Pioneer en Native Instruments zijn twee grote spelers in de dj markt. Hun software Rekordbox en Traktor worden veel gebruikt en hebben ook behoorlijk wat overeenkomsten. Hoewel je Rekordbox niet echt als dj sofware kunt gebruiken, kan je wel jouw muziek collectie beheren, grids aanpassen, hotcues opslaan en nog meer. Maar wat nou als je ook Traktor gebruikt en dit daar al in doet? Of Of juist andersom? Dat kost een hoop dubbel werk en jij zal niet de enige zijn die wel eens gedacht moet hebben: “Kan ik die libaries niet gewoon ff syncen?”

ReKordBuddy_DJ2DJ

Goed nieuws

Voor veel Rekordbox en Traktor gebruikers is er goed nieuws. Next Audio Labs ontwikkelt al geruime tijd sync software voor jouw Traktor en Rekordbox collectie. Tot begin dit jaar zaten hier twee nadelen aan. Eerste nadeel is dat het alleen werkt op een Apple Mac computer, een nadeel dat tot op de dag vandaag (helaas voor de Windows gebruikers) nog steeds geldt. Het tweede nadeel was het feit dat je de Rekordbox collectie na elke sync moest deleten en opnieuw in moest laden, ook op je USB stick. Dat kostte behoorlijk wat tijd en maakte het voor veel mensen onwerkbaar. Door verbeteringen in zowel Traktor, Rekordbox en de software van Next Audio Labs zou dit niet meer nodig zijn, wat voor ons gelijk een goede reden is om Rekord Buddy eens goed onder de loep te nemen.

Rekord Buddy opzetten

Rekord Buddy koop je via de App Store van Apple en kost je €8,99. Een prima bedrag als je het mij vraagt, want je kan hier toch een hoop tijd mee besparen. Daarnaast is de ontwikkelaar zeer betrokken via fora en mail voor vragen en wordt het programma ook goed door ontwikkelt wanneer dat nodig is, of simpelweg wanneer de techniek verbetert is in Rekordbox of Traktor. Na het downloaden moet je wat stappen doornemen om alles goed op te zetten. Lees je goed in voor je dit doet, want als je hier een foutje maakt kan je zomaar een collectie waar je een hoop tijd in gestoken hebt verpesten. Het is dan ook zeker aan te raden om backups te maken van je collecties, voor je met Rekord Buddy aan de slag gaat! Ik raad je ook aan om alle tutorial videos van Rekord Buddy volledig te bekijken: http://nextaudiolabs.com/tutorials/

Aan de slag

Wanneer je alle instellingen goed hebt staan kan je aan de slag. In mijn geval hou ik Rekordbox aan om mijn muziek te organiseren, grids te maken en playlists te creëren. Echter heb ik thuis geen CDJ’s staan, maar platenspelers waarop ik Traktor met tijdcode en een Traktor Kontrol X1 controller gebruik. Voor mij is het dus veel handiger om loops en cuepoints te maken in Traktor. Het mooie van Rekord Buddy is dat ik deze cuepoints en loops vanuit Traktor in Rekordbox kan laden en zo dus weer mee kan nemen als ik op CDJ’s draai. Vice versa werkt het ook, als ik in Rekordbox al een loop en cuepoint gemaakt heb, zie ik deze (na een sync met Rekord Buddy) ook gewoon weer terug in Traktor.

In Rekord Buddy heb je verschillende manieren om te zien welke info gesynced is en welke info niet. Zo kan je makkelijk instellen van welk programma je naar welk programma wilt syncen en krijg je dan te zien welke tracks en playlists in sync zijn en welke niet. Je kan makkelijk aangeven dat je alleen tracks wilt zien die niet in sync zijn en deze vervolgens syncen. Per track kan je vervolgens dubbelklikken om te zien welke info in Rekordbox en Traktor staat, zodat je ook weet welke veranderingen je doorvoert. Hier zie je ook in het rood welke info niet gesynced is.

all-tracks-out-of-sync

 

Ideaal?

Zoals je hierboven leest werkt Rekord Buddy dus ideaal: ik gebruik twee programma’s, maar ik hoef geen dubbel werk te doen. Is ideaal dan ook het goede woord voor Rekord Buddy? Niet helemaal, als je het mij vraagt. Helaas werken de libaries van Traktor en Rekordbox nog steeds dermate anders, dat er nog wel wat handelingen gedaan moeten worden elke keer als je een Sync wilt doen. Zo moet je in Rekordbox handmatig jouw collectie exporteren, voordat wijzigingen zichtbaar zijn in Rekord Buddy. In Traktor moet je nieuwe tracks die je via Rekord Buddy toe voegt ook handmatig in jouw Traktor collectie toevoegen, anders ziet Traktor bijvoorbeeld het Artwork niet. Wanneer je informatie van Traktor weer terug naar Rekordbox synced, moet je de aangepaste tracks ook weer opnieuw in je Rekordbox collectie laden, om de nieuwe informatie toe te laten voegen.

Op zich zijn de handmatige handelingen makkelijk te doen, maar je moet wel goed op blijven letten dat je niet per ongeluk iets verkeerd doet. Als je bijvoorbeeld in Traktor een track gedelete hebt en je synced met jouw Rekordbox collectie, dan wordt die track daar ook gedelete. Dat kan de bedoeling zijn, maar soms ook niet. Nogmaals, opletten dus!

Conclusie

Ten eerste: Rekord Buddy doet wat het belooft: Je kan de libaries van Traktor en Rekordbox met elkaar syncen, zodat je niet al jouw werk dubbel hoeft te doen. Het is wel belangrijk om te weten dat het niet allemaal automatisch gaat en je goed op moet letten wat je doet. Zorg daarom voor backups van je collecties en ga in het begin vooral even goed testen hoe alles werkt. Wanneer je de interface en werkwijze van Rekord Buddy eenmaal door hebt werkt het hartstikke goed. Je kan met Rekord Buddy een hoop tijd en frustratie besparen, welke je kan stoppen in hetgeen waar het toch gewoon om gaat: lekker draaien en met je muziek bezig zijn.

Belangrijk! Met het nieuwe Rekordbox 3.0 van Pioneer is het werken met RekordBuddy helaas weer wat omslachtiger geworden. Je moet nu weer eerst tracks deleten in Rekordbox, voor je de nieuwe in kunt laden. Een stap achteruit, waar RekordBuddy niks aan kan doen. Hopelijk komt Pioneer in een update met een fix hiervoor!

Rekord Buddy van Next Audio Labs koop je via de Apple App Store voor €8,99