Native Instruments kondigde afgelopen jaar met een hoop rumoer ‘The Future of DJing’ aan. Iedereen had hierbij natuurlijk hoge verwachtingen en toen ze eindelijk met de S8 op de proppen kwamen, had het grote gros zoiets van ja, ziet er leuk uit maar is dit nu alles? Echter toen ze samen met de nieuwe D2 controller, het nieuwe STEMS formaat aankondigden had iedereen zoiets van, hmm dat zou de toekomst van het DJ-en wel gaan kunnen gaan veranderen.
De D2 is inmiddels overal verkrijgbaar en eindelijk kunnen we fatsoenlijk bij deze controller stilstaan. Waarom, omdat het STEMS formaat nu beschikbaar Is. En dat maakt de D2 pas echt interessant als je het ons vraagt!

Kontrol_D2_DJ2DJ_Review_Native_Instrumetns_Traktor

Eerste Indruk

Mijn eerste gedachtes toen ik de D2 zag?
Wat moet ik hier nu mee!? Geef mij maar gewoon mijn vertrouwde X1MK2…
Want zeg nu eerlijk, zo’n scherm is leuk maar je hebt nog steeds een laptop nodig om traktor te draaien. Waarom dan ook niet gelijk daarheen kijken. Dat is toch een stuk handiger met zo’n groot scherm of niet dan?

Maar met de STEMS wordt het allemaal ineens een stuk interessanter! Want dan is het scherm juist wel relaxed! Even snel kijken wat actief staat en wat niet. Denk bv aan effecten etc. Uit welke lijnen bestaan mijn STEMS, wanneer komt de break-down en ga zo maar door.

De controller voelt zoals je bij Native Instruments mag verwachten, gewoon goed aan. Hij is niet te licht maar ook weer niet te zwaar om te vervoeren. En kan net als zijn broertjes, goed tegen een stootje!

Aansluitmogelijkheden

De Kontrol D2 verbind je via USB met je laptop. Naast deze usb aansluiting, bevat hij ook nog een usb hub, waarmee je dus meerdere D2’s en of X1’s /F1’s met elkaar kunt verbinden. Zo kun je natuurlijk ook de verbinding met je software leggen. Per D2, kun je twee extra apparaten koppelen.
Hiernaast vind je nog een 15 volt adapter aansluiting, want de D2 trekt veel stroom, dus hij moet op het lichtnet. Maar geen nood, met een adapter kun je vervolgens ook de stroom verdelen naar een andere D2 via het meegeleverde verdeel kabeltje. Dit is een groot pluspunt van Native! Daarnaast zit nog een aan en uit knop en een Kensington lock achter op het apparaat. Want je wil je gear immers wel goed kunnen beveiligen.

Kontrol_D2_DJ2DJ_back

In Gebruik

De Kontrol D2 is een grote machine, wat hem minder handig maakt om mee te nemen. Dan is een X1 wel wat makkelijker, maatgoed die heeft niet zoveel toeters en bellen. Hij is echt een fors stuk groter, hij heeft dezelfde lengte als NI’s mixer, de Z2 en hij is ook een stuk breder en een stuk zwaarder dan de Kontrol X1… Houdt er rekening mee, wanneer je deze controller mee op pad wilt nemen, je de losse adapter niet moet vergeten!
Je kunt vervolgens wel de D2 met een andere linken, zodat je zoals gezegd, maar een adapter nodig hebt. En dat is weer een groot voordeel. Niet alleen omdat je minder hoeft mee te sjouwen maar ook omdat het toch lastig kan zijn om je apparatuur in te pluggen in een club. En dan komt die USB hub ook weer goed van pas.
Waar Native goed over nagedacht heeft, is dat hij standaard pootjes ingebouwd heeft, om hem op mixer hoogte te kunne gebruiken of zelfs schuin te plaatsen. Zo kun je hem precies zo gebruiken als jij wilt.

Het grote scherm heeft echt zijn charmes. Je kunt met een snelle blik je instellingen bekijken. Zien hoelang je track nog duurt, zien welke effecten actief zijn en hoe ze ingesteld staan.
Je kunt zelfs direct op de D2 je beatgrid aanpassen. Dus ja, het scherm heeft zeker zijn meerwaarde.

Oké, je kan dit natuurlijk ook allemaal direct doen op je MacBook. Echter wanneer je op je laptop het instellingen menu raadpleegt, zie je je decks niet meer. Raadpleeg je de instellingen via de D2, dan kun je op je laptop nog steeds gewoon je decks zien.

Je kunt door middel van de toegewezen deck knop, switchen tussen deck A, B, of bijvoorbeeld C, D. Zonder dat je hiervoor dus het menu hoeft in te duiken. Erg handig dus.
Het geeft je de mogelijkheid snel te kunnen switchen tussen twee decks, om zo vlug even een effect en of STEMS kanaal te activeren of de-activeren. En ja, dat is in de praktijk zeker handig!

