Toen ik afgelopen week de Reloop Terminal Mix 4 in mijn handen kreeg dacht ik eerst dat het weer een van de vele Native Instruments Traktor controllers zou zijn, echter vertelde collega Marc mij dat dit een controller bedoeld voor Serato (DJ Intro) betreft. Nou moet ik eerlijk toegeven dat ik hier wel blij mee ben, Serato is in Europa toch een achter gebleven kindje ten opzichte van het Europese Traktor, terwijl het wereldwijd toch veel gebruikte DJ software is.

Bouwkwaliteit

De Terminal Mix 4 heeft een volledig aluminium behuizing wat hem stevig maar toch ook zwaarder maakt. Ok, voor vervoer wat lastiger maar aan de ene kant, er staat dan wel iets! Persoonlijk vind ik het wel prettig dat de controller stevig op zijn ‘poten’ staat! De knoppen zijn allemaal van kunststof op de 8 hot cue’s en 8 transport (Cue, Play & Sync) knoppen na, die zijn van rubber. De Jogwheels zijn van aluminium met een rubber laag daarop.

Aansluitmogelijkheden

Achterop de Terminal Mix 4 bevind zich een input, dit is een Tulp variant welke te gebruiken is voor Line apparaten, denk aan een CDJ maar de input is ook schakelbaar naar Phono zodat je er ook een platenspeler op aan zou kunnen sluiten, hiervoor zit er ook een aarde plug achterop de controller. Als uitgangen zijn er twee paar tulp, een als Booth uitgang en een als Master Unbalanced, daarnaast zit een Jack uitgang die wel Balanced is. Voorop de controller vind je een microfoon ingang en een hoofdtelefoon aansluiting waarvan je van beide de toonsoort kunt regelen.

Effect en Loop sectie

De Terminal Mix 4 heeft twee effecten secties, een voor kanaal A/C en een voor kanaal B/D (de kanalen zijn schakelbaar). Deze zijn opgedeeld in 4 draaiknoppen met daaronder een aan/uit knop. Deze zijn afzonderlijk instelbaar via de software en hebben alle een center klik. De Effecten van de bijgeleverde DJ Intro software klinken goed en pakken dankzij de goede midi response erg goed op. Onder de effecten vind je de Loop sectie, welke bestaan uit links een draaiknop met druk mogelijkheid waar je door middel van draaien de lengte van een loop kunt bepalen en door te drukken de loop actief kunt maken of beëindigd. Daarnaast vind je twee drukknoppen waarmee je handmatig een loop kunt instellen. Als je dan verder naar beneden gaat vind je 8 hot cue banken, hiermee kun je zoals het woord al zegt je hot cue’s onder brengen waarna je ze door middel van een druk op een van de knoppen kunt oproepen.

Pitch

De Pitchfader is een van de meest nauwkeurigste op de markt, met de bijgeleverde software had ik geen problemen om handmatig zonder bijsturen de tracks gelijk te zetten door middel van alleen maar de (lange) pitchfader te gebruiken. Dat onder een instelling van 8% per track. Hij heeft geen center-click wat ook wel erg fijn is en maakt ook geen bijgeluid.

Jogwheels

Wat mij het meeste bevalt aan de Terminal Mix 4 zijn de jogwheels, Een DJ die net als mij een liefde voor vinyl heeft weet dat eigenlijk geen enkele jog daaraan kan tippen. Nu heb ik in de tussentijd aardig wat controllers in handen gehad maar de jogwheels op de Terminal Mix 4 zijn zonder twijfel de beste die ik ooit gevoeld heb!  Ze zijn super dun, van aluminium en bevatten een rubber coating. Ze zijn helemaal geluidloos en met de bijgeleverde Serato software zijn ze qua geluid, zeker met scratchen niet te onderscheiden van vinyl zou ik zeggen; Ik weet dat dit een gewaagde uitspraak is maar toch, ze zijn echt super! Hier kan Traktor iets van leren.

Onder de jogwheels vind je 4 knoppen, de Sync, Cue en Play knoppen, deze zijn supersnel qua reactie en geven een controllerism gevoel. Leuk detail, wanneer je een track stopt of pauzeert krijg je een stop als op een vinyl deck.

Mixer Sectie

Het mixer gedeelte van de Terminal Mix 4 bestaat uit 4 volledige kanalen met per kanaal een gain, hoog, mid en laag knop welke volledig kill (dus tot 0 decibel) terug te draaien zijn en klinken ook erg goed met DJ Intro. Daaronder bevindt zich per kanaal een filter, draai je deze naar links wordt het een Low Pass, draai je deze naar rechts dan wordt het een High Pass filter; deze klinken via de bijgeleverde software ok. Boven de faders bevinden zich de Cue knoppen. De faders zijn wat mij betreft vrij stijf maar ze hebben een mooie curve waardoor je wel een mooie mix kunt maken. Jammer is wel dat je maar 2 VU meters hebt voor de 4 kanalen. De crossfaders zijn gelukkig wel supersoepel, hieruit kun je wel merken dat de controller voor Serato bedoeld is, wat toch een veel gebruikt stuk software is voor de scratch liefhebbers onder ons. De curve van de crossfader is ook instelbaar van smooth naar cut.

In het middelste gedeelte van de mixer vind je de mogelijkheid om de uitgangen van master, booth en hoofdtelefoon te regelen. Voor de hoofdtelefoon vind je daarnaast de volumeknop ook de knop om je Cue/Master voorluister niveau te kunnen regelen.

Daaronder vind je een grote zilver kleurige draaiknop waarmee je door afspeellijsten kunt scrollen en per kanaal een drukknop hebt om de track waarop je met de draaiknop staat naar het gewenste deck te kunnen transporteren.

Geluidskwaliteit

Hier kan ik simpel in zijn, deze is gewoon erg goed! Zowel de master als hoofdtelefoon hebben een luide zuivere output welke zonder twijfel ook in een club gebuikt kan worden. Zowel met DJ Intro als met Traktor klinkt de Terminal Mix 4 erg goed.

Software

De bijgeleverde Serato DJ Intro werkt absoluut goed, het heeft alle basisfuncties in het pakket zitten en werkt makkelijk. Het gene wat wel vreemd is dat DJ Intro maar voor 2 decks bedoeld is en dat je niet alle features van de controller ten volle kunt benutten hierdoor. Als je de controller met Traktor zou gebruiken kun je wel alles op de Terminal Mix 4 gebruiken. Nou lijkt het mij dat Serato binnenkort met een update van hun Intro software, of Itch, komt voor deze controller en dat dan alles ten volle benut kan worden, de controller wordt uitdrukkelijk als Serato controller op de markt gezet en alle tekst op de Mix 4 duid daar ook op. Toch zullen we moeten afwachten wanneer dit zal gebeuren (als het überhaupt gebeurd).

Conclusie

De Reloop Terminal Mix 4 is één van de beste controllers waar ik ooit mee gewerkt heb. Hij is solide gebouwd, goed uitgewerkt qua mogelijkheden en layout, rubber knoppen en platter coating, welke hem ook voor controllerism erg geschikt maakt. Ook de uitgebreide effecten, hot cue sectie en super nauwkeurige pitchfader maken deze Mix 4 tot een controller van top niveau. Reloop heeft hiermee een goede concurrent voor de Denon’s en NI Kontrol S4 in handen, en om eerlijk te zijn; ik prefereer deze zelfs boven een Kontrol S4.

De Reloop Terminal Mix 4 is in Nederland leverbaar tegen een adviesprijs van: €499,-