Vaak publiceren we interviews met DJ’s, MC’s en producers, echter vandaag publiceren wij een interview met Rudy Peters. Rudy is label manager van één van de grootste hardstyle labels van Nederland (en waarschijnlijk ter wereld), namelijk Scantraxx. Verder is hij ook één van belangrijke mannen achter hardstyle.com, de grootste download portal voor, zoals de naam al zegt, ‘hardstyle‘ muziek! We gingen in gesprek met Rudy en hadden het over natuurlijk ‘hardstyle’, maar ook zijn eigen achtergrond, zijn werk en zijn ambities.

– Hoe voelt het om manager te zijn van één van de grootste hardstyle labels van de wereld? En wat houd je werk nou precies in?
Ik ben enorm trots op het feit dat ik het geluk heb om in een omgeving te werken waar iedereen dezelfde passie voor zijn werk heeft. We zijn allemaal gedreven mensen en leven echt voor het geen wat we doen. Het is geen werk, maar een uit de hand gelopen hobby (lekkere cliché trouwens ;)). Het voelt goed om dit werk te mogen doen. Elke dag is een uitdaging, elke dag is anders en elke dag zijn er nieuwe verrassingen.

Ik ben super trots als ik mijn collega’s zie optreden en dat het publiek uit hun dak gaat. Geloof mij, er is geen beter gevoel als duizenden mensen dansen en mee zingen op de muziek van je collega’s. Kippenvel!

Mijn werk is nogal veelzijdig en teveel om op te noemen ;). Ik houd mij bezig met de dagelijkse gang van zaken binnen Scantraxx natuurlijk, maar daarnaast ook het stroomlijnen van alle processen. Ik ben het centrale aanspreekpunt voor alle artiesten en onze partners. Ik werk graag aan projecten waarbij we een gehele beleving neerzetten. Het gaat er om dat de juiste experience wordt overgebracht. Recente (succesvolle) voorbeelden zijn: Hard With Style en Gunz For Hire.

Inmiddels hebben we een mooi team waar we mee werken. Ik denk dat wij het enige label in de hardstyle scene zijn die het zo aanpakt. Dan doel ik met name er op dat wij meerdere mensen in dienst hebben die zich elk focussen op eigen vakgebieden zoals licensing, design en A&R.

– Buiten manager zijn van Scantraxx hou je je ook bezig met Hardstyle.com, wat is je functie daar precies?
Een korte inleiding: Dov en ik zijn 5 jaar geleden begonnen met brainstormen over een portal voor de hardstyle scene; Home of the harder styles. De url Hardstyle.com was al in ons bezit, alleen nu nog de rest ;). Het ontwikkelen van een portal is niet iets wat je 1, 2, 3 realiseert. Het vergt vele uren in de logo hardstyle.comvergaderkamer en communiceren met ontwikkelaars. We zijn helaas geen iTunes of Beatport waar vele tientallen mensen achter de schermen aan het werk zijn. We hebben de portal met twee personen bedacht en uitgewerkt met een team van geweldige mensen die de portal verder technisch en grafisch ontwikkeld hebben.

Ik ben general manager van deze portal en we hebben nu inmiddels een team op de portal zitten met allemaal dezelfde passie voor hardstyle. We zijn nu enkele jaren verder en nog steeds groeiende en nog een aantal verbeterpunten, maar die heb je altijd;).

– Je begeleidt veel van de artiesten naar gigs. Heb je zelf nooit de kriebels om zelf achter de decks te gaan staan?
Haha, deze vraag krijg ik regelmatig. Ik heb het geluk dat ik met mijn baan niet alleen op kantoor aanwezig hoef te/moet zijn. Mijn werk is niet van 9-5 en lekker in de avonduren niks doen en het weekend rusten. Ik zie mijn werk ook niet als ‘werk’ maar een uit de hand gelopen passie / hobby voor muziek.

Ik mag met artiesten zoals Headhunterz, Wildstylez, The Prophet, Ran-D en Noisecontrollers en vele andere grote namen van het label werken, waar ik mijzelf heel gelukkig mee mag prijzen. Iedereen heeft dezelfde gedrevenheid en passie en dat werkt bevorderend voor je dagelijkse werkzaamheden. We hebben allemaal het zelfde doel voor ogen.

Of ik zelf achter de draaitafels wil staan? Wel eens over nagedacht en over gesproken met diverse collega’s, maar het is zoals het is. Je moet doen waar je goed in bent en daar op voortborduren. Wij bundelen onze krachten en dit werkt versterkend.

Ik krijg kippenvel op momenten waar fans compleet uit hun dak gaan op de muziek waar wij met zijn allen voor leven. Dit kan zijn in een club zoals de Matrixx of bijvoorbeeld tijdens een festival zoals ‘Defqon.1 Festival’. Ik kan niet voelen wat de artiesten voelen op dat moment, maar omdat we zoveel met elkaar aan het werk zijn voelt het allemaal ook een stukje ‘eigen’. We delen veel met elkaar en zo ook het gevoel als alle puzzelstukjes op zijn plek vallen.

– Hoelang ben je al manager bij Scantraxx?
Ik ben 5 jaar geleden begonnen bij Scantraxx en doorgegroeid naar labelmanager. Het is een goed gevoel als zoveel mensen vertrouwen hebben in hetgeen wat je doet. Daar ben ik Dov en de rest nog elke dag dankbaar voor!

