Onze laatste review van het jaar, staat in het teken van misschien wel het opvallendste nieuws van afgelopen jaar, namelijk Pioneers draaitafel. Tijdens de Musikmesse liepen we als eerste tegen deze platenspeler aan, met als gevolg dat na een instagram post onze social media kanalen ontplofte en zelfs de website eruit lag. Inmiddels zijn we driekwart jaar verder en hebben wij de afgelopen weken hebben zelf de PLX-1000 onder handen gekregen.

PLX-Angle

Waarom

De PLX-1000 heeft zoals iedereen inmiddels wel weet, een herkenbaar uiterlijk. Wat, denk ik een erg goede keuze is geweest van Pioneer. De Technics, waar deze tafel overduidelijk op gebaseerd is, is de tafel welke de afgelopen 35 jaar in de DJ booth heeft gestaan. Helaas stopte Panasonic, het moederbedrijf van Technics de productie van de legendarische draaitafel in 2010. Dit betekende dus dat er een gat viel in deze markt. Natuurlijk hadden we daar de diverse OEM tafels welke aan populariteit wonnen in de ‘slaapkamer setups’, echter in de club bleef de SL waar nodig trouw staan. Er blijven een aantal DJ’s die draaitafels op hun rider hebben staan en dat zijn niet alleen de oude garde maar denk ook eens aan bijvoorbeeld de scratch DJ’s die liever met vinyl draaien, zeker met de populariteit aan digitale vinyl systemen. En daar brengt Pioneer nu precies op het goede moment de PLX-1000 voor op de markt. Clubs en evenementen nemen liever een tafel waar A. garantie op zit en B. onderdelen voor verkrijgbaar zijn en C. dat ook nog te betalen valt. Heb je al eens gekeken naar prijzen van tweedehands Technics laat staan onderdelen voor een tafel? Je schrikt er van. Een slimme zet dus, als je het mij vraagt.

Eerste Indruk

De PLX-1000 voelt vertrouwd aan. Iedereen die wel eens met een SL1200/1210 heeft gedraaid, zal dit toegeven. Ook lijkt de tafel enorm op zijn voorganger. Slim gedaan. Op deze manier kan iedere doorgewinterde Technics liefhebber gewoon een plaatje leggen zonder erbij na te hoeven denken. Er is gebruik gemaakt van een mooie geborstelde bovenplaat wat een combinatie met de blauwe Led’s lijd tot een strak geheel.

Bouwkwaliteit

De PLX-1000 voelt erg solide aan, ondanks dat er geen gebruik is gemaakt van een metalen bovenplaat en een rubber behuizing. Iets wat anno 2014 ook niet meer nodig is. Want hier zijn andere technieken voor. De rubberen plaat is bijvoorbeeld op de bodem bevestigt en de arm van de tafel is van de binnenkant uit voorzien van extra isolatie materiaal. De tafel voelt zwaar aan, zelfs een kilo zwaarder dan de SL. Hij weegt gewoon 13.1 kilo!

Pioneer heeft bij de ontwikkeling van de tafel naast Technics ook goed naar Hanpin (de ontwikkelaar van de Super OEM tafel) gekeken. Hierdoor heeft de tafel een voorsprong op zijn voorganger. Zoals een sterkere motor, namelijk 4,5 kilo ten opzichte van de 1,5 welke de Technics produceert. Dit heeft als voordeel dat correcties die men maakt minder opvallen, een klein tikje of stootje is al genoeg om een goede correctie te maken, en de tafel pakt deze correctie extreem snel op. Ook de starttijd is hierdoor iets sneller, waar de Technics 1,5 sec. nodig had heeft de Pioneer maar 0,7 seconde nodig. Ook heeft Pioneer een aantal aspecten van het Hanpin design aangepast om ze naast een Technics design ook een verbeterde brouwkwaliteit te geven en dit merk je onder andere aan de isolatie in de arm. Ook is de powerknop verzonken, je zal dus niet per ongeluk de tafel uitzetten. En wat Pioneer hier erg goed doet, de versnelt niet even wanneer je hem uitzet, iets waar de Super Oems toch wel om bekend staan. Natuurlijk mag de verbeterde arm ook niet ontbreken, die is bij de PLX echt stukken degelijker dan bij de gemiddelde OEM speler. Ook bevat de tafel een stuk meer electronica dan zijn concurrentie. En als laatste in geluidstests naast een SL1200 komt de speler er beduidend beter van af. Hij kan gewoon zoveel meer feedback hebben. En dat scheelt zeker een hele boel in een live omgeving.

