De Pioneer DDJ-SX is nu alweer twee maanden op de markt en zeer populair. Pioneer heeft al tweemaal de produktie opgeschroefd om aan de wereldwijde vraag te kunnen voldoen. Door zijn populariteit was het erg moeilijk om er een onder handen te krijgen. Uiteindelijk is het ons toch gelukt om er eentje onder handen te nemen dankzij Pioneer. Na de vekle Traktor controllers wilden wij ook graag eens met Serato aan de slag. Er komen steeds meer controllers voor Serato beschikbaar. Wat biedt Pioneer? Is het weer een zoveelste in het dozijn of hebben ze er weer echt iets unieks van weten te maken? Lees verder en je komt te weten hoe wij over de DDJ-SX denken. DDJ-SX de nieuwe koning onder de Serato controllers of niet?

Eerste Indruk

De DDJ-SX valt gelijk op door het formaat. Dit is zeker geen kleine controller maar een groot goed uitgelijnd apparaat. Hij voelt zeer solide aan. De SX is duidelijk ontwikkeld met de gedachte dat deze tegen een stootje moet kunnen. In de praktijk zie je dat DJ’s die met controllers draaien deze meestal zelf meenemen naar de locaties, in de meeste clubs vind je deze niet; daar zijn CDJ’s toch echt de standaard.

Bouwkwaliteit

De DDJ-SX is dankzij zijn metalen behuizing een erg stevige controller. Aan de onderzijde vind je een viertal rubberen voetjes om de SX op zijn plaats te houden. De knoppen en faders zijn van kunststof, de Cue/Play knoppen van metaal en de pads van rubber. De Jogwheels zijn erg degelijk en fors voor een controller. Je merkt echt een grootte vooruitgang in de controllers van Pioneer hiermee. Al met al een is de SX een erg goed in elkaar gezette machine.

Geluidskwaliteit

De DDJ-SX heeft dankzij zijn ingebouwde geluidskaart en standalone digitale mixer een erg goede geluidskwaliteit. Met de bijbehorende Serato DJ software heb je gewoon een erg goed geluid. Ook als men de mixer als een standalone versie gebruikt, zul je merken dat deze een zuivere output heeft en geen bijgeluiden of iets dergelijks zal produceren. Eigenlijk zoals men van Pioneer mag verwachten heeft de SX, net zoals hun andere producten, gewoon een hoge (pro) geluidskwaliteit!

Aansluitmogelijkheden

Op de achterzijde van de DDJ-SXvind je het grootste gross aan aansluitmogelijkheden. Van links naar rechts genoemd: Master 1 via een XLR aansluiting, een erg hoogwaardige output dus wat aangeeft dat dit een serieuze controller is. Master out 2 is een tulp variant. Daarnaast een booth output welke gebruik maakt van Jack connectoren (wel gebalanceerd overigens). In de middensectie vind je de input aansluitmogelijkheden van de mixer. Van links naar rechts: Channel 4 via een tulp aansluiting maar deze heeft ook een jack om als Mic 2 te kunnen fungeren. Channel 1 & 2 maken gebruik van tulp, deze zijn beide schakelbaar tussen Phono en Line en Channel 3 heeft een tulp aansluiting en ook weer een microfoonaansluiting welke gebruik maakt van XLR. In het midden vind je nog een ‘aarde’ (massa) schroef. Aan de rechterzijde vind je een Kensington lock, de USB poort, aan- en uitschakelaar en de DC ingang voor de bijgeleverde adapter.

Aan de voorzijde van de DDJ-SX vind je van links naar rechts: de hoofdtelefoon aansluiting, je hebt de mogelijkheid voor zowel een grote als kleine jack; wat je dus ook de mogelijkheid geeft om twee hoofdtelefoons te gebruiken, ideaal voor een back to back sessie dus. Hiernaast tref je gelijk de level regelaar voor het volume van de hoofdtelefoon. In het midden vind je een viertal schakelaars, deze geven je de mogelijkheid om per kanaal de ingang te selecteren, dus tussen USB, Line en Phone of Mic. Rechts hiervan tref je de mogelijkheid om de curve van de crossfader aan te passen naar wens. Als laatste tref je twee kleine draaiknoppen aan waarmee je de aanraakgevoeligheid van de jogwheels kunt instellen. Dit kun je dus desgewenst per kant individueel instellen!

Indeling en Opties

De DDJ-SX is (gelukkig) niet gespiegeld. Dit houd in dat je alle knoppen, schuiven aan allebei de zijde op de zelfde plaats zult vinden, zoals je ook op traditionele (losse) DJ gear hebt. Een erg goed besluit als je het mij vraagt, dit maakt de stap van en naar CDJ’s/ SL’s een stuk makkelijker.

De decks zijn ingedeeld als een CD-speler. Links vind je de Cue knoppen, in het midden de Jogwheel en rechts de Pitch schuif. Onderin vind je de Transport knoppen en rechts daarvan de Loop knoppen. Bovenaan de speler zie je de effectensectie. Deze is onderverdeeld in een viertal knoppen. Hieronder heb je nog de touchstrip welke je gemakkelijk door de tracks laat navigeren, een simpele snelspoel toets ontbreekt namelijk. Links naast de Jogwheels zie je een drietal knoppen welke je laten kiezen welk deck je wilt gebruiken, daar het twee fysieke decks zijn en Serato DJ je er vier geeft is dat een handige optie. Wat het nog leuker maakt is dat je er ook de mogelijkheid vind om met een deck/zijde twee Serato decks tegelijkertijd te kunnen gebruiken tijdens pitchen/scratchen en Loopen, denk eens aan de mogelijkheden wat dit je biedt!

