Festivalorganisator Extrema heeft vandaag een boek uitgebracht. Het boek, met de titel ‘Extrema – 20 Years of Love’, beschrijft de roerige jaren van de oudste dancepromotor van Nederland. Het is geschreven door dancejournalist Mark van Bergen en wordt uitgebracht door Xander Uitgevers.

XO_Boek

In een rijk geïllustreerd, meeslepend boek wordt de bewogen geschiedenis van een van de oudste en bekendste partyorganisaties van Nederland en België uit de doeken gedaan. Aanleiding voor het boek zijn de jubilea van Extrema Outdoor (XO 20 jaar), Solar Weekend (10 jaar) en XOBelgium (5 jaar). Naast deze jubilea wordt ook het verhaal verteld van de jaren ervoor en van de vele andere evenementen van de zuidelijke feestfamilie. Oprichter en partypionier Marcel Mingers voerde vanaf 1992 een lange, moeilijke strijd voor de acceptatie van houseparty’s als een nieuwe, culturele stroming vol liefde en saamhorigheid.

Creativiteit voorop

Extrema organiseerde honderden feesten en festivals op unieke locaties in binnen- en buitenland, die uitblinken in creativiteit. Van intieme party’s in kastelen, kerken en grotten tot evenementen voor tienduizenden feestvierders bij recreatieplassen. Ook was Extrema – als eerste Nederlandse organisatie ooit – actief op Ibiza en zetten directeur Marcel Mingers & co met Solar Weekend een nog altijd voortdurend festivalsucces neer. Tegenover de hoogtepunten staan niet eerder naar buiten gebrachte tegenvallers. ‘Extrema – 20 Years of Love’ is opgebouwd uit vele interviews met teamleden, dj’s en andere hoofdrolspelers en bevat een schat aan beeldmateriaal.

Dancejournalist

Voor de tekst tekent Mark van Bergen, dancejournalist bij het Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN DeStem en tevens schrijver van het boek ‘Dutch Dance – 25 jaar dance in Nederland’. Net als die titel, bekroond met de Pop Media Prijs, verschijnt ‘Extrema – 20 Years of Love’ bij Xander Uitgevers. Het boek is te koop bij de boekhandel en online.

20 Years of Love

‘Extrema – 20 Years of Love’ wordt komend festivalseizoen op bijzondere wijze gepresenteerd en krijgt uiteraard speciale aandacht tijdens het XO festival op Aquabest. Dit jaar heeft XO namelijk een gelijknamig podium om terug te blikken op de extravagante beginjaren van de organisatie. Daarbij zullen de dj-helden van toen een grote rol spelen.

Anekdote uit het boek

The Artistic Playgarden in Veldhoven werd een legendarisch feest. Er was een indrukwekkende line-up met onder andere 100% Isis, Steve Cop, Angelo en Joost van Bellen. Marcel: “We hadden candy girls, dansers, travestieshows en een ballenbak. Een speeltuin voor volwassenen.” Het feest wilde niet stoppen, er was een vergunning tot 6.00 uur. Sander: “Iedereen stond nog te gaan, dus ik trek demonstratief de gordijnen open, in de veronderstelling dat de lichtinval de mensen wel wakker zou schudden. Het tegenovergestelde gebeurde. Bleken er prachtige glas-in-loodramen achter te schuilen, die voor een schitterende sfeer zorgden. De uitbater zei: vooruit, doe nog maar een paar platen dan. Onvergetelijk.”