PioneerDJ, ja zo heet het bedrijf tegenwoordig, bracht begin dit jaar de XDJ-RX op de markt. Deze All-in-One unit was gelijk helemaal trending. Zo erg zelfs dat PioneerDJ de vraag naar de RX niet aankon. Het gevolg was dat er lange wachttijden ontstonden en het weken duurde tot je er als klant een in ontvangst mocht nemen. Dit had ook als resultaat dat de review units gewoon niet uitgeleverd konden worden, want ze waren er simpelweg nog niet. Inmiddels een paar maandjes later hebben wij de XDJ-RX eindelijk in ons testlab staan en aan de tand gevoeld. Of dat het wachten nu echt is waard geweest? Dat lees je in onderstaande review!

Header_XDJ-RX

Eerste Indruk

De XDJ-RX ziet er zeer vertrouwt uit. Zeker voor diegene die geregeld achter een setje CDJ’s met DJM heeft gestaan. Het vertrouwde gevoel van twee spelers met een mixer daartussen en een groot herkenbaar scherm. Ook voor degene die niet bekend zijn met de PioneerDJ serie, zullen d RX een net en overzichtelijke apparat vinden. Iets waar de moderne controllers wat van kunnen leren, want daar raak je het overzicht nog wel eens kwijt.

Bouwkwaliteit

Zoals je bij een groot merk mag verwachten, zit het hier wel goed mee. Het is een groot, redelijk zwaar apparaat en voelt mede hierdoor goed aan. Hij heeft een degelijke behuizing, welke voor het grootste gedeelte uit hard kuststof is gemaakt met een degelijke topplaat die echt wel tegen een stootje kan.

De knoppen voelen net zoals bij de Nexus serie goed aan, ze zijn van kunststof maar kunnen absoluut wel wat hebben. De EQ en effect knoppen hebben een rubber coating zoals bij de DJM series en pakken hierdoor fijn vast. De faders zijn zoals je verwacht goed en blijven op hun plaats zitten, ook bij het snelle mixen.

De decks voelen op het jogwheels na exact zoals een CDJ-900/CDJ-2000Nexus. Met als uitzondering dat de Hot Cue knopen aan de onderzijde van de decks geplaatst zijn en een vierkante in plaats van rond van vorm hebben gekregen. De jogwheels zijn een stuk kleiner, deze hebben het formaat van PioneerDJ’s recente controllers. Dat ze kleiner zijn is echter geen probleem want ze zijn net zo gevoelig als bij de grote broers en net zo precies in gebruik. Ook scratchen gaat bijzonder goed met ze. Dus dat de jogs kleiner zijn zal de pret echt niet drukken. En ja, ze zijn ook instelbaar tussen CDJ en Vinyl modus.

Lay-Out

De XDJ-RX heeft een layout zoals je verwacht. In principe twee fysieke decks met een mixer daartussen. Met als verschil dat je geen scherm per deck krijgt maar een groot display in het midden van de unit, direct boven de mixer. Dit heeft als voordeel dat je alles direct in een oogopslag kunt zien. Daarnaast bevinden de waveforms zich netjes boven elkaar, zodat je heel goed kunt zien of je beatgrids bij elkaar aansluiten.

De load knoppen (waar je de tracks mee selecteert), zitten niet op de decks maar in het bovenste gedeelte van de mixer, net onder het display. Ook dit geeft weer extra gebruikers gemak. Wel zijn er fysieke knoppen geplaatst waarmee je de track kunt laden naar deck A of B. En als laatste zitten de hot cue buttons onder het jogwheel in plaats van links boven en zijn het vier in plaats van drie geworden.

Genoemd moet wel worden dat het hier om een tweekanaals apparaat gaat. En dus de mixer maar twee fysieke kanalen heeft. Mocht je meer dan twee kanalen nodig hebben dan gaat je dat met de RX niet lukken. Maar PioneerDJ kennende zullen zij in de nabije toekomst nog wel met een vierkanaals variant gaan komen. Gokje, XDJ-ZX!?

XDJ-RX-002

Aansluitmogelijkheden

De XDJ-RX heeft bovenop de unit twee usb ingangen. Zo kun je back to back draaien, gemakkelijk van de DJ voor jouw het stokje overnemen of zelfs je set opnemen. Aan de voorzijde van de RX vind je de hoofdtelefoon aansluiting. En aan de achterzijde word het wat uitgebreider. Zo vind je daar de stroomaansluiting samen met de aan/uit knop, microfoon ingangen welke je vervolgens qua volume en EQ boven op de unit kunt instellen.