Geluidskwaliteit

Het geluid welke een draaitafel produceert is niet alleen afhankelijk van de tafel zelf, nee sterker nog, het element (de naald) is enorm belangrijk. Ook de plaat zelf maakt een groot verschil, de persing maakt het geluid letterlijk, dus als deze al niet goed is, zal het eindresultaat dat ook nooit worden. Wij testten de PLX naast een SL en een RP-8000 met een Ortofon Concorde Pro en dezelfde plaat. Tussen alledrie de tafels zat duidelijk een verschil in geluid. De RP klonk vrij neutraal wellicht wat meer hoog, de SL wat warmer en de PLX was echt opvallend, deze klonk een stuk energieker. En valt dus te concluderen dat Pioneer hier echt wel wat tijd in heeft gestoken.

Aansluitingen

De PLX-1000 maakt de fout van de SL1200 hierin goed, geen vaste kabels maar los. De aansluitingen zijn een stukje naar binnen gebracht, wat als voordeel heeft dat wanneer je alles aansluit je de tafel nog gewoon een battle stand kunt plaatsen (voor de scratch DJ’s) zonder dat de kabels in de weg zitten. Je vind hier een phono uit, geen line, aarde, stroom en een kensington lock. En meer heb je in principe ook niet nodig. Oké, hier kan gediscussieerd worden over het feit waarom een phono en geen line output. Maar ik denk dat Pioneer hier ook weer dacht, laten we het zo dicht mogelijk bij de klassieker houden. En op deze manier kan de versterker welke anders nodig was geweest, ook geen invloed maken op het geluid. Iets wat de audio puristen enorm zullen waarderen, zij gebruiken liever een pre-amp naar keuze hiervoor.

Mogelijkheden

De PLX-1000 bied geen uitgebreid scala aan mogelijkheden, opvallend wellicht, aangezien de nieuwe generatie tafels dit wel doen, denk bijvoorbeeld aan een aan Statons ST150 en Reloops RP-8000. Dus geen midi implementatie, geen reverse, geen display en ook geen instelbare torque. Nodig? Nee, met de basics deden we het de afgelopen 35 jaar ook mee en daar redden we het altijd prima mee. Welkom, wellicht wel, maar hier zal niet iedereen op zitten te wachten.

Wat bied de PLX-1000 dan wel? Simpel Een powerknop, start/stop button, 33/45 toeren knoppen (en ja de tafel bied het bekende foefje waarmee je waaneer je de 33 toeren knop ingedrukt houd en de 45 toeren knop aantikt hij snel hiernaartoe springt). Een popup lamp. Een digitale pitch control en hier zien we een verschil, welke instelbaar is tussen +/- 8, 16 en 50 procent. Welke de tafel extreem snel oppakt, je zou in principe live kunnen schakelen hiertussen, leuke truc voor de Hardcore en Dubstep jongens onder ons. Als laatste bied de tafel nog een pitch reset button. Hiermee ga je met 1 druk terug naar 0 procent. En gelukkig is er hierdoor ook geen klik rond het nul punt.

Positief – Negatief

  • Bouwkwaliteit/ demping

  • Geluidskwaliteit

  • Herkenbaar design waardoor de tafel blind te bedienen valt

  • Geen vaste kabels

  • Geleverd met stofkap en slipmat

  • Geen instelbare torque

  • geen instelbare start/ stop tijd

  • geen midi

  • hoog prijskaartje

Conclusie

Pioneer levert met de PLX-1000 een waardige opvolger voor de SL1200 series. Zij vullen hiermee perfect het gat wat is ontstaan nadat Panasonic stopte met de productie van de legendarische SL. Een ieder die op zoek is naar een nieuwe professioneel tafel, raad ik zeker aan om deze eens van dichtbij te gaan bekijken. Maar als je nu al een Technics hebt moet je dan upgraden, nee tuurlijk niet, Als die werkt, dan werkt die en dan zul je op de torque na, weinig halen uit een upgrade. Club en verhuur bedrijven, raad ik absoluut de PLX-1000 aan, de technics die je als DJ op pad tegenkomt zijn vaak in zo’n erbarmelijke staat; daar mag wel een nieuwe tafel komen. En dan als laatste degene die vinyl missen en een aantal jaar geleden hun tafels verkochten, Ja; overweeg deze absoluut, want het is gewoon alsof je thuiskomt. De PLX voelt zo maar dan ook zo vertrouwd aan! Hier komt snel een PLX te staan, want ik ben een van diegene die een aantal jaar terug zijn Technics verkocht. Voor mij zijn de afgelopen weken weer een verademing geweest, zeker in combinatie met Traktor Scratch.

De PLX-1000 is in Nederland verkrijgbaar voor een adviesprijs van 699,-