We zijn weer een week verder dus is het tijd voor de tweede editie van #ThrowbackThursday. Het idee is simpel, we kijken iedere week terug op het verleden en dat doen we bijvoorbeeld met iconische tracks die een aantal jaar terug uitgebracht zijn of een gave liveset van een paar jaar terug, maar ook reviews van gear of (video)interviews met artiesten.

Vandaag twee jaar geleden schreef Dave twee reviews van de Native Instruments Kontrol X1MK2 en de Kontrol Z1. Inmiddels hebben ze bij Native Instruments niet stilgezeten en zijn ze met bijvoorbeeld STEMS de Dj wereld stevig aan het innoveren. Voor ons reden om deze tweede editie van #ThrowbackThursday te wijden aan de geschiedenis van Native Instruments.

#ThrowbackThursday – #002: De Geschiedenis Van Native Instruments

 

Software Synthesizers en Samplers

Native Instruments werd in 1996 opgericht in Berlijn en richte zich in eerste instantie op de ontwikkeling van software instrumenten. Hun eerste product was de modulaire software synthesizer genaamd Generator. In de loop der jaren werd de software verder ontwikkeld wat in 1999 resulteerde in Reaktor 2 (Generator/Transformator). Baanbrekend aan dit programma was de real-time weergave van filters en envelopes. Inmiddels zijn we aangekomen bij versie 6 (september 2015). Naast Reaktor bracht Native Instruments de afgelopen jaren nog meer software synths uit waarvan Absynth en Massive toch wel de meest bekende zijn.

native instruments reaktor

Naast het ontwikkelen van software synthesizers richt Native Instruments in 2001 haar pijlen ook op de samplers. Wat begon met de percussie Sampler Battery ontwikkelde zich in de loop der jaren door naar het meest gebruikte sample pakket ter wereld, namelijk Kontakt, waarna software niet meer was weg te denken uit de sampler markt die tot op dat moment voornamelijk hardware georiënteerd was.

Native Instruments Traktor

Begin jaren 2000 won het format .mp3 meer en meer aan populariteit onder de massa. Op dat moment draaide Dj’s nog voornamelijk met vinyl of eerdere versies van de CDJ. De lancering van Traktor in 2001 kan dus wel gezien worden als een revolutionaire stap binnen de Dj wereld en maakte het relatief eenvoudig om als Dj muziek te draaien met je computer. Inmiddels is Traktor Pro 2 de standaard op het gebied van digitaal draaien en afgelopen jaar zetten Native Instruments de Dj wereld nogmaals op zijn kop met de introductie van STEMS.

Traktor dj studio

Native Instruments Hardware

Native Instruments beperkt zichzelf echter niet alleen tot software. Zowel aan de producer als aan de Dj kant heeft het bedrijf verschillende producten uitgebracht. De meest bekende aan de producer zijde is toch wel Maschine, een systeem dat met name is gericht op de productie van drums, enorm veel samples bevat en zeer gemakkelijke workflow heeft.

Aan de Dj zijde heeft Native Instruments in de afgelopen jaren een flink marktaandeel veroverd op het gebied van Dj controllers. Zo waren de S4 en S2 een groot succes, maar Native Instruments denkt ook aan de mensen die wat meer flexibiliteit eisen met de X1(MK2), Z1, Z2 en F1. De introductie van STEMS kondigde ook weer een nieuwe reeks speciale STEMS producten aan met als vlaggenschip de Kontrol S8. Later kwamen hier de D2 en onlangs de S5 bij.

NI_Traktor_Kontrol_S8_Front
Als we al het voorgaande lezen kunnen we Native Instruments denk ik alleen maar dankbaar zijn voor alles wat ze de muziekwereld hebben gebracht, mooi producten voor Dj’s en producers. Wij van Dj2Dj hopen dan ook dat ze zich in de toekomst net zo zullen blijven inzetten voor innovativiteit en creativiteit in de scene en dat ze ons nog vaak mogen verassen met toffe producten.

#ThrowbackThursday is een wekelijks terugkerend item waarin we terugkijken op interessante festivals, muziek, dj’s en ga zo maar door, uit het verleden. Heb je nu zelf een leuke suggestie voor dit item. Wacht dan niet langer en klik hier!