De mixer heeft een normale vier kanaals layout met in het midden een extra schuif en rij knoppen, een kleine uitleg hiervan; Om te beginnen met de middelste fader deze gebruik je voor het Sample volume, daar Serato de mogelijkheid heeft een stukken te samplen, kun je deze weer hergebruiken met de schuif dus weer in en of out faden in de mix. Hierboven vind je de mogelijkheid om je headphone voor te beluisteren en tussen Cue en master te balanceren. Gelijk daarboven zit de Booth/Monitor volumeknop. gevolgd door de VU meter, ook deze zit gelukkig in de mixer ipv op het scherm. En als laatste de master volumeknop. Per kanaal heb je de mogelijkheid om deze te sturen naar de crossfader, A/B of helemaal niet, net zoals op een normale DJM). Verder heb je per kanaal de gebruikelijke Hi. Mid en Laag knoppen en wat de SX weer erg goed doet is dat er per kanaal een toegewijde hardware matige Filter per kanaal aanwezig is, een dikke plus wat mij betreft! Sowieso is het gehele mixer gedeelte echt een hardware mixer, je kunt deze gebruiken als stand-alone mixer zonder dat je er een computer op aan hoeft te sluiten. Bovenin vind je de transport knoppen, hiermee kun je scrollen tussen track en afspeellijsten binnen Serato en deze toewijzen per kanaal naar deck na keuze. Als laatste treft je nog per kanaal de optie om FX 1 of 2 te gebruiken. Over de crossfader, deze is vervangbaar. Erg makkelijk voor de scratchers onder ons dus.

Transportknoppen deze vallen direct op, mede door de grote als de blauwe leds achter de pads. Dit is weer een unieke feature van Pioneer voor de Serato controller markt. Je hebt voor de pads een viertal mogelijkheden, te noemen: Hot Cue, Roll, Slicer en als laatste Sampler. Nu zul je je misschien afvragen wat kan ik hier in de praktijk nu mee? Nou, het volgende:

– Hot Cue: Zoals het woord het al zegt kun je hier per track je Cue punten mee instellen zodat deze direct oproepbaar zijn, je hebt per deck vier que mogelijkheden.

– Roll: Deze geeft je het zogenaamde roll effect, net zoals dit op een DJM werk, van kort tot lange secties in de herhaling.

– Slicer: Dit is wellicht de coolste optie op de DDJ-SX, Deze zorgt ervoor dat je loop na keuze opgeknipt wordt over de acht pads. Welke je daarna weer naar hartelust kunt gaan bespelen om zo een erg snelle live remix van je tracks te maken!

– Sampler: zoals het woord al zegt, kun je zo stukjes samplen en weer terugspelen, of hier hele tracks mee klaarzetten/instarten. Des gewenst kun je alles in Sync zetten met elkaar.

Jogwheels: Deze zijn a erg solide gebouwd een erg snel qua reactie. Ze voelen goed aan en een erg fijne optie is de Led ring welke je in het midden van elke jog vindt (gelijkend op die van een CDJ). waarmee je de afspeelpositie van de track direct ziet, waarmee je de positie van de plaat direct ziet. (erg fijn voor de scratchers onder ons). Persoonlijk zou ik zeggen dat it de beste Jogwheels zijn di ik tot nu toe op een controller heb aangetroffen.

Positief
– Zeer solide gebouwd, kan dus tegen een stootje. Deze controller zou ik gerust mee op pad durven nemen waar ik menig controller toch liever thuis zou laten.
– XLR out, wederom een professionele output wat in de club zeker een pre is.
– Hoogwaardige kwaliteit jogwheels.
– USB, deze heeft het voordeel dat wanneer deze om wat voor reden dan ook los raakt niet gelijk Serato crashed. Sterker nog, stop je daarna de USB kabel er weer terug in, zal de muziek verder spelen waar deze gebleven is!
– Digitale stand alone mixer, erg fijn als je bijvoorbeeld nog een SL of CDJ wilt gebruiken op de controller.
– Pads, wat is het toch leuk om hiermee ‘live’ te spelen en zo leuke nieuwe combinaties te maken en ontdekken.

Negatief
– Er is nog niet de mogelijkheid om binnen Serato effecten te combineren, jammer aangezien je wel vier effectknoppen hebt per deck.
– De VU aanduidling voor het master volume vind ik persoonlijk wat aan de kleine kant.

Conclusie

De DDJ-SX is wederom een controller waar Pioneer erg goed over nagedacht heeft. Daar ze in het verleden nog zochten naar de goede weg zijn ze nu ineens een stap voor op de concurrentie. Mede door de erg goede bouwkwaliteit, de fijne jogwheels als de Pads is dit weer een top product uit de Pioneer stallen. Ja, ik zal de DDJ-SX dan ook echt aan een ieder aanraden die opzoek is naar een controller, ook aan degene die Traktor minded zijn. Ga gewoon langs de winkel en test deze eens, je zult verbaast staan!

De Pioneer DDJ-SX is razend populair, zo populair dat hij soms niet te krijgen is of een levertijd heeft. Hij kost in Nederland echter rond de 1000 Euro.