Afgelopen Maart heb ik een artikel geschreven over hoe je de Maschine van Native Instruments eenvoudig aan je Traktor S4 Kontrol DJ controller kunt synchroniseren. Nu richtte ik me op Mac OSX, en een aantal forums kwamen er vragen over of het met Windows net zo eenvoudig gaat, en nog belangrijker met één enkele audio interface.

Ook één audio interface onder Mac OSX

Nu ben ik er inmiddels ook achter dat je op Mac OSX ook met enkel de geluidskaart van de S4 Maschine kunt werken. Als je in de software van Maschine de S4 selecteert als audio interface werkt dit gewoon, je hebt dus geluid. Nadeel is dat je het volume van Maschine dient te regelen op deze controller zelf, en dat je geen gebruik kunt maken van de effecten van Traktor. Ik heb dit ook getest met Traktor 2 en het werkt perfect met de laatste update van deze DJ software.

Microsoft Windows 7

Naar aanleiding van mij artikel werd ik benaderd door Remco Hermes, die onder de naam DJ Quizlle al ruim 15 jaar als hobby DJ in de weer is met vinyl, en op verschillende feesten van vrienden, samen met een drive in show, en in een club al de nodige gigs achter de rug heeft. Begonnen dus met vinyl, heeft Remco nu de stap heeft gezet naar digitaal met een laptop, de S4 en een Machine.

Omdat hij met Windows werkt was het voor hem ook een uitdaging om mijn Mac verhaal op Windows aan de praat te krijgen, met één enkele geluidskaart en dat is hem gelukt! Hieronder staat de door Remco beschreven stappen:

Plaats een MIDI kabel in de MIDI out van de S4 en verbind deze met de MIDI in van Maschine. Ga vervolgens naar de naar de Preference Instellingen van de S4 software, en voer daar het volgende uit:
– Midi clock – send midi clock aanvinken
– Audio Set Up – Audio Device S4 kiezen
– Output Routing – Mixing Mode – Internal aanvinken
– Global Section – Global Section aanvinken
– Controller Manager – Device – kies daar Generic Midi vervolgens bij Out Port kies S4

Ga nu naar de Preference Instellingen van de Maschine software en voer daar het volgende uit:
– File > Audio and Midi Settings > Midi
– zet Traktor Virtual op on
File – Audio and Midi Settings – Audio – Device – kies S4
File – Sync to External Midi Clock – Slave On

Syncen

De stappen hierna zijn hetzelfde als in mijn artikel en ik citeer mezelf: Nu moeten we alleen nog in Traktor de sync starten en de MIDI clock fijn stellen. Dit is wat tricky, dus let goed op! Prik je hoofdtelefoon in de S4 en ga als volgt te werk: Als je in Traktor aan de linkerkant op het metronoom icoontje klikt, kom je in de Clock options. Klik MASTER aan, en zet AUTO uit. Druk vervolgens op Master Clock Start, en daarna op de SYNC knop. Maschine zal nu MIDI informatie ontvangen van Traktor. Dit kun je controleren in de Maschine software: het tempo zal het tempo van Traktor aannemen

Klik vervolgens op de TICK knop. In je hoofdtelefoon zal je nu een metronoom horen. Activeer ook de Metronoom in Maschine (Shift PLAY). Klik op CUE van deck 4, en je hoort ook de click van Maschine door je hoofdtelefoon.

Ga nu terug naar de Traktor instellingen Preferences/MIDI clock. Vink Send MIDI clock aan en stel bij Sending Offset de fader zo in, dat de click van Traktor en Maschine gelijk staat. En thats it! Remco heeft wel als notitie dat bij hem het geluid van de metronoom van Maschine uit zijn monitoren kwam, en de metronoom van de S4 uit zijn hoofdtelefoon. Ook heeft hij alles uitvoerig getest en het draait perfect.

Ik wil bij deze Remco Hermes bedanken voor zijn input, en ik hoop dat jullie veel plezier beleven aan Maschine, de S4 Kontrol en het DJ-en. Ik ben wel nieuwsgierig naar DJ sets met de S4 en Maschine, dus als je ooit een mixtape gemaakt heb met gebruik van beide machines, neem contact met mij op! Wellicht wordt dat een leuk vervolg artikel.