Reloop heeft zich als merk de laatste jaren echt omhoog geknokt tot een van de grootste in de scene. Ze produceren echt van alles binnen de DJ wereld, van hoofdtelefoon tot vierdecks midi controllers. De meesten van jullie zullen ooit wel iets van Reloop in handen dan wel in bezit hebben gehad. Al is het maar een van hun platenspelers, waar menigeen op begonnen is. En over die laatste product groep wilden we het nu ook juist hebben, Reloop heeft namelijk onlangs twee nieuwe tafels op deze, bijna, ‘niche’ markt gezet. Te weten de RP-7000 en zijn grote broertje de RP-8000. De laatste is een zogenaamde ‘hybride‘ tafel, deze bezit namelijk ook midicontrols, wat deze natuurlijk extra aantrekkelijk maakt, zeker voor de ‘puristen’ en turntablists onder ons.

reloop-rp8000-draaitafel-review-FT-dj2dj_nl

Eerste Indruk

Wat doe je als je een speler zoals de RP-8000 voor je krijgt? Nou als je een DJ bent die opgegroeid is met vinyl, net als ik; dan vergelijk je hem hoe dan ook met een SL1200 of je nu wilt of niet, zelfs onbewust ga je dit doen. Nou dit hebben ze natuurlijk bij Reloop ook geweten, en daar hebben ze slim op ingespeeld door de welbekende ‘Technics’ layout na te bootsen. Persoonlijk vind ik dit dan ook gewoon een goede keus. Dit is iets wat de meeste vinyl DJ’s gewend zijn en dus ook graag willen behouden.

Wat wel gelijk opvalt als je de RP-8000 voor je hebt, zijn natuurlijk de midi knoppen die je aan de linkerzijde van de platter terugvindt. Iets wat natuurlijk niet als gewoon kan worden beschouwd op een draaitafel. En waarmee deze tafel zich echt onderscheid ten opzichte van de concurrentie. Naast deze feature heeft de RP-8000 ook een dubbele start/stop knop, welke in battle modus ervoor zorgt dat je altijd de knoppen op de juiste plaats hebt. Ook heeft de speler een display waarmee je direct je pitch waardes digitaal kunt aflezen. Verder valt de extreem goede Led verlichting op, alle LED’s zijn wit en erg fel. Prettig in donkere omgevingen.

Bouw kwaliteit

Hoe zit het nu met de bouwkwaliteit van de RP-8000? De tafel voelt erg zwaar en solide aan, gelukkig ook maar, we praten hier over een draaitafel, er wordt dus gebruik gemaakt van een naald, en dit is toch echt een gevoelig onderdeel. Eigenlijk het gevoeligste onderdeel van een draaitafel! De bovenzijde is van aluminium, en de onderzijde voorzien van een dikke kunststof laag (helaas niet van rubber, dat zou hem nog beter gemaakt hebben). Alle knoppen zijn van aluminium, behalve de midi knoppen, die zijn van rubber. De toonarm voelt erg goed aan. Erg vergelijkbaar met die van de SL1200 serie. De pitchfader is lekker soepel. Ook wil ik hier even de target light benoemen, dit is een losse unit, die dus erg gemakkelijk te vervangen is, zonder een soldeerbout te moeten gebruiken of iets dergelijks.

Aansluitmogelijkheden

De RP-8000 heeft gelukkig alle aansluitingen als losse connectors gemaakt, alles is dus makkelijk herplugbaar en vervangbaar, zonder dat je moet gaan solderen, iets waar de MK2 van de SL1200 wel last van had. Er is zelfs een USB poort aan boord, waarmee je tot vier RP-8000’s met elkaar kunt linken, zodat je geen extra hub meer nodig hebt. Ook is de speler direct achter op de unit omschakelbaar tussen Phono en Line als output en kun je direct kiezen of je de unit op 110 of 220 volt wilt gebruiken.

In gebruik

Hier ontdek je pas echt de ware aard van de RP-8000. Hij mag er dan misschien wel uitzien als een gepimpte versie van de SL1200/10 maar er schuilt toch heel wat meer in deze tafel dan je op eerste oog zou denken. De RP-8000 laat zich namelijk ook gewoon als ‘superoem’ (dankzij de instelbare torque) gebruiken. Boven de pitchfader vind je naast een display, die digitaal je pitch percentage aangeeft, namelijk nog een tweetal draai- en drukknoppen. Deze knoppen geven je de volgende functies: Pitch en Torque. Pitch, je kunt hierin kiezen tussen een pitch percentage van, acht, zestien of zelf vijftig procent.

