Niet helemaal DJ, maar toch interessant nieuws aangezien veel DJ’s ook tracks produceren en veel tijd in de studio doorbrengen. Als we naar de meest gebruikte muziek produceer software onder EDM producers kijken dan zal de top drie bestaan uit Logic, Ableton en Cubase. Gevoelsmatig denken we dat Logic een aflopende zaak is vanwege een shift in het beleid van Apple (meer consumer minder pro, zeg maar). Dit maakt de overige twee, Live en Cubase, de meest aansprekende alternatieven voor Logic, die waarschijnlijk nog bovenaan dit lijstje zal staan.

Steinberg Cubase 7

Afgelopen week hebben we het al over Ableton Live 9 gehad. Een DAW (digital audio workstation) die veel door DJ/Producers gebruikt wordt, evenals de DAW software van Steinberg, Cubase. Onze eigen Marc had de software al enkele weken in zijn studio en was/is er zeer positief over. Naast de nog betere en modernere ‘look’, heeft Cubase 7 ook veel nieuwe features die het gebruik nog beter en makkelijker maakt. Plus is er onder de kap flink gesleuteld om de prestaties nog sneller te maken (performance enhancements).

Met een hele reeks aan hoogwaardige VST Instrumenten, Effecten en produktie tools gebruikt door producers over de hele wereld, heeft Cubase 7 (en Cubase 7 Artist) nu ook een nieuwe MixConsole mixer, een nieuw ontwikkelde channel strip, Chord Track, significant verbeterde workflow en integratie, nieuwe content en nog veel meer.

MixConsole en Chord Track

Twee belangrijke nieuwe features zijn toch wel de nieuwe mixer en Chord Track functie. De MixConsole kun je nu gebruiken in full-screen mode. Ook kun je hem ‘uitrekken’ of verkleinen naar jouw voorkeur. Channelstrips kun je zelf indelen zodat je EQ’s, compressors en limiters kunt toevoegen naar mate de je behoefte. Alles wat je niet gebruikt blijft uit beeld waardoor je in feite een perfect overzicht zal hebben van alle functies en elementen die je gebruikt. Een ander belangrijk punt rond de nieuwe mixer is ook het geluid. Nu was de audio engine van Cubase toch al verdomd goed, hij is echter nog beter geworden. Marc heeft het in zijn studio uitgetest en hij gaf aan dat het geluid volgens hem beter is geworden.Een andere handige nieuwe feature is de Chord Track. Dit is een speciale track geworden in het Project window. Cubase identificeert de harmonie structuur van de muziek en geeft vervolgens akkoord en toonladder informatie naar zowel Midi tracks als audio tracks die geanaliseerd zijn met VariAudio. Deze volgen automatisch elke harmonie veranderingen, die je toepast, in Chord Track. Ook noemenswaardig is de Chord Assistant voor akkoord overgangen en om harmonische akkoord progressies te genereren.

Is dit alles? Nee, nog lang niet. Voor een diepere uitleg kun je terecht bij Gearjunkies.com. De adviesprijs voor Cubase 7 is 599 euro en voor Cubase Artist 7 is dit 299 euro. Steinberg geeft aan dat de software vanaf 5 december beschikbaar is.

Hieronder, enkele videos over de nieuwe Steinberg Cubase 7 (Cubase 7 Artist) software:

Update: 27 November is er een demo avond bij I4-Muzique in Eindhoven. Meld je aan via Facebook.