– Hoe ben je ooit begonnen? Wat is je achtergrond qua opleiding?
5 jaar geleden heb ik Dov Elkabas via Onne witjes (A-lusion) ontmoet op Q-BASE. Tijdens het evenement, waar toen een Scantraxx bunker aanwezig was, raakte ik aan de praat met Dov over zijn toekomstvisie. Wat ik mij er van kan herinneren, hadden wij dit gesprek rond 05.00u in de ochtend. Achteraf gezien een gek tijdstip, maar het moest gewoon zo zijn. Tijdens het gesprek kwam direct naar voren dat Dov en ik een ‘klik’ hadden en op één lijn lagen qua visie. De maandag er na, niet uitgeslapen, direct naar Amsterdam gereden (waar we toen nog waren gehuisvest) voor een vervolg gesprek. Sindsdien ben ik werkzaam bij Scantraxx Recordz. Ben dus letterlijk uit het niets komen binnen vallen.

In het begin, 5 jaar geleden, hadden wij niet alleen Scantraxx Recordz maar ook het bookingskantoor ‘Drop The Beats’ met artiesten zoals Wildstylez, A-lusion, Frontliner en diverse anderen. Mijn werkzaamheden zijn van dag één altijd al veelzijdig geweest. Ik heb het geluk, dat ik multifunctioneel ben. Ik ben overal in geinteresseerd en wil ook altijd nieuwe dingen leren. Mijn geschiedenis op school kan je ook breed noemen ;). Van autotechniek, naar detailhandel en toen HEAO-CE en ik wil in de toekomst verder studeren.

– 14 April blikten jullie terug op 10 jaar Scantraxx. Wat wil je nog graag bereiken met Scantraxx in de komende 10 jaar? Ambities?
Ik ben een persoon die doelen stelt in zijn leven, en deze doelen worden altijd bijgesteld. Waarom? Als ik een doel heb bereikt dan wil ik meer, dit is ook typerend voor mij als persoon zijnde. Ik wil altijd vooruit kijken en het beste er uit halen. Ik wil ook vooral vooruitstrevend zijn in het geen wat ik doe.
We zijn met de gehele scene flink aan het groeien en zo ook met Scantraxx. Ik zie dat er nog veel meer gaat gebeuren met de hardstyle, artiesten en de wereldwijde bekendheid. Ik denk dat de muziek meer en meer geaccepteerd gaat worden. Het leuke is dat in het buitenland hardstyle artiesten naast een Dash Berlin of Avicii geprogrammeerd worden. Hierdoor komen mensen uit een andere scene ook in contact met onze muziek, waardoor we automatisch een grotere nieuwe aanwas aan fans krijgen. Een goed voorbeeld is Headhunterz die wereldwijd een grote bekendheid geniet en een nieuwe doelgroep bereikt door middel van zijn optredens op grote internationale events.

Natuurlijk wil ik dat wij met Scantraxx hier een flink aandeel in hebben. We zijn al 10 jaar bakermat in de scene voor vele (jonge) producers en fans. Als mensen aan hardstyle denken, komen wij automatisch in dat rijtje voor. We moeten vooruit blijven kijken en innoveren en inspelen op de needs van onze fans. Het gaat om de algehele beleving! Keep that in mind!

– Hardstyle, en dance in het algemeen, is de muziek van de jeugd. Heeft een manager van een dance label een houdbaarheidsdatum?
Ik denk persoonlijk dat we op dit moment weer in een groeifase zitten en dan niet alleen in de hardstyle maar EDM (Electronic Dance Music) in het algemeen. Als je in de geschiedenis van de muziek kijkt, zijn er bepaalde fases waar bepaalde soorten muziek overheersen. De afgelopen 10 jaar (2000 – 2010) was het een beetje onduidelijk welke richting we op gingen met muziek in het algemeen. Ik denk zelf dat we nu in een tijdperk terecht komen waar electronische muziek gaat overheersen. En dan met name dat EDM wereldwijd meer en meer aanzien zal en gaat krijgen en nog verder kan uitgroeien. De hard EDM zal ook verder groeien, ik ben hier van overtuigd. Ik hoop serieus dat we in de hardere stijlen nog meer verse aanwas krijgen uit landen waar de scene nog niet zo is als in Nederland.

Dankzij de nieuwe ontwikkelingen wordt de nieuwe generatie nog sneller in contact gebracht met dance muziek en ook met de hardere stijlen. Dankzij het groeien van de doelgroep weet ik zeker, met natuurlijk de juiste bedrijfsmatige aanpassingen, dat een manager mee kan groeien. Een houdbaarheidsdatum bepaal je zelf. Je moet jezelf afvragen: “Kan jij als manager jezelf nog inleven in de doelgroep en hun beleving?

– Zijn er projecten en/of events (van Scantraxx) waar je met veel plezier of met veel trots aan terugdenkt?
Deze vraag zet mij aan het denken en dat is maar goed ook. Soms sta ik niet meer stil bij wat ik allemaal aan het doen ben. De tijd vliegt voorbij en stil staan is wel belangrijk zodat je weet wat je allemaal aan het doen bent. Er zijn vele momenten waar ik met trots aan terug denk en dat heeft vooral te maken met de reacties van onze fans op bepaalde optredens, tracks, cd’s etc. De afgelopen vijf jaar was voor mij nagenoeg één groot hoogtepunt!