Zo was er dus een tijdje terug het grote nieuws van Native Instruments, dat hun vlaggeschip DJ controller een upgrade zou krijgen. Om eerlijk te zijn hadden we dit niet verwacht, want tja, hoe moet je een goede controller die perfect met de Traktor Pro software integreert verbeteren? Nou daar dacht Native Instruments anders over en kwam dus met de Traktor Kontrol S4 MK2. Om dit nu eens goed te bekijken hebben onze eigen ‘Traktor specialisten’ Dave van Gorp en Marc van den Hurk, de originele en deze MK2 naast elkaar gezet en zijn aan de slag gegaan.

native-instruments-feature-S4_MK2-dj2dj_nl

Eerste Indruk

De eerste indruk van deze vernieuwde Traktor Kontrol S4 MK2 is zoals bij elk apparaat visueel. Wij plaatsen de ‘oude’ naast de ‘nieuwe’ Kontrol S4 om het geheel te kunnen bekijken, want vanaf de doos zagen we weinig verschil. Oke, toegegeven, de nieuwe ziet er net wat hipper uit, mede dankzij de grijze jogwheels, duidelijkere belijningen en natuurlijk het meest in het oog springende nieuws; de kleuren LED’s onder de knoppen. Wat wel opvalt is dat er twee extra drukknoppen op de S4 geplaatst zijn. Dit zijn de Flux Mode knoppen, zoals we deze ook op de Kontrol X1 MK2 aantreffen. Iets anders dat opvalt, of eigenlijk wat we missen, is de onlangs aangekondigde Touchstrip, zoals op de Kontrol X1 MK2, niet op de S4 aanwezig is. Deze feature hadden wij toch graag gezien op deze controller.

Bouwkwaliteit

De vernieuwde Kontrol S4 voelt een stuk degelijker aan dan zijn voorganger. In onze test plaatsen wij hem onder andere naast zijn voorganger maar ook naast de Kontrol F1, Kontrol X1 MK2 en een Maschine. De nieuwe S4 voelt hetzelfde aan als de X1 serie, allemaal net even wat degelijker en strakker. Dit merk je goed tijdens het mixen, zeker als je net wat meer van het grovere werk bent. De faders voelen beter, de knoppen voelen beter, de jogs voelen fijner en wat ikzelf echt een groot plus punt vind is dat de druk knoppen nu van hetzelfde materiaal zijn als de knoppen van de X1, F1 en de Z1. Alles reageert super snel, zonder hapering of wat dan ook (mits je latency goed is natuurlijk).

S4_MK2_kleuren-leds

Layout

De Kontrol S4 MK2 heeft dezelfde indeling als zijn voorganger, met als extra de twee dedicated Flux Mode knoppen. Oke de browse en preview knoppen zijn omgedraaid maar dat is het dan ook eigenlijk wel. Verder zijn de sample slots nu hernoemd naar remix slots, maar ze doen nog steeds hetzelfde. Vooruitgang is zeker wel dat je voortaan dus LED feedback hebt, hiermee kun je dus makkelijk, zonder naar je scherm te kijken, zien of je een Cue of Loop onder je Hotcue’s hebt. Dit geld ook voor je remix slots, erg fijn dus.

Geluidskwaliteit

Over de output van de Kontrol S4 MK2 kunnen we simpel zijn, deze is gewoon goed. Native Instruments maakt gewoon degelijke geluidskaarten, die zeker voor DJ doeleinden goed klinken. De S4 heeft dezelfde in- en outputs als zijn voorganger en kan dus ook nog steeds via de Scratch optie fungeren met bijvoorbeeld een setje SL’s of CDJ’s (dit laatste kan natuurlijk ook altijd nog in HID modus). Wel heeft hij als extra optie een switch gekregen om je Master output als Booth te kunnen laten fungeren.

