Enkele maanden geleden maakte Bas Oskam en Arjan Terpstra bekend dat ze beide hun eigen weg in zullen slaan en Noisecontrollers als duo niet meer zal verdergaan, Bas gaat alleen verder als Noisecontrollers. En nu is daar dus het eerste echte soloalbum van Bas getiteld All Around (Album recensie volgt). Wij van DJ2DJ vonden het dus hoog tijd hem eens aan de tand te voelen over zijn inspiratie, muziek en ambities.

Noisecontrollers-All-Around_DJ2DJ

Afgelopen maand stond natuurlijk in het teken van de release van jouw nieuwe album “All Around”. Dit is het eerste album dat je zelfstandig maakte nadat Arjan een andere muzikale weg heeft gekozen. Hoe anders was dit voor jou?

In de studio was er geen verschil. Ik heb het vorige album “e=nc2” op de track “knock out” na ook alleen geproduceerd en ben afgelopen jaren alleen verantwoordelijk geweest voor de meeste producties van Noisecontrollers. Natuurlijk was het wel spannend om te zien hoe mijn eerste album als solo Noisecontrollers zou aanslaan.

Ook tijdens je optredens ben je nu natuurlijk alleen. Was dat na al die jaren niet heel erg wennen?

Het was in het begin even heel erg vreemd. Ook het reizen eromheen bijvoorbeeld. Gelukkig wende het heel erg snel. Ik miste de gezelligheid vooral en heb daarom besloten zoveel mogelijk vrienden en kennissen mee te nemen of maak zoveel mogelijk plezier met de nieuwe mensen die ik ontmoet. Het is gewoon een hele andere ervaring waar ik ook nu ontzettend van kan genieten.

Maar nu terug naar je album, wanneer besloot je om weer aan een nieuw album te beginnen en hoe gaat zo’n proces voor jou in zijn werk.

Toen ik begin 2013 twee tracks af had en die niet snel gereleased konden worden, ivm met een druk releaseschema besloot ik gewoon rustig door te produceren. Toen ik 4 tracks had liggen kwam het idee om door te produceren voor een Album. Op die manier had ik een doel om ergens naar toe te werken en ik zat in een hele hectische periode in mijn leven.

Daarbij kwam dat na ongeveer 7 tracks af te hebben, Arjan besloot een andere weg in te gaan. Toen leek het mij helemaal verstandig te wachten tot dat allemaal bekend was bij alle fans voor dat ik het album zou releasen.

Ik heb met dit album geen echt doel qua stijl voor ogen gehad. Ik heb gewoon gemaakt wat ik op dat moment vet vond. Ik vind dat heel prettig werken omdat je zo volledige creatieve vrijheid hebt.

Je nieuwe album bevat maar liefst 18 tracks. Natuurlijk is het moeilijk kiezen, maar welke is jouw favoriete nummer en waarom?

Normaal is dat inderdaad heel moeilijk kiezen. Net als de vraag wat mijn favoriete alltime Noisecontrollers track is. In dit geval is het voor mij duidelijk: Down Down. Alles klopt voor mij in deze track qua gevoel, stijl en productieniveau. Uiteindelijk is het ook natuurlijk smaak.

De track heb ik ook in een moeilijke periode gemaakt waarin er veel gebeurde in mijn leven. Dit alles bij elkaar maakt deze track heel speciaal voor mij.

Je hebt ondertussen in je carrière al meer dan 100 tracks in verschillende genres uitgebracht wordt gezien als een van de meest productieve en innovatieve producers in het Hardstyle wereldje. Hoe zorg je ervoor dat jouw nieuwe tracks origineel en innovatief blijven?

Daar heb ik eigenlijk geen duidelijk antwoord op. Niet iedere track is innovatief maar ik probeer altijd dingen te doen die nog niet gedaan zijn. Niet omdat dat een doel op zich is, maar vooral omdat herhaling gewoon niet interessant voor me is. Juist nieuwe kenmerken en verassingen kunnen een track maken. Ik richt me vooral daarop.

Ook op dit album zijn weer enkele samenwerkingen met andere artiesten te vinden. Zo komen onder andere Wildstylez en Waverider voorbij. Met welke artiest uit welke genre dan ook zou je nog graag een track maken?

Erg lastige vraag. Ik heb tot nu toe met zoveel artiesten samengewerkt. Eigenlijk vind ik het leuk met iedereen in de studio te zitten waar ik een muzikale klik mee heb :-)

Het festivalseizoen staat natuurlijk weer voor de deur en je zult dan ook wekelijks optreden op de grootste events als Defqon.1, Dreamfields en Mysteryland. Wat voor soort events vind je zelf het leukste om te draaien, de nachtfeesten of de festivals?

Geen enkele heeft mijn voorkeur. Alles heeft voordelen. Zo zijn de festivals heerlijk met een zomers gevoel maar de nachtfeesten hebben weer prachtige shows. De grote zijn indrukwekkend maar de kleine vaak weer gezellig. Het is voor mij allemaal even leuk om te draaien. :-)

Heb je zelf ook nog wel tijd om te genieten van de zomer en eens zelf een festival te bezoeken? En waar kunnen we je dan bijvoorbeeld vinden, ook op niet hardstyle/EDM festivals?

Ik geniet enorm van de festivals waar ik zelf draai en heb weinig tijd om daarnaast festivals te bezoeken. Maar als ik een leuke tegenkom ben ik daar zeker te vinden.

Meerdere albums als Noisecontrollers, optredens over de hele wereld, uitstapjes naar andere genres. Wat zou je in de toekomst nog graag willen bereiken?

Eerlijk gezegd heb ik alles bereikt waar ik ooit van gedroomd heb. Ik geniet zoveel mogelijk van alles. Mijn droom is nog zolang mogelijk muziek te maken en voor iedereen daarvan te genieten.