De Pioneer DJM-250 is inmiddels al weer een aantal maanden op de markt. Dus tijd voor een review dachten wij. De Pioneer DJM-250 is een twee kanaals mixer welke is gericht op de thuis-DJ en de bar/mobiele DJ. Hij is lekker simpel en overzichtelijk en kan hierdoor zonder inzien van een gebruiksaanwijzing eigenlijk door elke DJ direct gebruikt worden.

Indeling

De Pioneer DJM-250 heeft op ieder van zijn twee kanalen een drie-bands EQ met volledige kill functionaliteit; dus van -00 dB tot +9 dB. Daarnaast een trim en een CD of Phone/Line schakelaar; welke op de achterzijde te switchen is tussen beide. Wat deze mixer uniek maakt in zijn klasse is dat elk kanaal een aparte Filter knop heeft welke zowel als Lage Band Filter als Hoge Band Filter gebruikt kunnen worden: Draai je de knop naar Links dan wordt het een LPF. Draai je de knop naar rechts dan wordt het een HPF.

Aan de linkerzijde van de mixer vind men een Mic/AUX kanaal welke in te stellen is tussen Mic alsmede Aux 1, 2, 3 waarmee de mixer dus drie extra lijn ingangen tot zijn beschikking heeft. Deze heeft een level/gain knop en net als op de lijn kanalen twee volledige Kill EQ knoppen, de Hi en Low band zijn hiermee te beïnvloeden. Hieronder vindt men de Hoofdtelefoon regeling welke bestaat uit twee knoppen:
Mixing:
Welke is te draaien tussen Cue naar Master om het juiste balans voor de mix te vinden. Hieronder vind je de volume knop voor de hoofdtelefoon. Ieder kanaal heeft een eigen Que knop en ieder kanaal heeft een fader start start welke de mogelijkheid biedt om CDJ’s te laten starten wanneer men de faders open schuift.
– De Cross-fader is in te stellen tussen:
Thru: niet werkend.
Mix: een langzame fade tussen de kanalen.
Scratch: een strakke afbrak van het geluid.

Voorop de mixer zit de hoofdtelefoon aansluiting. Verder heeft de mixer nog een Master knop welke de master output volume beïnvloed.

Aansluitingen

De Pioneer DJM-250 heeft aan de achterzijde in een makkelijk overzicht Alle connecties dit zijn RCA/tulp aansluitingen. Alleen de Master heeft twee aansluitmogelijkheden: RCA/ tulp en XLR waarvan de laatste gebalanceerd is. De tulp optie zou men kunnen gebruiken als opname uitgang aangezien deze mixer geen eigen REC uit heeft. Aan de voorkant van de mixer vind men een hoofdtelefoonaansluiting welke een een jack is. Elk kanaal heeft twee RCA ingangen waarvan één switchbaar tussen phono en lijn. alsmede een ground voor de aarde van je platenspeler. Het AUX kanaal heeft tweemaal een RCA Lijn alsmede een MIC ook weer een Jack. verder vind men op de achterzijde een aan uit switch en een DC ingang waar de meegeleverde adapter op aangesloten wordt.

Bouwkwaliteit

De Pioneer DJM-250 voelt voor mij eigenlijk erg goed aan, als ik deze vergelijk met de andere twee kanaals “thuis” mixers van Pioneer de DJM-350 en DJM-400 welke ik erg “plastic” aan vind voelen, voelt deze een heel stuk degelijker. Zijn knoppen zijn van rubber wat ik een enorme plus vind omdat het een betere grip biedt. De faders zijn van een P-Lock voorzien waardoor deze faders goed zitten en niet per ongeluk los kunnen raken en ze zijn lekker soepel. Zijn topplaat is van aluminium en kan dus ook wat hebben. De aansluitingen zijn degelijk en niet krap geplaatst. Al met al maakt dit het geheel tot een erg solide mixer.

Geluidskwaliteit

De Pioneer DJM-250 klinkt voor de prijsklasse goed; oké het is geen Xone en geen DJM-900 maar hij klinkt gewoon goed en ik heb het ook niet voor elkaar gekregen om hem te laten klippen; in het rood blijft deze mixer nog steeds goed klinken.

De Filters

De Pioneer DJM-250 heeft zoals eerder genoemd twee filters per kanaal. Deze klinken voor mij hetzelfde als een DJM-900, erg goed dus voor een mixer in deze prijsklasse. Verwacht geen filters als op een Xone, die zijn gewoon beter; toch hebben deze een voordeel op de Xone; Ze geven geen geen pop als het kanaal ingeschakeld wordt. Deze filters geven een leuke uitdaging en uitbreiding bij het mixen.

Conclusie

De Pioneer DJM-250 is een mixer die ik eenieder, die een degelijke, goed klinkende en makkelijke mixer voor thuisgebruik zoekt, direct zal aanraden. Het gemak van de mixer, alsmede de degelijkheid en filters, maken deze mixer tot een uitstekende keuze voor thuisgebruik. Rest alleen aan jezelf de vraag: Wil ik wel of geen effecten op een mixer of heb ik genoeg aan filters. Bij overweging van deze mixer kun je ook altijd nog kijken naar een Allen & Heath Xone:22 welke ook een mooie mixer is in dit segment. In Nederland is deze Pioneer mixer verkrijgbaar voor een prijs van tegen de 299,-

Dave van Gorp