Native Instruments maakt al een tijdje audio interfaces voor hun DJ software Traktor. Nu is er een geluidskaart bijgekomen voor producers: de Komplete Audio 6.  Deze compacte geluidskaart zit in dezelfde aluminium behuizing als de interface voor Traktor. Hij voelt robuust aan, niet te klein, en dus geschikt voor studio en op het podium. Hij wordt gevoed via de USB aansluiting, dus je hebt geen extra adapter nodig.

Audio In- en Uitgangen

De Komplete Audio 6 heeft vier gebalanceerde jack uitgangen, en vier ingangen via gecombineerde jack/XLR ingangen. Ook heeft hij een SPDIF I/O. Verder ontbreekt een hoofdtelefoon uitgang met een volume regeling niet. De hoofdtelefoon uitgang kun je schakelen naar kanaal 1-2 of 3-4. Instellen van deze routing gebeurd op de geluidskaart zelf, dus je hebt geen aparte software nodig of moet je iets instellen in je DAW. Vandaar dat ik hem ook zeer geschikt voor live vind.

Je kunt de hoofdtelefoon uitgang ook als stereo uitgang gebruiken, dus in feite heb je dan drie stereo uitgangen. DJ’s die ook produceren (of omgekeerd) kunnen de Komplete Audio 6 dan ook gebruiken in samenwerking met bijvoorbeeld Traktor Duo of andere DJ software. Ook prettig is dat NI denkt aan de MIDI gebruikers. Een MIDI in- en uitgang ontbreekt dan ook niet op de Audio 6. Ik heb hier een synthesizer op aangesloten voor de vorm, maar zoals verwacht werkt het perfect. Ik zeg ook altijd: met MIDI kan weinig mis gaan.

Monitor Knop

Opvallend aan deze geluidskaart is de grote monitor knop aan de bovenzijde, hiermee kun je hem laten fungeren als een monitor controller, en dat is handig voor in de studio. Je kunt ook het monitor signaal met één druk op de knop muten, en je signaal omzetten in mono. Dit is wel handig als je je mix wilt checken. Doordat hij vier uitgangen heeft, heb je er dus twee voor je monitoren, en twee als extra uitgang naar bijvoorbeeld een mixer of een tweede paar monitoren. Dat maakt hem zeer flexibel.

Installeren

Tijd om hem aan te sluiten op een Mac Book Pro en mijn Windows 7 studio computer. Ik kan kort zijn: Met Mac OSX heb je geen driver nodig en het installeren op Win7 is binnen twee minuten gebeurd. Hij installeert meteen de audio en de MIDI drivers.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit en de latency zijn goed, zo niet geweldig. Ik merkte dat hij een wat hogere uitput heeft dan mijn Steinberg MR816 audio interface, en voor live is dat zeker prettig. Hierbij merk je dan ook dat NI ook audio interfaces maakt voor DJ’s. Ik heb zowel synths als wat spraak opgenomen, en ik kan gerust zeggen, de pre-amps mogen er zijn! Zet je de gain iets te hoog dan gaat hij snel oversturen, maar dat mag de pret niet drukken. Hiermee hou je gewoon rekening.

Gratis Software

de Komplete Audio 6 wordt geleverd met een gratis versie van Cubase LE 5 en Traktor LE 2, en je krijgt een versie van Komplete Elements. Dit laatste pakket geeft je ruim 1000 geluiden, direct bruikbaar.

Conclusie

Zoek je een compacte geluidskaart voor je studio met monitor controller en een DJ audio interface in één, met een top geluidskwaliteit, dan zal de Komplete Audio 6 een perfecte keuze, zeker voor het geld (277 Euro). Ik moet echt heel erg mijn best doen om iets negatiefs te vinden, dus wat mij betreft is er die niet.

Marc van den Hurk