Per kanaal bied de RX je een line ingang welke instelbaar is tussen line en phono, zodat je er ook een setje PLX-1000 of dergelijke op aan kunt sluiten. Ook is er een aarde schroef hiervoor aanwezig.

Verder vind je op de achterzijde een USB ingang waarmee je de RX als controller aan je DVS software kunt hangen. En een netwerkaansluiting om te linken met bijvoorbeeld een setje CDJ’s of je PC/Mac met RekordBox daarop om deze als bibliotheek te kunnen gebruiken.

Als output krijg je een Booth (Jack), Master twee (tulp) en Master een, welke via XLR aangesloten word. Genoeg mogelijkheden dus en van zeer goede kwaliteit.

Geluidskwaliteit

De XDJ-RX klinkt net zo goed als de DJM-900Nexus, club waardig dus. Ik was dan ook zwaar verast toen ik mijn DJM-250 in combinatie met Traktor (Audio 2 DJ) geluidskaart verwisselde met deze. Dit gaf zoveel meer punch. Dit moet ook wel, want de RX is ontwikkeld met in het achterhoofd gehouden dat ook kleine cafe’s, bars deze spelers zouden kunnen plaatsen. En dat kan ook echt, de output is gewoon goed.

Leuke aan de unit is het feit dat wanneer je een usb stick in de tweede usb aansluiting stopt, je deze kan gebruiken voor opname doeleindes. Gewoon direct vanaf het apparaat opnemen op een USB stick en kunt kunt zelfs track marks maken van de RX. Hoe cool is dat!

XDJ-RX_003

Instelmogelijkheden & Display

via het on-board menu welke via het grootte scherm te benaderen is, kun je gemakkelijk alle instellingen wijzigen. Let op, het is geen touchscreen dus je moet alles doen met de toegewijsde knoppen maar die zorgen er wel voor dat je makkelijk door de menustructuur heen navigeert. Zo kun je er instellen of je track tijd oplopend af aflopend weergegeven word. Kun je de Quantize optie aan of uitzetten. Voordeel hiervan is dat wanneer je beatgrids in RekordBox goed staan, zowel de effecten als de sync functie goed in maat lopen. Ook kun je er dingen instellen zoals hoe je EQ’s staan, total kill of -26DB.

Op het display kun je in en uitzoomen op je waveform, ideaal toch. En kun je bijvoorbeeld de timing van je effecten zien. Ook geeft hij aan op welk deck deze aan staan. Verder geeft hij de toonsoort van de tracks aan en kun je via de info knop alle informatie van het gekozen nummer zien. En zoals zijn grote broertjes doen, ook de cover art van een track is zichtbaar.

Sync

Deze optie is tegenwoordig niet meer weg te denken en zo ook niet bij de XDJ-RX. Je kunt er natuurlijk zelf voor kiezen of je deze wel of niet gebruikt, dat is aan jouw. Besluit je hem wel te gebruiken, let dan wel op dat je de tracks goed voorbereid in RekordBox. De beatgrids moeten goed staan om deze functie goed te laten werken. En houd in je achterhoofd dat ten opzichte van Traktor, PioneerDJ’s sync niet altijd perfect pakt. Echter heb je daar de jogwheels voor om net dat kleine tikje te kunnen geven wat nodig is om hem perfect in de beat te kunnen krijgen. En zeg nou zelf, zo houd je wel het ‘echte’ DJ gevoel, toch?

Besluit je wel de sync functie te gebruiken, dan kun je in combinatie met de effecten zeer vetten dingen doen. Zeker als je ook nog een de Slipmode aanzet. Zo kun je erg unieke en zeer coole opbouwen maken zonder je druk te hoeven te maken of alles nog wel perfect in de maat loopt.

Effectensectie

De XDJ-RX leent zijn effectensectie van de DJM series. Hij heeft een draaiknop waarmee je de effecten selecteert, van Delay tot aan Roll. Hiernaast heb je nog een draaiknop waarmee je het effect toepast op het kanaal naar keuze of zelfs de master. Ook heb je een timing knop waarmee je de tijd in milliseconde kunt toepassen van het gebruikte effect en is er een level depth knop om de intensiteit ervan toe te passen. En zoals je ook van de DJM’s gewend bent is er natuurlijk een toegewijsde aan en uit knop welke geel verlicht is. De effecten kun je synchroom laten lopen via de quantize optie of via de tap toets handmatig op snelheid mee laten lopen.

