Traditionele Dj’s kunnen in principe niet zonder een hoofdtelefoon, je wilt toch graag een plaat voor luisteren of je overgang net wat beter horen. Loopt alles wel in de maat, staat het hoog of laag niet te hard enzovoorts. Dit doe je allemaal met behulp van een hoofdtelefoon. En laat dit misschien wel het essentieelste stuk gear voor een DJ zijn. Ieder heeft zo zijn of haar eigen voorkeur qua geluid, zit comfort, gewicht en natuurlijk niet te vergeten; wil je nu een model wat op of over het oor valt. Dit alles te samen is een van de redenen waarom zoveel fabrikanten verschillende varianten maken en ook voor ons de reden om juist zoveel mogelijk modellen ter review te plaatsen.

Onlangs bracht Pioneer haar laatste variant uit, genoemd de HDJ-C70. Hierbij hebben ze een andere benadering qua design gebruikt dan we van het merk gewend zijn, toch is het een heel herkenbaar design wat we van een van de grootste merken in de hoofdtelefoon wereld kennen, de HD-25 van Sennheiser. Dit in het achterhoofd genomen maakte ons toch wel erg nieuwsgierig om deze unit eens uitgebreid aan de tand te voelen.

HDJ-C70 Banner

Verpakking

Normaal gezien bespreken wij de verpakking van de producten die wij testen niet snel. Dit omdat A. wij vaak een review unit krijgen die een andere verpakking heeft dan het daadwerkelijke eindproduct. B. Verpakkingen puur ter bescherming zijn en dit over het algemeen ook meer dan voldoende doen. Toch vind ik dat bij dit product het wel besproken mag worden (dit mede omdat wij ditmaal gewoon een consumenten unit ter review hebben).

De verpakking van de HDJ-C70 is echt goed doordacht. Je kan hieraan merken dat Pioneer steeds een hogere kwaliteitsnorm aan haar producten stelt. Je ziet dit in de consumenten electronica wereld steeds vaker, neem maar eens een voorbeeld aan de smartphone en tablet wereld, Apple heeft daar een voorbeeld gesteld wat veel fabrikanten opvolgen en het lijkt erop dat Pioneer hier ook naar heeft gekeken; want de HDJ-C70 heeft een verpakking met een hoog Apple gehalte.

Ten eerste is het materiaal echt degelijk, niet een zacht stukje karton maar echt hard en is de sluiting magnetisch. Hier is dus over nagedacht. Ook de hoofdtelefoon zelf zit een stuk beter verpakt dan we gewend zijn, een nette dikke schuimlaag waarin het motief van de C70 netjes is uitgesneden omhuld door een harde kartonnen rand. Zo zie je het vaak alleen maar in flightcases. Waneer je dit uit de doos neemt zie je eronder een tweetal compartimenten waarin naast een tweede snoer, ook een schroevendraaier en een synthetisch lederen tas bevinden. De tas is afsluitbaar middels een rits en heeft een metalen ring waarmee hij te bevestigen is aan bijvoorbeeld je rugzak of old school platentas.

Waarom zit er dan een schroevendraaier geleverd bij een hoofdtelefoon? Dat is een goede vraag. Dit omdat als je de rechte snoer wilt vervangen door de krulsnoer of andersom je daarvoor een schroevendraaier nodig hebt. En dan is het wel zo fijn dat deze gelijk meegeleverd wordt. Hier kunnen concurrenten zoals V-Moda wat van leren. Waar je een torque schroevendraaier moet gebruiken om de shields op de hoofdtelefoon te kunnen vervangen.

Al met al is te merken dat we hier dus met een product te maken hebben wat kwaliteit uit straalt.

Eerste indruk

Wanneer je de HDJ-C70 voor de eerste keer onder ogen krijgt zal je snel terug denken aan de HD-25 van Sennheiser, beide hoofdtelefoons hebben toch wel een aantal overeenkomsten met elkaar. Is dit slecht? Nee, beter een goed concept overnemen dan zelf een slechte verzinnen lijkt mij. Dit zie je overal en dan hint ik nog maar even terug naar de smartphone, tablet wereld.

Of je hem nu mooi vind of niet is persoonlijk, ik vind het echter een erg mooie hoofdtelefoon dankzij het matte design, geen grote naam aanduiding en de subtiele zilveren ring aan de buitenzijde van de oorschelpen en zijn compactheid. Dit geheel maakt het voor mij echt een erg nette, stijlvolle HP.

De unit word geleverd met twee snoeren, een rechte wat stuggere kabel en een langere krul variant. Beide erg degelijk en voorzien van een minijack plug, waarbij een adapter geleverd waar naar grote jack. Zowel beide aansluitingen alsmede de adapter zijn verguld voor een betere geleiding van geluid.

