. De hoofdband is van leer met een stevige stoffen binnenkant die niet knelt of drukt op je hoofd. De Crossfade wordt geleverd met twee snoeren, een korte voor bijvoorbeeld je IOS of Android apparaat met een microfoon en afstandsbediening. En een langere (helaas geen krulsnoer) variant voor het DJ of productie werk. De snoeren zijn goed afgewerkt met een stoflaag erover waardoor ze meer zouden moeten kunnen hebben. Ook heb je de mogelijkheid om via een extra ingang op het snoer een tweede hoofdtelefoon in te prikken, dit kan overigens ook via een van de twee oorschelpen op de M-100, om zo gemakkelijk back to back te kunnen draaien. Je kunt het snoer van de M-100 dus ook naar wens in de rechter of linker oorschelp steken. De andere zijde kun je dankzij meegeleverde dopjes dichtmaken, zodat deze vrij van stof blijft. Zoals je ziet een luxe aantal keuzes zijn mogelijk bij gebruik.

Geluidskwaliteit

Nu komen we bij het, toch wel, belangrijkste gedeelte van de Crossfade M-100 aan zou ik zeggen, de geluidskwaliteit! Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, deze is overweldigend goed! Ik heb hem voor deze test vergeleken met een Sennheiser HD25 en een Pioneer HDJ-2000, welke allebei natuurlijk ook erg goed klinken. Toch durf, en zal, ik zeggen dat de M-100 boven de Sennheiser en Pioneer zitten. Hij geeft een veel warmer geluid door de subtiele overgang tussen het midden en laag waardoor details toch een stuk beter overkomen naar de gebruiker. Zeker in een rommelige omgeving als een club is dit zeer aangenaam. Ook in de studio vond ik dat met name het laag, de basslijnen, beter tot zijn recht kwam. En tijdens een normale luistersessie was dit ook weer zeer welkom! En nee, het is allemaal niet aangedikt of over de top maar gewoon net dat stukje extra wat ik bij de andere twee mis. Ook kon ik de M-100 langere tijd op houden zonder luistermoe te worden, iets wat bij menig andere hoofdtelefoon wel degelijk het geval kan zijn.

Customizable

De Crossfade is dankzij de vervangbare metalen shields op de oorschelpen naar eigen wens aan te passen. Op de website van V-Moda vind je een heel scala aan kleur, mat en glossy opties alsmede kant en klare opdrukken om uit te kiezen. Vind je dit alles niet genoeg dan kun je ook je eigen logo of tekst laten drukken op een schelp naar keuze. Zo kun je de M-100 echt helemaal personaliseren!

Zoals je kunt zien aan de foto hierboven, kun je je logo laten plaatsen op extra metallic shields zoals de versie van onze grote broer gearjunkies.com.

Conclusie

V-Moda levert met de Crossfade M-100 een erg mooi en goed klinkend staaltje techniek af! Ok, hij zal niet voor iedereen de hoofdtelefoon naar keuze zijn, hij mist immers de kantelbare schelpoptie en het prijskaartje is aan de hoge kant (maar dat lijkt de tendens in de pro DJ hoofdtelefoonmarkt de laatste tijd te zijn). Maar voor diegene die hier geen last van hebben en/of het er graag voor over hebben, is dit absoluut een aanrader!

Het is natuurlijk ook wel erg leuk om je eigen logo of tekst op je hoofdtelefoon te hebben als herkenningspunt, om op te vallen tussen de andere DJ’s. Persoonlijk plaats ik hem direct boven de HD25 en de HDJ-2000. Ik zou zeggen, we hebben een nieuwe troonopvolger: de V-Moda Crossfade M100, wat een mooie en erg, erg goed klinkende hoofdtelefoon is!

De V-Moda Crossfade M-100 kost 310 dollar (ongeveer 250 euro) en is via de website te bestellen.

Deel je onze menig? Je kunt bij DJ-Mag Tech Awards op de M-100 stemmen als beste hoofdtelefoon. Wij hebben dat al gedaan …..