Wat is nou toch die Pioneer Rekordbox software? Nou de Pioneer DJ’s onder ons hebben er in ieder geval al wel eens van gehoord, los van het feit of ze het wel of niet gebruiken! Voor wie het nog niet kent: Rekordbox is een (gratis) programma voor het beheer van de muziekbestanden die je afspeelt met een Pioneer DJ-speler (bijv. CDJ-2000, CDJ-900).

Beheer en Voorbereiding

Met rekordbox bereid je je DJ-set voor en beheer je al je muziekbestanden. rekordbox kan door iedere DJ gratis gedownload worden en is specifiek ontworpen om te gebruiken in combinatie met een CDJ-speler. Omdat de software eigenlijk als een ‘iTunes voor DJ’s’ werkt, kan je je muziekbibliotheek gebruiken om je DJ-set voor te bereiden:

  • geef de golfvorm weer van nummers om de energie van de muziek te bekijken en storingen en drops snel terug te vinden;
  • probeer loops uit;
  • analyseer nummers om informatie over de BPM op te sporen en op te slaan in de ID3-tag zodat je ze kan gebruiken op compatibele spelers;
  • maak playlists aan en exporteer ze (naar een USB-opslagapparaat, bijvoorbeeld).

Maar deze functies zijn slechts een voorsmaakje van wat rekordbox allemaal te bieden heeft. Gebruik rekordbox in combinatie met een compatibele CDJ-speler en ontdek zijn ware kracht:

  • creëer en bewaar puntinformatie om cues, loops en hot cues te maken op je CDJ;
  • zoek supersnel in je databank en bekijk golfvormen, gekwantificeerde beatgrids en andere elementen op je speler;
  • gebruik rekordbox Link om je laptop aan te sluiten op een CDJ-2000 of CDJ-900 en speel muziek af op alle aangesloten spelers aan de hand van één enkele LAN-kabel. Net zoals een DVS-systeem dus, maar dan nog beter en gemakkelijker.

Pioneer DJ heeft onlangs een rekordbox website opgezet met allerlei informatie, gebruiksaanwijzingen en videos zodat je nog meer uit je rekordbox software kan halen!