Summerfestival trapt nu zaterdag 4 en zondag 5 juli de dance-festival zomer af van 2015 op de “Middenvijver” op Linkeroever te Antwerpen! Het beloven volgens de weersvoorspellingen tropische temperaturen te worden en daarom zet Summerfestival extra in op de veiligheid van de bezoekers met een extra “hitteplan” en een unieke medische service via medibling en het Rode Kruis.

Sneak Peek of Summerfestival 2015  ©PhilippeWuyts

Summerfestival lanceert een uitgebreid  “hitteplan” voor het festivalterrein en de camping!

Summerfestival is in geen tijd uitgegroeid tot één van de grootste dance festivals van het land en kende de afgelopen jaren een enorme groei. Voor deze 7de editie verwacht men 65.000 bezoekers en ongeveer 15.000 kampeerders.

 “Onze nieuwe thuis “Middenvijver” gaf ons de unieke kans om de camping naast het festivalterrein te bouwen. Dit biedt op vlak van veiligheid en comfort  veel  meer mogelijkheden. Het hele gebied, festival en camping,  is sowieso groter als de vorige locatie. Onze bezoeker heeft dus meer bewegingsruimte en dat zal bij deze temperaturen ongetwijfeld een vrijer gevoel geven”, aldus woordvoerder Matthias De Caluwe.”

Naast de standaard voorziene hoge veiligheidsnormen die de organisatie reeds jaren hanteert (Zoals twee zeer grote hulpposten, permanentie van een MUG-team, constant Meteo Monitoring, meer dan 200 stewards, enz) is er een  permanent veiligheidsoverleg tussen alle orde- en hulpdiensten en Summerfestival. Gezien de tropische temperaturen die de voorspellingen aangeven worden er nog bijkomende maatregelen genomen om de veiligheid van de bezoekers nog te verhogen.

” De veiligheid van onze bezoekers en medewerkers gaat boven alles! Daarom hebben we een “hitteplan” uitgewerkt voor het festival en camping gedeelte. Wat betreft de camping hebben we naast de extra shelters, bijkomende watervoorzieningen ( kranen en wasbakken) voorzien, en hebben we net beslist om centraal ook een bijkomende mega shelter te plaatsen van meer dan 1500m2 ! Om u een idee te geven, dat is de grootte van het middenplein van het Sportpaleis! Verder is er een extra zone voorzien met spoeltoiletten en kunnen de kampeerders onbeperkt drinkwater van buitenaf meebrengen. We hebben bovendien ook nog eens een buffer van bijna 100 000 liter water in tankwagens en waterzakken voor de douches, toiletten en vernevelings-systemen!”, zei Matthias De Caluwe.

Ook op het festivalgedeelte worden er een verschillende extra maatregelen genomen. Naast de reeds 4000 m2 overdekte ruimte werden er reeds 5 extra shelters geplaatst. ““Klopt naast deze 700m2 extra schaduwpunten, installeren we een vernevelingssyteem dat 1000 l water per uur vernevelt, waar onze bezoekers voor een leuke verfrissing terecht kunnen. We bevooraden alle hulpposten dubbel van drinkwater. We voorzien meer dan het dubbele van de capaciteit gekoeld water aan de bars en we bieden nu ook aan onze merchandise standen zonnecrème aan! Ook het personeel wordt niet vergeten : zij krijgen een zonne-parasol mee als ze in de open lucht moeten werken, ze krijgen extra gekoeld drinken en worden vaker afgelost.”, licht  Matthias De Caluwe toe.

Ook de komende dagen worden de maatregelen permanent geëvalueerd. Mathias De Caluwe verduidelijkt, ” We kijken van dag tot dag wat er te gebeuren staat en beslissen dan waar er moet worden bijgestuurd. Op het festival zelf is er om de twee uur een veiligheidsoverleg en dat stelt ons in staat snel te handelen. Door de massa hulpdiensten, ons intern waternetwerk en de buffers zoals de losse watereservoirs met een gezamelijk volume van 150 kubieke meter en nog eens extra tankwagens zijn we op veel voorbereid. Wij willen er een mooie editie van maken waar de veiligheid van de bezoeker centraal staat!

Unieke medische service als proefproject op Summerfestival via Medibling en het  Rode Kruis!

In het kader van het “hitteplan” , biedt Summerfestival de festivalgangers samen met Medibling en het Rode Kruis een unieke medische service als proefproject aan. Medibling maakt polsbandjes en  juwelen die levens kunnen redden doordat ze waardevolle informatie bevatten. En net die informatie kan het verschil maken tijdens een noodgeval!

Op het polsbandje of  het  juweel wordt  een QRP code geprint (Quick Response Profile).  Deze code fungeert als een sleutel tot waardevolle medische informatie van de persoon in kwestie die hulpverleners heel snel kunnen oproepen via een database. Bv. de naam van de persoon, wie te verwittigen, allergieën en andere nuttige medische informatie.  Gezien de enorme hittegolf raden we de bezoekers aan om zich op voorhand  te registreren. Door deze kleine moeite kan er  in geval van verzorging of behandeling sneller en efficiënter opgetreden worden !”, aldus  Nancy Bourdiaudhy van Medibling.

“Summerfestival zet hard in op de veiligheid van haar bezoekers en ondersteunt daarom graag samen met het Rode Kruis dit proefproject met deze service. Onze bezoekers kunnen op de website van Medibling een QRP-profiel aanmaken over zichzelf. Eenmaal op Summerfestival kunnen ze langsgaan bij de stand van Medibling om daar een gratis polsbandje met die  unieke code te gaan halen.”, aldus de woordvoerder Matthias De Caluwe.