Vier studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), faculteit Bouwkunde, ontwerpen én bouwen een bijzonder podium voor Extrema Outdoor (XO). Het podium wordt gebouwd met zeshonderd pallets, maar zonder staalconstructies. Het ontwerp dient als podium voor het La Fête 040 presents Ensuite gedeelte, La Fête 040 is eveneens een partij uit Eindhoven.

XO podium TU ehv

Het is een duurzame, goedkope en innovatieve manier van een podium bouwen. XO gaf de studenten van TU/e faculteit Bouwkunde de opdracht om alléén met pallets te werken. De studenten – niet vies van een uitdaging – gingen ermee aan de slag. Onder de begeleiding van drie docenten werd een prachtig decor ontworpen: een halve cirkel die ergens doet denken aan een arena. “Bij ons ontwerp maak je echt deel uit van het decor”, vertelt student Mattia Inselvini (22). “Het leuke aan de constructie is dat bezoekers ook op de pallets kunnen zitten. Met mooi uitzicht op het meer, je kan je er uren vermaken. Normaal ga je naar een festival, je staat, je danst. Maar het podium staat ver weg van je. In dit geval kan je het echt gebruiken, je kan het aanraken, je kan er naar kijken.” Medestudent Habib Kaya (26) vult aan: “We willen van het podium meer een ruimte maken. Vanuit een architectonische benadering, dat zijn we gewend van de opleiding. Dat was dus ook het startpunt.”

Een hele cirkel bleek vanwege veiligheidsoverwegingen helaas niet mogelijk, dus is gekozen voor een halve cirkel. Desondanks blijft het ontwerp een imposant bouwwerk. Met een diameter van twintig meter, een hoogte van ruim vijf meter en meer dan zeshonderd te gebruiken pallets belooft het podium een unieke eyecatcher te worden. Het bouwwerk is – mede vanwege de halve cirkelvorm – een stabiel geheel. Wel was het voor de studenten even zoeken hoe dit het best uitgevoerd kan worden. “Het punt waar de pallets bij elkaar komen is het belangrijkst. Dat moet gewoon passen, de constructie moet kloppen. Dat was wel even zoeken”, vertelt student Joren van Jaarsveld (24).

In februari van dit jaar gingen de studenten aan de slag met de opdracht die Extrema ze gaf. Uit de verschillende ontwerpen werden de beste elementen geplukt met de halve cirkel als resultaat. De studenten zijn blij met de opdracht. “Ik had er vooraf nog nooit bij stilgestaan, maar een festival kan architecten goed gebruiken”, vertelt Inselvini. “Het is leuk om onze bouwkundige achtergrond eens te gebruiken voor iets anders. Het moeilijke was dat dit vrij uniek is; we hebben geen voorbeelden. Op andere festivals wordt altijd met steigers en staalconstructies gewerkt om een podium te bouwen. Wij moeten het alleen met pallets doen. Dat is een flinke uitdaging.”

De studenten hebben op de parkeerplaats van de TU/e verschillende dingen geprobeerd. Ook zijn ze al de hoogte in gegaan. De constructie blijkt te werken. Docent Faas Moonen (57) kan er van genieten. “Het leuke aan dit project is, dat studenten normaal alleen het ontwerp maken en het model. Nu is het veel intenser. Het moet er gewoon staan, tijdens het festival. Het moet af zijn én mag niet omvallen.”

Zes dagen vóór het festival beginnen de studenten met de bouw van het podium. Ook dat doen ze dus zelf, met hier en daar hulp van een heftruckchauffeur. Spannend vinden ze het niet, opgewonden zijn ze des te meer. “We hebben er heel veel zin in. Het is een verfrissende opdracht. Je ziet eens een andere wereld dan de reguliere architectuur. Ik zou het vaker willen doen”, vertelt Frank Pruijsten (25), eveneens student aan de TU/e.

Extrema Outdoor staat bekend om haar duurzame festivaltoepassingen. Zo won het festival tijdens de laatste Amsterdam Dance Event nog een ‘Greener Festival Award’. Sandra van Beers (32), projectmanager van Extrema Outdoor, is blij met de studenten van de TU/e. “Houten pallets worden in de festivalwereld veel gebruikt als decorvulling. Ook door ons. In onze loods liggen stapels pallets. We wilden dit jaar eens wat anders en gaven de studenten daarom deze opdracht. Het ontwerp is prachtig en we kunnen niet wachten om de constructie in het echt te zien.”

In het verleden werkte XO al succesvol samen met verschillende creatieve partijen en designers uit Eindhoven. Het bouwwerk van de TU/e-studenten is zaterdag 11 juli te bewonderen tijdens Extrema Outdoor. Locatie is het recreatiestrand Aquabest.