De D2 heeft net als zijn grote broer, de S8 opvallend grote pads. Dit is natuurlijk fijn voor de DJ die veelzijdig gebruik maakt van deze pads. je hebt namelijk meer werkruimte om je creativiteit te bol te kunnen gaan. OP een X1 of F1 is dit allemaal wat krapper gedaan. Wat voor de meeste DJ’s niet erg is maar ik ken er genoeg die een Machine puur als controller meenemen, vanwege de groten pads. Voor hen is dit dan ook een uitkomst.

Natuurlijk zijn deze pads verlicht en ook dan bieden de grote pads wederom voordeel, want je krijgt dus ook een groter lichtvlak.

Kontrol_D2_DJ2DJ_Review_Pads

Volwaardig Deck

De D2 is ontwikkeld als echte deck vervanger. In principe gebruik je hem dus niet zoals je een X1 in combinatie gebruikt met bijvoorbeeld je platenspeler of CDJ. Maar als volwaardig deck. Hij heeft alles in zich om dit te kunnen zijn. Oké op een fysieke pitch control na dan. Maar los daarvan kan hij alles wat bijvoorbeeld een CDJ ook kan. en daar bied het scherm dan ook weer zijn toegevoegde waarde. Je kunt direct, net zoals bij een CDJ, nummers zoeken, laden en de waveform bekijken.
En daardoor zal je de D2 niet snel in combinatie met een CDJ gebruiken want het is immers gewoon een volledige deck oplossing. En niet alleen een maar voor twee decks zelfs. Want je kunt erg gemakkelijk switchen tussen je decks en hebt direct controle over de effecten van allebei je track decks.

Je kunt de D2’s ook toevoegen aan bijvoorbeeld een S8. Op die manier krijg je een volledige vier decks setup, waarbij je dus vier fysieke track decks krijgt! Dat ziet er niet alleen super vet uit, maar werkt in de praktijk ook nog eens super goed. Je hoeft dan niet meer te switchen tussen je decks op je controller maar houdt gewoon gemakkelijk het overzicht omdat iedere D2 of S8 track deck gelinkt is aan een kanaal in Traktor! En wil je er nog een stapje bovenop doen, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om vier D2’s met een mixers na keuze daartussen te gebruiken. Moet je eens nagaan hoe dik dat kan zijn. Ik denk even met je mee: vier Kontrol D2’s met de Rane MP2015 daartussen… Nou, daar gaat mijn hartje wel snellen van kloppen hoor 😎

Deck Layout

Oké, de D2 ziet er vrij druk uit. Maar toch is het een overzichtelijke controller.
Opvallend zijn natuurlijk de faders. Voorheen zagen we die alleen op de Kontrol F1, waarmee je de volumes van je remix deck kan bedienen. Natuurlijk kun je die faders ook op de D2 gebruiken met je remix decks. ‘Maar daar heb ik mijn F1 toch al voor’ hoor ik je zeggen, dat klopt. De D2 is dan ook ontwikkeld met het nieuwe STEMS formaat in gedachten. En dan zijn die faders ineens heel logisch. Want zoals gezegd, zijn de STEMS opgedeeld in vier sub kanalen. En deze vier sub kanalen, kun je dus individueel in of uitfaden door middel van de faders. En zo kun je natuurlijk je mix een extra dimensie geven. Want je kunt zo live gaan remixen. Zeker wanneer je meerdere STEMS decks tegelijkertijd gebruikt. ZO mix je bijvoorbeeld van deck A de vocalen, van deck B de baslijn en van weer een ander deck de kick. Bedenk eens hoe je op die manier een set kan maken. Ineens beperkt de hardware en de muziek niet meer de mogelijkheden, want met jouw eigen creativiteit kan nu alles doen wat je maar wilt. Zolang je maar weet wat alles doet natuurlijk 😉

Kontrol_D2_Review_DJ2DJ_Deck

Effecten

Per D2 krijg je een viertal toegewezen FX knoppen, zodat je dus alle vier de effecten kanalen ter beschikking hebt. Voor de effecten heb je per deck weer vier toegewezen knoppen, waarmee je het effect aan of uit kunt zetten en de intensiteit hiervan kunt instellen. En het mooie is dat je dit ook kunt terug lezen via het scherm, Ideaal.

De rij draaiknoppen direct onder het scherm zijn aanraakgevoelig, tik je ze aan, dan krijg je direct info over de waardes van de effecten op je scherm. Laat je ze los, dan gaat het display weer naar deck modus.

Hier onder vind je een viertal schuiven waarmee je de volumes kunt aanpassen van bijvoorbeeld je remix decks of STEMS.

Performance Pads

Dit zijn acht multicolor backlit drukgevoelige pads, welke je op vier verschillende manieren kunt gebruiken. Te noemen: hotcues, loop, freeze en remix. welke je kunt switchen via een viertal daarvoor toegewezen knoppen, direct langs de acht pads.

