STEMS, een compleet nieuw multi-track audio formaat is zojuist geïntroduceerd op de WMC (World Music Conference) In Miami en is ontwikkeld door Native Instruments. Dit nieuwe audio format gaat de wereld van Dj’s en live performers compleet op zijn kop zetten doordat je veel meer met twee of meerdere tracks kunt doen dan enkel mixen of van effecten voorzien.

Een STEM bestand geeft DJ’s en live preformers de mogelijk om verschillende elementen van verschillende tracks met elkaar te syncen en te mixen. Een STEM bestand bestaat uit vier muzikale elementen: drums, bassline, melodie en vocalen. Vanzelfsprekend kun je als producer zelf bepalen in welke vier onderdelen je song is onderverdeeld in een STEM.

STEM bestanden maken gebruik van MP4 codec om de vier individuele “STEMS” van een track op te slaan tot één enkele stereo track. Vervolgens kun je met dit bestand hetzelfde doen als met een conventioneel audio bestand, dus kan kan ook worden afgespeeld als een stereo bestand op een CD speler, computer of MP3 speler mits deze MP4 ondersteund!

Om met de individuele STEMS te spelen heb je ondersteunende software en ook hardware nodig, Het zal geen verrassing zijn dat TRAKTOR van Native Instruments de eerste software zal zijn die STEMS zal gaan ondersteunen.

In de komende maanden gaan een groep geselecteerde artiesten, labels, productie maatschappijen en Native Instruments starten met het ondersteunen van dit formaat. Een website met alle technische details, de bron code, tutorials en downloads zal in juni 2015 online komen.

Op de website van BamBam Studio staat al een kleine tutorial online van wat STEMS nu zijn en hoe je ze kunt toepassen.