iOS Compatibiliteit

De Kontrol S4 MK2 heeft naast de optie om met je Mac / PC te werken nu ook de optie om met je iOS device te werken in combinatie met de Traktor DJ App. Je sluit simpelweg je S4 aan op je iPhone, iPad via de bijgeleverde kabel, start de App en alles werkt meteen zonder verder iets te hoeven in te stellen. Toegegeven is wel dat er een aantal functies erg goed en erg innovatief werken maar dat er ook nog wel wat bugs te noemen zijn. De meeste standaard functies zoals play, stop, sync etc. werken zoals je verwacht, en ook de effecten werken goed, zeker omdat je in combinatie met het scherm meer diepgang tot je effecten krijgt omdat je zo X en Y-waarden kunt combineren. Maar je moet bijvoorbeeld je pitchfader met rust laten want daar zit een behoorlijke vertraging op. Wij hopen dat dit in een toekomstige update van de App verbeterd zal worden.

native-instruments-kontrol-s4-mk2-02-dj2dj_nl

Nieuwe Features

MAC / PC
De meest voor de hand liggende is natuurlijk de Flux Mode. Deze functie zit nu sinds een tijdje in Traktor Pro, en kon je natuurlijk al wel handmatig via de muis aanzetten, maar is nu dus als een vaste knop op de S4 MK2 aanwezig. Erg makkelijk dus om snel te kunnen switchen tussen wel of niet gebruik maken van deze optie. Wat doet deze functie nu precies: Eigenlijk zorgt dit ervoor dat wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld een loop of effect, de muziek op de achtergrond door blijft lopen, zodra je dan je loop, of effect functie, los laat zal de track dus verder gaan daar waar deze origineel gebleven zou zijn (en dit alles in sync natuurlijk).

iOS 
Erg leuke feature is de capture optie. Hier neem je een stuk muziek die Traktor DJ sliced voor je, waarna je via de Remix Slots naar willekeur deze slices opnieuw kunt spelen. Dit alles in sync als je dat wilt, en zo kun je dus live erg leuke dingen doen met je muziek.

Plussen en Minnen

Plus:
– LED Feedback
– Flux Mode
– iOS Compatibiliteit
– Verbeterde bouwkwaliteit

Min:
– Nog steeds geen goede booth out, oke; je kunt je Master door middel van een switch als Booth laten fungeren maar er is nog steeds geen eigen uitgang aanwezig.
– Nog steeds niet op deck hoogte (of een stand daarvoor, zoals de Traktor Stand voor de kleinere controllers)
– Geen Touchstrip

Conclusie

Is de Kontrol S4 MKII nu echt een controller voor jou? Ligt eraan;
1. Ben je in de race voor een controller? Jazeker, dit is gewoon een erg degelijk gebouwde controller met mooie opties en een goede geluidskwaliteit.
2. Ben je in twijfel om je 2 kanaals of oude 4 kanaals controller te upgraden? Ja, kijk dan ook zeker hiernaar, maar kijk ook eens naar een F1 om bijvoorbeeld je set mee uit te breiden.

3. Heb je nu al de ‘oude’ Kontrol S4? Mmm, eigenlijk zouden we je dan meer een Kontrol X1 MK2 aanraden om naast je huidige S4 te zetten, dan krijg je ook de LED feedback en toegewijde Flux knoppen maar krijg je naast dit ook nog eens de door ons meer geapprecieerde Touchstrip functie waar je zoveel meer mee kunt doen, en wat je ernorm veel creatieve mogelijkheden biedt tijdens het DJ’en. Maar je kan natuurlijk ook gewoon een S4 MK2 én een X1 MK2 kopen! 😉

Zetten we alles op een rijtje kunnen we stellen dat de Kontrol S4 MK2 een erg mooie upgrade is geworden. Ok, wij hadden een Touchstrip verwacht maar desondanks is er toch genoeg verbeterd om dit een waardige Mark 2 te kunnen noemen.

De Native Instruments Traktor Kontrol MKII is in Nederland verkrijgbaar tegen een prijs van 799 Euro.