En wat doen ze nu precies?
Hotcues lijkt me vrij simpel, hier stel je je hofcues in en kun je ze oproepen.
Loop lijkt me ook vrij duidelijk, je krijgt in principe een achttal voorgeprogrammeerde loop lengtes, waartussen je vervolgens makkelijk kunt switchen door middel van een van de pads in te drukken, en je kunt er natuurlijk ook rythmys mee spelen, zeker als je quantize en snap aan hebt staan in Traktor.
Freeze geeft je de mogelijkheid een geselecteerde loop het te verdelen onder de pads. Vervolgens kun je deze meespelen op de muziek, door ze simpel in te drukken wanneer en hoe jij dit wilt. En als laatste heb je nog de Remix Decks optie. Zoals je wellicht met de Kontrol F1 gewend was.

Touchstrip

In principe doet de Touchstrip hetzelfde zoals je misschien van de Kontrol X1MK2 gewend bent. Je kunt er dus snel mee door je tracks zoeken, deze bij sturen zoals je met een platter zou doen. En je kunt hem zelfs zo instellen zodat je er een scratch mee zou kunnen doen. Of je dat moet willen, Is ten tweede. Mij lijkt van niet… Maar goed, de mogelijkheid Is er.
Wat je echter niet kunt, Is de Touchstrip gebruiken in combinatie met de effecten. En dat vind ik eigenlijk best jammer. Ikzelf gebruik het regelmatig met mijn X1MK2.

Instellingsmenu

Zoals gezegd Is het scherm een van de mooiste dingen aan de D2. Want je kunt zelfs zo’n beetje alle instellingen direct inzien en wijzigen op het apparaat. Dus het lijkt voor het publiek er niet meer op dat je je email of Facebook status aan het checken bent, wanneer je een instelling of beatgrid zou moeten wijzigen tijdens je set. En dat willen we allemaal toch? Meer contact met het publiek behouden tijdens het draaien.

STEMS

In principe is het STEMS formaat een natuurlijk vervolg op het traditionele DJ-en. Nu probeerde Native Instruments dit al eerder met de remix decks. Echter is ze dat nooit helemaal gelukt. Simpelweg omdat deze manier van draaien voor de meeste DJ’s onder ons te complex was. Daar heeft NI de laatste jaren natuurlijk goed over nagedacht en kwamen uiteindelijk met het STEMS formaat op de proppen.
En eerlijk is eerlijk, ja daar hebben ze de spijker mee op de kop geslagen. Dit is exact wat elke DJ zou moeten willen en kunnen gebruiken. Waarom, zoals ik al zei, is dit de juiste vervolg stap op de traditionele manier van draaien. Je hebt immers je vier track lagen, Het is dan aan de artiest welke lagen hij beschikbaar stelt maar ik ga er voor het gemak van uit, dat dit logisch verdeeld zal zijn. Vocaal, synth, bas en Kick. En dit is nu juist wat je wilt. Want in principe doen we dit nu toch ook? Hoog, midden en laag. Alleen kun je het dus met de vier losse kanalen, nog beter scheiden of zelfs alleen dat deel van de mix weghalen, laten horen wat jij maar wilt! Dit is toch echt wat iedere DJ wil. Of niet dan?
Dus ja, NI’s nieuwe audio formaat, is als je het mijn vraagt, echt The Future of DJing!

Meer info over STEMS, kun je trouwens hier terug vinden.

Plussen en Minnen

  • Het is een erg uitgebreide controller
  • Duidelijke schermen
  • link optie
  • Ingebouwde standaard
  • Prijsstelling
  • Je hebt nog steeds een Laptop nodig

Conclusie

DE Kontrol D2 van Native Instruments is met de komst van het STEMS formaat een echte volwaardig deck geworden. Hij bied gewoon zoveel mogelijkheden, welke je in principe allemaal direct op de controller kunt gebruiken. Dit natuurlijk mede dankzij zijn scherm want zelfs alle instellingen en beatgrids kun je op die manier direct op de unit aanpassen. Oké, hij moet nog steeds gekoppeld worden aan een Laptop maar die kun je vervolgens aan de kant zetten, want je hoeft er niet meer naar om te kijken.
En dan kom ik nog even terug op het STEMS formaat want ja, daar heeft NI echt het gouden ticket mee getrokken. Want met dit nieuwe audio formaat, word DJ-en met software nog leuker dan het al was en zelfs aantrekkelijk voor degene dit het liefst zo ver mogelijk weg bleven van software. Wat zoals gezegd, je bedient alles vanaf de controller en de STEMS files zorgen voor die extra dimensie tijdens het mixen, die we als DJ al jaren willen hebben. Het specifiek kunnen mixen van lagen in de track!

De D2 krijgt van mij een hoge aanrader, al zou het prijskaartje wel wat zachter mogen zijn als je het mij vraagt.

De Kontrol D2 van Native Instruments, is in Nederland verkrijgbaar tegen een verkoopprijs van 399,-