Effect processoren zijn tegenwoordig zo goed als ondenkbaar in de DJ booth. Veel mixers hebben ze ingebouwd en alle DJ software programma’s hebben het wel ingebouwd. Effecten units zijn er in vele soorten toch is Pioneer wel de marktleider qua hardware matige trukendozen. Ingebouwd in hun DJM900 & DJM2000, welke natuurlijk de clubstandaard mixers zijn; maar natuurlijk ook hun RMX-1000 welke ook een groot terrein verworven heeft. Een aantal maanden geleden kondigde Pioneer het kleine broertje daarvan aan, de RMX-500. Natuurlijk wilden wij deze nieuwkomer aan de tand voelen, zeker omdat wij zijn grote broer echt een moddervette bak vonden en vinden! Wat onze bevindingen zijn van de RMX-500 lees je in onderstaande review.RMX500_DJ2DJ_Review_TOP_Banner

Eerste Indruk

Natuurlijk valt je wanneer je de RMX-500 onder ogen krijgt, als eerste het futuristische uiterlijk op. Het apparaat lijkt niks meer dan twee robuuste draaiknoppen die zich individueel bevinden ten midden van een cirkel vol druk knoppen. En de behoefte om ermee te spelen zal dan ook bij iedereen gelijk naar boven komen. Zeg nu zelf, het is toch wel erg interessant om spelenderwijs te achterhalen wat je nu allemaal teweeg brengt wanneer je deze knoppen indrukt!

Bouw Kwaliteit

De RMX-500 is net als zijn grote broer de RMX-1000 voorzien van een metalen bodemplaat. Een stevige kunststof behuizing en twee flinke rubberen indrukbare draai knoppen, die een flinke druk kunnen verdragen! Iets wat ook wel wenselijk is bij een effecten machine als deze. Zeker wanneer je een climax opbouwt en zelf mee springt op de muziek 😉 Geloof me maar; hij kan echt wel wat hebben.

Geluidskwaliteit

De output van de RMX-500 is goed, ik kon geen noemenswaardige verkleuring in het geluid ontdekken. Natuurlijk is alles te beïnvloeden met de effecten etc. maar alles blijft netjes en zuiver. De ingebouwde effecten klinken erg goed. Grote voordeel is dat je zowel het volume van de effecten als van de samples kunt instellen. Voor beide soorten zijn level knoppen op de RMX aanwezig waarvan je doormiddel van voorgeprogrammeerde stappen het volume kunt verhogen of verlagen. Dit zorgt ervoor dat je dus niet zo snel een overkil kan creëren in het geluid door het gebruik van van effecten en samples. Het in en uitgangssignaal kun je monitoren doormiddel van een simpele led, die verkleurd na mate hij overstuurt.

Aansluitmogelijkheden

De RMX-500 heeft zijn eigen in en out put, deze zijn van het tulp formaat (wij hadden liever jack gezien). Je kunt deze instellen in drie stappen, ten noemen: -10db, 0db en +4db. Erg fijn om je output schoon te houden. Ook bevat de machine een eigen hoofdtelefoon aansluiting. Dit is een uitermate bruikbare feature wanneer je de RMX in de studio gebruikt.

Rhythm FX

De linker zijde van de RMX-500 bestaat uit de Rhythm FX. Welke onderverdeelt is in: boven, audio effecten en onder, instrument (samples). De audio effecten zijn bekende veel gebruikte effecten van de DJM series en de Instrumenten zijn de standaard ingrediënten van een house track. Het gebruik van deze zijde zeker van de onderkant is een aanvulling op je tracks. Je kunt hiermee net dat beetje extra aan de track geven wat hij nodig heeft. Het leuke is dat je via de over dub modus, deze samples kunt laten doorspelen, de RMX maakt er namelijk automatisch een 4 bars loop van.

