SFX Entertainment In Financiële Problemen

SFX Entertainment is werelds grootste organisator van feesten en festivals op het gebied van EDM. Zo organiseerde ze in het afgelopen kwartaal maar liefst 267 events over de hele wereld die in totaal 1,38 miljoen bezoekers trokken. Denk daarbij aan festivals als Tomorrowland en Awakenings. Daarnaast is het mega concern ook eigenaar van digitale muziekwinkel Beatport en de Nederlandse ticketprovider PayLogic. Al deze activiteiten leverde het bedrijf een omzet op van 106,7 miljoen euro.

Niets aan het handje zou je zeggen. Toch wel. In datzelfde kwartaal draaide SFX 48 miljoen euro verlies en stortte de beurskoers van het bedrijf ineen. Het is maar de vraag of ze die klap nog te boven kunnen komen als zelfs kredietbeoordelaar Moody’s zijn vertrouwen daarin heeft opgezegd. Hoe kon dat nou gebeuren?

Beursgang en Overnames door SFX Entertainment

In 2013 ging SFX met veel bombarie naar de beurs voor 13 dollar per aandeel. Wanneer we naar de huidige koers kijken bleek dat veel en veel teveel te zijn. Die geluiden waren er destijds ook al, maar toch bleef het bedrijf overname na overname doen. Zo werden alleen in Nederland al ID&T, Q-Dance, Monumental (Awakenings) en Air ingelijfd.

De baas bij SFX is Robert Sillerman en hij gaf eerder dit jaar al toe dat de beursgang was mislukt en bracht vervolgens zelf een bod uit om het hele concern voor een prikkie te kopen. Of hij dat helemaal in zijn eentje kan betalen is maar de vraag want onlangs kwam er weer een oproep van SFX naar buiten dat ze opzoek zijn naar investeerders.

iidt-t-sfx-entertainment-dj2dj_nl

Hoe nu verder?

Dat de huidige situatie bij SFX niet langer houdbaar is is duidelijk, maar wat nu? En wat zouden de gevolgen voor de Nederlandse organisaties zijn mocht het bedrijf failliet gaan? Dat is op dit moment allemaal een beetje koffiedik kijken. Het bedrijf heeft op wat merknamen van festivals na maar weinig bezittingen die verkocht kunnen worden bij een faillissement.

Een meer aannemelijk scenario is dat de organisaties weer verkocht zullen worden, alleen voor een veel lagere prijs. Of het hele bedrijf SFX Entertainment wordt opgekocht door een ander groot muziekconcern als Live Nation (eigenaar Mojo) of een investeringsmaatschappij. De Nederlandse feestvierder hoeft zich waarschijnlijk dus geen zorgen te maken