Gisteren is dan eindelijk de zo gewilde update voor Traktor uitgekomen, 2.5.1 welke ervoor zorgt dat
Advanced HID voor de Pioneer CDJ-900 en CDJ-2000 werkt. Zoals we eerder al aangaven zorgt deze update ervoor dat de werking van de CDJ’s met Traktor eenzelfde gevoel zou moeten geven als met bijvoorbeeld Pioneer’s eigen RekordBox systeem. Voorheen zat er veel vertraging in de HID modus waardoor dit eigenlijk niet te gebruiken was. Nadat gisteren dan bekend werd dat Native Instruments de update via haar eigen Service Center ter download aanbood, ben ik gelijk aan de slag gegaan. Ik teste dit met de Pioneer CDJ-900 serie.

Software Installatie

Wanneer je de update geïnstalleerd hebt kun je via de wizard kiezen welke controller je wilt gebruiken en dan zie dat onder het kopje Pioneer de CDJ-900 en CDJ-2000 staan aangeven, kies hiervoor en je kunt de wizard daarna na eigen wens afronden. Als je een van de CDJ’s als geluidskaart wilt gebruiken zul je een losse applicatie moeten downloaden die het toelaat om twee geluidskaarten te kunnen gebruiken; Traktor ondersteunt en maar een tegelijk. Nu kun je verder naar de CDJ’s om daar de instellingen af te ronden.

Hardware Installatie

Als je op de CDJ vervolgens op USB drukt (Je moet alles met USB kabels aansluiten om het werkend te krijgen) dan geeft de speler het hiernaast afgebeelde keuzescherm aan.

Hier kun je kiezen welke van de decks je binnen Traktor wilt gebruiken per CDJ. Daarna is alles ingesteld en zul je aan de slag kunnen gaan. Het scherm wat je dan krijgt te zien ziet er als volgt uit:

Werking

Alle basisfuncties werken nu, nog steeds merk je een “lag” in het center van het Jogwheel, maar niet meer zo erg als voorheen maar toch. De Pitch werkt nu goed, deze is ook instelbaar van 6 naar 10 naar wide. De Play/Pauze en Cue knoppen werken alsmede de Search. De Loopsectie werkt (erg goed overigens). En zowel CDJ als Vinyl modus werken. Wat niet werkt zijn de Reverse, Slipmode en Vinyl Break Adjust knoppen, beetje jammer, hoop dat daar snel naar gekeken wordt.

Het display ziet er goed en overzichtelijk uit echter kreeg ik geen wave display te zien; dit werkt bij de CDJ-2000 wel zover ik gezien en gelezen heb.

Conclusie

Al met al, de Update is dan eindelijk beschikbaar en is werkend te gebruiken, echter valt het me nog steeds tegen dat nog niet alles werkt; ze hebben inmiddels toch bijna 3 jaar de tijd gehad om het werkend te krijgen. Toch zullen de meeste deze update als zeer welkom ervaren, eindelijk kun je ‘normaal’ met Traktor en Pioneer CDJ’s draaien.

Je kunt de Traktor 2.5.1. Update dus downloaden via je Service Center.