De C70 maakt gebruik van 40mm drivers welke dus op het oor vallen. Hiervoor heeft Pioneer nieuwe drivers ontwikkeld voor een optimale geluidservaring. De oorschelpen zijn in hoogte aftelbaar via een trapsgewijs klik systeem. waarmee je zelf op het gehoor en gevoel kunt merken of je de juiste aantal stappen omhoog of omlaag bent, dit kan makkelijk zijn als back to back draait. Beide oorschelpen zijn 180 graden draaibaar waarmee je de unit dus helmaal kunt gebruiken zoals jij dat fijn vind. Ook bewegen de oorschelpen goed mee dus, je kunt ze individueel nog zo’n 20 procent mee laten buigen waarmee ze altijd de ronding van hoofd volgen. De hoofdband zelf is voorzien van een nylon coating aan de binnenzijde, wat het draagcomfort weer vergroot.

Bouwkwaliteit

De HDJ-C70 is opgebouwd uit kunststof. Is dit slecht, nee zeker niet. Het zorgt er juist voor dat dit een lichtgewicht is. De hoofdband is extra verstevigd en heeft onze duurtest echt supergoed doorstaan. Wij hebben er een aantal typische stress tests mee gedaan maar de C70 gaf geen kik! Je kan de C70 net als de HD25 dus met een gerust hart meenemen zonder dat je bang hoeft te zijn dat er iets mee zal gebeuren. Ook de bijgeleverde snoeren zijn beide super stevig dankzij hun koperen binnendraad. Hier hoef je dan ook niet bang te zijn als deze ergens knel komt te zitten, daar kunnen ze echt wel tegen.

De oorschelpen zijn voorzien van synthetisch leer en voelen prettig aan het oor. De behuizing van de oorschelpen voelen lekker stevig en robuust ondanks het lage gewicht. Ook de onderlingen verbinding van de drivers is goed uitgewerkt. Er is gebruik gemaakt van een snoer met nylon bescherming welke aan beide zijde los te koppelen is en is voorzien van een gouden laag voor een betere geleiding van het geluid.

Geluidskwaliteit

De HDJ-C70 heeft voor mij een erg prettig geluid. Hij klinkt neutraal en heeft dus geen extra nadruk op bijvoorbeeld het hoog of laag. Een hoofdtelefoon die op het oor valt, heeft een net ander gevoel dan een over het oor variant. Let dus op, het geluid van de C70 komt het beste tot zijn recht als deze goed op het oor zit. Is dit niet het geval, dan kan deze met namen in het laag een aantal frequenties laten liggen. Ook is dit essentieel voor omgevings geluid, zorg er dus voor dat de schelpen altijd goed op je oor zitten, zo krijg je het beste resultaat.

In gebruik

De HDJ-C70 is voor mij een prettige hoofdtelefoon tijdens een DJ set. Echter tijdens langer gebruik zoals bijvoorbeeld tijdens het produceren of een lange beatport sessie vind ik hem wat gaan irriteren (Let op ik ben brildragend dus dat kan invloed hebben). Dit heb ik niet bij zijn grote broer de HDJ-2000, die kan ik met gemak uren achter elkaar ophebben zonder enige last wat dan ook. Zou ik dan de HDJ-2000 verkiezen boven deze? nee, dat ook niet. Doordat de C70 een neutraler geluid heeft dan de 2000 en hij beter op het oor zit prefereer ik tijdens een DJ set de C70, echter tijdens een beatport od soundcloud sessie verkies ik weer de HDJ-2000. Let op, dit is wel persoonlijk.

plussen & minnen

+ Geluidskwaliteit
+ Degelijkheid
+ bijgeleverde accessoires
+ verpakking
+ prijs
– Kan vervelend worden bij lang gebruik
– vervang van snoer is iets ingewikkelder dan simpelweg een snoertje losmaken 

conclusie

Pioneer levert met hun HDJ-C70 wederom een erg nette hoofdtelefoon af. De unit zit goed in elkaar, klinkt erg goed en word zeer kompleet geleverd. Hier kan menig concurrent wat van leren. Ook is de C70 helemaal naar wens aan te passen, inclusief de kantel functies maar zeker ook de keuze in recht of gekruld snoer. En als je dan ook nog eens de prijsstelling van 179,- waar tegenwoordig een beetje hoofdtelefoon toch boven de tweehonderd euro zit in gedachte houd, dan kan het feest niet meer op. Maar is dat ook zo? Nou bijna, er is een kleine zijnoot aan dit geheel. Houd er rekening mee dat we hier over een op het oor hoofdtelefoon spreken en dat deze variant dus op het oor drukt. Dit kan bij langdurig gebruik als vervelend worden ervaren, zeker bij brildragende mensen.

Eindoordeel: Uitermate goed!!

Let wel, een hoofdtelefoon blijft persoonlijk en ik raad dan ook altijd aan om ze te testen alvorens te kopen. Ook al loopt Tiesto, Armin van Buuren, Eminem of Lady Gaga ermee; Dat hoeft nog niet te betekenen dat jij dat ook een fijne hoofdtelefoon zal gaan vinden.

De HDJ-C70 is in Nederland verkrijgbaar tegen een verkoopprijs van 179,-