Ook is de bekende sound colour FX sectie op de RX aanwezig. Zo krijg je noise, een gate/compressor combinatie, crush en natuurlijk een filter. Welke je vervolgens individueel kunt toepassen op beide kanalen via de color knob welke zich direct boven de faders bevind.

De effecten zijn ingesteld als post fader wat als voordeel bied dat het effect uitloopt zelfs nadat je de schuif van het actieve kanaal dicht trekt. Zo krijg je een natuurlijkere sound beleving tijdens je mix. Mocht je dat niet fijn vinden, dan kun je dit uitzetten via de software van de RX.

Hot Cue’s

De XDJ-RX heeft zoals gezegd vier Hot Cue’s per deck verdeelt onder A, B,C en D. Erg fijn, zeker om toch wat meer controle over je tracks te kunnen krijgen. Deze knoppen kun je echter ook gebruiken met andere functies. Denk hierbij aan auto beat loop en loop slice.

De auto beat loop, doet in principe niks meer dan automatisch een loop maken. Druk je op knop A dan krijg je een loop van een zestiende maat, B een achtste maat, C een vierde maat en D een tweede maat. Erg leuk om live mee te spelen zeker in combinatie met de slipmode functie. Zo kun je snel een leuk effect toepassen of bijvoorbeeld scheldwoorden verdoezelen.

De loop slice optie, verdeeld een stuk muziek over de pads. Zo kun je ze ritmisch live herspelen om op die manier je tracks echt een persoonlijk jasje te geven. Dit kan zeer bruikbaar zijn maar let op, want wanneer je het verkeerd gebruikt kun je er je mix ook mee verpesten. Oefen dit goed aleer je dit live gaat toepassen.

XDJ-RX_004

Concurrentie

Wat zijn nu precies de concurrerende apparaten voor de XDJ-RX? Als ik heel eerlijk ben, zijn die er gewoon niet. De Kontrol S8 is een mooie controller met twee grote schermen erop, echter ben je nog steeds verplicht om er een PC/Mac met Traktor daarop aan te sluiten. Anders kun je hem gewoon niet gebruiken. Oké, Numark heeft een stand-alone unit maar die maakt geen gebruik van RekordBox. En dat is nu precies waar ik heen wil, Dit is gewoon de ideale all-in-one oplossing voor thuis. Je hebt alle gemakken van zijn grootte broertjes, de Nexus serie en gebruikt RekordBox om je muziek af te spelen. Dit bied als voordeel dat je dezelfde USB stick waar je thuis mee oefent, vervolgens mee naar de club kunt nemen, in de CDJ kunt steken en vervolgens verder kunt gaan zoals je gewend bent, want alles werkt exact hetzelfde als op de RX! En dat is nu juist de kracht van dit apparaat en de kracht van PioneerDJ! Het ecosysteem van RekordBox is hiermee helemaal rond. Op DVS control na maar daar zie ik Pioneer in de nabije toekomst ook nog wel mee komen. Ze hebben immers niet voor niks de PLX uitgebracht en de XDJ-RX heeft ook niet voor niks Phono inputs. En als dat gebeurd, dan gaan de grootte software giganten een geduchte concurrent aan PioneerDJ’s eigen software krijgen!

Plussen en Minnen

  • Een overzichtelijk groot display
  • Stand Alone gebruik
  • Goede geluidskwaliteit
  • Bied alles wat je op een Pro apparaat verwacht
  • Gemakkelijk in gebruik

  • Tweekanaals, wij hadden graag een vierkanaals variant gezien

  • Bij opname op USB vervalt de tweede USB poort
  • Toch wel een hoog prijskaartje

Conclusie

PioneerDJ levert met de XDJ-RX wederom een apparaat om van te smullen! Alles voelt zoals je van PioneerDJ mag verwachten, gewoon goed aan. Alles wat je nodig hebt zit op de unit en het scherm is van dezelfde hoge kwaliteit zoals je op de CD-J2000Nexus ziet. Naast RekordBox kun je de RX ook als midi controller gebruiken wat de toch al zo uitgebreide XDJ tot een veelzijdige controller maakt. Je kan dus gerust stellen dat hij van alle markten thuis is. Persoonlijk kan ik niks anders dan lof spreken over de XDJ-RX en hij heeft dan ook mijn hoogste aanbeveling want zeg nou zelf, wat wens je nog meer van je DJ gear?

PioneerDJ’s XDJ-RX is in Nederland verkrijgbaar tegen een verkoopprijs van 1499,- Let wel op, je moet wel een beetje geduld hebben. De levertijd staat nog steeds op een aantal weken.