Gisteren spraken we onze verwachtingen voor een nieuwe controller van Pioneer al uit en vandaag blijkt dat we gelijk hadden. Nou niet helemaal, want pioneer komt zelfs met twee splinternieuwe controllers waarmee je voor het eerste met de vernieuwde Rekordbox DJ software kunt gaan werken, namelijk de Pioneer DDJ-RZ en de Pioneer DDJ-RX. Beide controllers zijn dus optimaal ontwikkeld voor het gebruik van deze software en bieden je dus de flexibiliteit om alles in Rekordbox te doen, van je sets en tracks voorbereiden tot daadwerkelijk optreden.

Pioneer Rekordbox Dj Software Plus

Rekordbox DJ Software

De stap naar een volwaardige DJ software stond natuurlijk al een tijdje op de rol bij Pioneer en vandaag leren we dus wat dat allemaal inhoudt. De muziekbibliotheek is zo goed als hetzelfde gebleven, maar de decks zijn volledig op de schop genomen. Zo vinden we daar nu alle functies die je ook op de RZ en RX vindt als natuurlijk Play en Cue, maar ook de nieuwe Performance Pads. Technisch gezien claimt Pioneer de laagste latency binnen de industrie te hebben gerealiseerd, dus wij zijn erg benieuwd hoe deze software werkelijk gaat presteren tegenover de gevestigde orde van Serato en Traktor.

Pioneer DDJ-RZ

In eerste opzicht lijkt de Pioneer DDJ-RZ erg veel op de DDJ-SZ voor Serato. Het is natuurlijk weer een 4-kanaals mixer en de kenmerkende features als de Sound Colour FX, Release FX en grote Jogwheels zijn natuurlijk weer aanwezig net zoals de basic zaken als play, cue en sync knoppen. Nieuw is wel de Sequencer wat in combinatie met de Performance Pads natuurlijk erg gaaf is. Om de extra FX mogelijkheden van de Rekordbox DJ software via d Performance Pads mogelijk te maken is de Roll vervangen voor FX1. Een groot pluspunt is ook de aanwezigheid van twee geluidskaarten (incl. usb poorten) in de DDJ-RZ, wat het mogelijk maakt naadloos te wisselen tussen dj’s met twee verschillende laptops.

Pioneer DDJ-RZ

Pioneer DDJ-RX

De Pioneer DDJ-RX kunnen we ook zien als de “Rekordbox broer” van de DDJ-SX. De RX is ook een 4-kanaals mixer en bevat alle functies die je nodig hebt om overweg te kunnen met de nieuwe Rekordbox DJ Software. Ook bij de DDJ-RX vinden we de nieuwe sequencer mogelijkheden, maar ontbreekt bijvoorbeeld de Oscillator Sampler en heeft de RX andere Colour FX mogelijkheden. Verder is het ook niet mogelijk twee laptops aan te sluiten. Dit maakt de controller echter niet minder geschikt voor een professioneel optreden, want hij bevat nog steeds alle essentiële functies voor de hedendaagse DJ tegen een gunstigere prijs dan zijn grote broer, de RZ.

Pioneer DDJ-RX

De Pioneer DDJ-RZ zal waarschijnlijk in de winkels komen te liggen voor €2,099 en de Pioneer DDJ-RX voor €1,049. Beide worden samen geleverd met het Rekordbox DJ Plus pakket. Beide controllers worden rond oktober/november verwacht. Meer informatie vind je op de site van PioneerDJ.