De grote draaiknop laat je bij de audio effecten de intensiteit hiervan stapsgewijs dusdanig beïnvloeden dat je hier een totaal nieuw effect mee kunt verkrijgen. Zeker wanneer je deze indrukt, dan krijg je pas echt een geweldig effect! Je buildups zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Bij de Instrument sectie, zorgt de draaiknop voor volume, simpelweg kun je zo subtiel de effecten in je mix brengen.

Scene FX

De rechterzijde van de RMX-500 is de Scene FX sectie. Deze is onderverdeeld in boven, Build Up en onder, Break Down. De Build up geeft je de bekende effecten zoals, Echo, Spiral Up en Reverb Up maar ook het populaire Noise effect. De Build Down geeft je onder andere HPF en LPF maar ook Spiral Down en Reverb Down. Hiernaast heeft de zijde ook een Echo+ knop wat je extra intensiteit geeft bij het gebruik van de effecten.

Ook hier geld dat de grote draaiknop het gebruik je je effecten stapsgewijs beïnvloed en deze is ook weer indrukbaar wat hier ook weer leid tot totaal andere uitkomsten van het gebruik van de Scene FX.

Center

Ten midden van de twee cirkels op de RMX-500 vind je: een klein display welke het BPM weergeeft. Deze staat standaard op auto ingesteld maar kun je ook handmatige intikken via de tap en nudge knoppen. Ik zou alleen niet weten waarom je dat zou doen, want tijdens onze testen blijft de RMX-500 echt netjes bij, ook wanneer je de pitch van je muziek verandert. Chapeau hiervoor Pioneer. Hieronder bevind zich de custom shift toets, hiermee kan je effecten en samples veranderen. Elk effect en sample hebben andere instellingen en klinken daardoor ook totaal anders.

Signal flow

Deze optie laat je kiezen hoe je de Rhythm FX en Scene FX wilt sturen, dus van links naar rechts of andersom. Let op, hierdoor krijg je een totaal andere uitkomst wanneer je de kanten combineert. Experimenteer hier eerst mee alleen je dit voor een groot publiek doet, verkeerd gebuikt kan een totale blunder bezorgen in plaats van een geweldige piek in je set.

Release FX

Net als de RMX-1000 krijg je hier een drietal opties. Vinyl Break, Echo en Backspin. Waarmee je met een druk op de knop je opbouw direct kunt eindigen.

Plug-in

De RMX-500 heeft zijn eigen bijgeleverde software. Hiermee kan je de Remix Station integreren en je studio. Je neemt hem simpelweg op in je DAW als plug-in en kunt op die manier de RMX na hartelust gebruiken in je producties! Erg fijn, zeker als je alles op automate zet, dan kun je hands on je builds en break maken zoals jij dat wilt. En geloof me, de kwaliteit van deze effecten zijn echt erg goed!

Plussen en Minnen

Plus:
-Robuust
-Afzonderlijk te gebruiken en instelbare effecten
-geluidskwaliteit
-plug-in optie
-Auto BPM
Min:
-Geen Hoog, Mid en Laag filter zoals de RMX-1000 heeft
-Geen optie om eigen samples te kunnen gebruiken
-Tulp ipv jack in en uitgang 
-summiere level weergave

Conclusie

Pioneer levert met de RMX-500 weer een apparaat om van te smullen, Hoe je hem ook gebruikt, heel subtiel of uitbundig deze trukendoos is altijd welkom. Tijdens het testen van deze machine ben ik erg echt van gaan houden, het is echt een machtig apparaat wat zich erg simpel laat bedienen. De ideale setup zou dan ook zijn om per deck een RMX-500 te hebben zodat je per track de effecten kunt toepassen. Ik raad dit remix station dan ook een dik aan bij iedere DJ, of je hem nu veel zal gebruiken of juist een klein beetje, het kan je net dat stukje extra geven, wat je op dat moment nodig hebt!

De RMX-500 is in Nederland verkrijgbaar voor 399,-