Pioneer DDJ-Ergo_v dj controller nieuw budget segmentAh kijk het is dus de DDJ-Ergo-V geworden qua naam! Het was voor vele gear enthousiasten al een tweetal weken geweest van namen roepen over en weer. Maar vandaag heeft Pioneer ons dus op de hoogte gebracht van de officiële release van hun nieuwste controller voor het laag tot midden segment van de controller markt. Prijs is namelijk gezet op 499 Euro inclusief.

Wat is de DDJ-ERGO-V ?

Dit is een generic MIDI controller voor DJ software met de kenmerken van onze andere DJ producten. Zoals een verbeterde versie van het jogwheel t.o.v. de CDJ-400: ze draaien soepeler, maken minder geluid en hebben minder druk nodig om de touch sensor te activeren. Ook de kanaalfaders zouden zo uit een van de grotere DJM-mixers kunnen komen qua gevoel en kwaliteit.

Met welke software werkt de DDJ-ERGO-V?

Deze controller is niet, net zoals de DDJ-T1 en de DDJ-S1, ontworpen voor een specifieke DJ software. Doordat de controller standaard MIDI uitstuurt zal deze met alle DJ software moeten kunnen werken. Bijgesloten is een versie van de Atomix Virtual DJ LE zodat klanten direct met de controller aan de slag kunnen en zich kunnen orieteren op het mixen. Als mensen eenmaal de slag te pakken hebben kunnen ze upgraden naar een volledige versie van Virtual DJ (VDJ) of naar willekeurig welke andere DJ software.

Gebruikers van o.a. Traktor kunnen de TSI file, die de knoppen linkt aan functies inde software, downloaden van de Pioneer website.

Voor wie is de DDJ-ERGO-V?

De doelgroep voor de DDJ-ERGO-V is gemixed. Door het prijsnivo van 499,- incl. zullen er mensen zijn die in het verleden een voordelige controller hebben aangeschaft en een upgrade willen maken naar een meer degelijk toestel. Maar er zal ook een groep nieuwe gebruikers zijn die zich aangesproken voelt door het ontwerp van het toestel. Deze groep hoeft momenteel niet noodzakelijk te draaien maar kunnen ook mensen zijn met een passie voor muziek die door een mooie controller een oude hobby weer kunnen oppakken.

Pioneer zal er in ieder geval werk van maken om naast de bestaande en ons bekende doelgroep, ook deze nieuwe doelgroep aan te spreken. Zie bijvoorbeeld onze actie net de NS, de mensen die daar met onze producten in aanraking komen zijn veelal (nog) geen DJ, of aan het dj-en.

Design

Door het gekantelde ontwerp kan er onder de DDJ-ERGO-V, net zoals bij de andere DDJ controllers, een laptop geschoven worden. Zo staat bij gebruik de monitor van de laptop vlak bij de DDJ waardoor bedienen overzichtelijk wordt en de DJ alle aandacht bij elkaar kan houden om.

De benodigde spanning haalt de DDJ-ERGO-V uit de USB aansluiting en de computer, het is dus wel zaak dat de laptop die gebruikt wordt tijdens het mixen aan de voedingsspanning hangt.

Pulse Control

Pulse control is een nieuwe functie die Pioneer bedacht heeft voor de DDJ-ERGO-V en moet gebruikers helpen een goede mix te maken door middel van een visuele begeleiding van wat er in de mix eigenlijk gebeurt. Hierdoor moet het makkelijker zijn om het mixen onder de knie te krijgen of om de effecten op de maat te gebruiken. Pulse control bestaat eigenlijk uitt 4 verschillende indicatoren die het mixen begeleiden :
1. Mix Pulse : Blauwe LEDs in het jogwheel geven de offset van de mix aan. Als beide jogs vol blauw verlicht zijn is de offset 0 en behoort de mix zuiver te zijn.
2. Beat Pulse : Rode LEDs in de kanaalfaders lichten op, op de beat. Zo kun je in 1 oogopslag van beide kanalen zien of de beats tegelijk lopen (knipperen dus)
3. Launch Pulse : Verlichtings animatie die de aandacht van de LOAD knop naar het jogwheel leidt.
4. FX Pulse : De rode en blauawe LEDs in het joghweel animeren verschillend bij gebruik van verschillende effecten.

Pioneer.eu