Boven de pitch knoppen zie je links de ‘torque’ draaiknop hiermee kan je dus de torque van de platter stapsgewijs aanpassen van ‘classic’ (Technics) tot vier en een half kilogram torque (superoem). Rechts daarvan vind je de draaiknop genaamd start brake, zoals het al aangeeft kun je hier de start en stop snelheid van de platter stapsgewijs in stellen. Dit gaat van enkele milliseconden tot zes seconden. Natuurlijk heeft de hoeveelheid torque die je gebruikt hier wel invloed op.

Midi

Zoals al gezegd heeft de RP-8000 een midi gedeelte direct op de speler aanwezig. Wat betekend dit? Nou eigenlijk heel voor de hand liggend: het digitaal kunnen aansturen van je DJ software. Denk hierbij aan het scrollen en laden van tracks, laden van hot cue’s, samples en eventueel effecten. Je kunt zelfs hier tussen switchen dankzij de vier keuze opties die Reloop op de speler heeft aangebracht: Cue, Loop, Sample en User. Hieronder vind je acht pads waarmee je de midicontrols kunt gebruiken. Je kunt zelfs twee van boven genoemde naar wens combineren waarbij je per gekozen optie vier knoppen hebt om je midicontrol te gebruiken. De standaard mapping is voor Serato, waar de tafel dan ook erg goed mee werkt. Natuurlijk kun je alles zelf mappen. Het is en blijft midi.

Werkt dit allemaal zo goed als het klinkt?

Eigenlijk best wel. De midicontrols, reageren goed, snel en de knoppen voelen goed aan. De browse knop werkt snel maar is niet te gevoelig, zodat je niet per ongeluk een track laad die je niet wilt (of niet op dat moment). Ook het snel spelen en dergelijke tussen de pads gaat erg fijn. Wel moet je opletten dat je vingers niet te dicht bij de platter in de buurt komen, dit kan anders vervelende gevolgen hebben. Wel moet ik hierbij opmerken dat het hier om een naald gevoelig apparaat gaat en dat je bij harder drukken, tappen, etc. dit wel terug hoort als resonantie. Wees hier voorzichtig mee dus. Wellicht had een rubberen bodem dit probleem verkleint.

Geluidskwaliteit

Tja, wat kan ik hier over zeggen. We hebben het over vinyl, en vinyl klinkt zo goed als de pers heeft toegestaan en natuurlijk is daarnaast je naald de grootste invloed op het geluid en laat er jammergenoeg nu geen naald meegeleverd worden met de RP-8000. Wel heeft Reloop onlangs in samenwerking met Ortofon een mooie serie DJ naalden op de markt gezet, zeker een aanrader om naar te kijken. Toch heeft de RP-8000 een nette output en is deze schakelbaar tussen Phono en Line.

Plus/Min

Voordelen:
– De instelbare Torque van 1,5 tot 4,5 KG
– 2 Start Stop Buttons – Ultra Pitch en LCD 8/16 en 50 procent pitch
– Start/Stop instelbaar via draaiknop mili- tot 6 seconden
– Midi Pads
– Reverse
– Nul punt click weg
– Afneembaar popup light
– Midi ingebouwd
– Losse kabels

Nadelen:
– Bij powerdown valt het geluid weg
– Kunstof bodem
– Bij harde drukken op de knoppen kun je dit terug horen als resonantie

Conclusie

Reloop zet met de RP-8000 een nieuwe standaard neer op draaitafel gebied en dit is eigenlijk voor het eerst sinds de legendarische SL1200/10 series. Ok, we hebben in de tussentijd de superoems gehad maar die brachten om eerlijk te zijn nou niet echt veel meer dan wat extra torque, waar ook niet iedereen op zat te wachten. Deze hybride benadering van vinyl en midi, is dan wel weer iets waar menig turntable gebruiker al jaren van droomde. En nu dan ook eindelijk op de markt is. Ik denk dat Reloop met deze tafel een mooi, goed en degelijk, in een hedendaags jasje gegoten, alternatief neerzet voor de legendarische Technics. Ik denk dat Reloop hier dan ook zeker een grote slag mee kan gaan slaan. De RP-8000 is gewoon een erg mooie en fijne draaitafel voor de vinyl en DVS DJ’s. Een serieuze aanrader!

De Reloop RP-8000 Hybride draaitafel is in Nederland verkrijgbaar voor een prijs van 600 Euro. Er is ook een RP-7000 beschikbaar. Deze is vergelijkbaar met de 8000 versie echter deze is niet hybride.

.