Op veel forums zie je discussies ontstaan over digitaal draaien. Wat de algemene strekking van veel van deze discussies is, is dat het niet erg creatief is. Alles wordt namelijk automatisch gesynchroniseerd, het is niet creatief en ga zo maar door. Iedereen kan dus opeens DJ’en. Hebben de tegenstanders van het ‘digitaal draaien’ gelijk? Is het draaien met CD’s en/of vinyl het echte DJ-en of is er meer?

Al jaren wordt er opgetreden door verschillende bands en producers met drumcomputers, synths, MIDI controllers en laptops. Halve studio’s worden het podium opgesjouwd. Nu staat dit ver van het DJ-en af, of toch niet? Native Instruments heeft een ‘alles in één’ oplossing, … Maschine! Aangezien Maschine en Traktor S4 aan elkaar gesynced kunnen worden via MIDI dacht ik: zou dit de oplossing zijn voor het creatieve draaien? Dus op naar de studio en uitproberen maar!

Maschine en de S4 in het kort
Maschine is niet een standaard DAW. Het idee komt voort uit de MPC series van Akai. Maschine is een hardware controller met een slim gemaakt stukje software, wat fungeert als sequencer. Je kunt eenvoudig drumpatterns creeëren, complete songs maken en samplen. Je hebt acht groepen, en per groep kun je 16 samples inladen, loops, drums en instrumenten. Iedere groep heeft verder inserts voor effecten. Sinds de 1.6 update van Maschine ondersteund hij nu ook AU, RTAS VST en VSTi plugins.

Ik denk dat de meeste lezers van DJ2DJ deze DJ controller wel kennen, dus ga ik aan deze Traktor controller, met zijn twee jogwheels, drie effect slots en acht sample decks geen woorden vuil maken.

Het aan elkaar koppelen van de hardware
Voor deze test maak ik gebruik van een MacBook Pro, een Maschine, S4 Kontrol en de Audio DJ 2 audio interface. Verder heb je nodig twee jack naar RCA kabels en een USB hub. Ik heb er een tweede beeldscherm bijgehaald om zowel de Traktor als de Maschine software op een apart scherm te kunnen zetten. Dat kijkt makkelijker dan een 15 inch scherm van een laptop.

Het idee is om Maschine te syncen aan Traktor. Traktor kan een MIDI sync signaal uitsturen en Maschine kan er eentje ontvangen. Omgekeerd gaat overigens ook. Dit zijn software instellingen dus dat is niet zo moeilijk.

We beginnen met alles aan elkaar te koppelen. In de USB-hub heb ik de S4 en Maschine geprikt, deze gaat naar de laptop, de Audio DJ 2 naar de tweede USB ingang. Audio A en B van de audio interface gaat naar de ingang van deck D van de S4.

Traktor S4 software instellingen
Ik ga Traktor zo instellen dat ik twee virtuele decks heb, A en B, vier sample decks op C en een Live input op D. Traktor stuurt niet zomaar een MIDI master clock uit, dit zal je zelf moeten instellen en dat gaat als volgt:

  • Eerst gaan we een nieuwe MIDI device aanmaken: Ga naar de Preferences/Controller Manager. Klik op Add, en dan op Generic MIDI Device. Je ziet meteen de net aangemaakte MIDI device.
  • Klik vervolgens op Comment en geef het een naam, klik dan op OK. Zorg dat dit MIDI device is geselecteerd, en open de lijst In-Port en kies voor de optie None. Open de Out-Port en kies daar Traktor Virtual Output.

Aan de audio interface instellingen verander je niets. Als audio device blijft gewoon de Traktor Kontrol S4 staan.

Maschine software instellingen
Nu is Maschine aan de buurt. Open bij file: Audio and Midi Settings. Zie het screenshot voor de instellingen. Als Device kies je natuurlijk je eigen audio interface (niet de S4!). Vervolgens selecteer je audio uitgangen van je audio interface. De twee uitgangen van je audio interface gaan naar de Input channel D: 3 en 4 in, zet de schakelaar op Line.

Om Maschine aan de live input van de S4 te koppelen open je het Preferences/Input Routing scherm. Hier selecteer je bij kanaal D de twee ingangen van kanaal D van de S4: links 1:In Ch D Left en rechts 2:In Ch C Right. Test nu of Maschine inderdaad op kanaal D binnenkomt.

Daarna moet je de Maschine in tempo slave mode zetten. Ga nu naar de MIDI settings en kies daar de Traktor Virtual Output. Nu ga je naar File en klik op Sync to External MIDI clock om Maschine slave te maken aan Traktor.

Traktor syncen aan Maschine
We zijn er bijna! Nu moeten we alleen nog in Traktor de sync starten en de MIDI clock fijn stellen. Dit is wat tricky, dus let goed op! Prik je hoofdtelefoon in de S4 en ga als volgt te werk: Als je in Traktor aan de linkerkant op het metronoom icoontje klikt, kom je in de Clock options. Klik MASTER aan, en zet AUTO uit. Druk vervolgens op Master Clock Start, en daarna op de SYNC knop. Maschine zal nu MIDI informatie ontvangen van Traktor. Dit kun je controleren in de Maschine software: het tempo zal het tempo van Traktor aannemen.

Klik vervolgens op de TICK knop. In je hoofdtelefoon zal je nu een metronoom horen. Activeer ook de Metronoom in Maschine (Shift PLAY). Klik op CUE van deck 4, en je hoort ook de click van Maschine door je hoofdtelefoon.

Ga nu terug naar de Traktor instellingen Preferences/MIDI clock. Vink Send MIDI clock aan en stel bij Sending Offset de fader zo in, dat de click van Traktor en Maschine gelijk staat. En thats it!

Maschine en de S4 Kontrol zijn nu gesynchroniseerd. Je kunt nu bijvoorbeeld zelf beats maken in Maschine en deze tijdens je set gebruiken. Ook is het mogelijk de effecten van Traktor over je beats van Maschine heen te zetten. En het is zelfs mogelijk om met de loop recorder van de S4 Maschine loops op te nemen en af te spelen.

Voor Windows computers werkt dit allemaal net even anders. De Traktor Windows versie heeft geen virtuele MIDI poorten, dus zul je Maschine en de S4 moeten koppelen via een DUN 5 MIDI kabel. De MIDI out van de S4 gaat in de MIDI in van Maschine. Je zal ook dezelfde MIDI poorten moet kiezen in beide software programma’s.

Er zijn wel virtuele MIDI drivers voor Windows, zoals LoopBe1. Je gaat dan hetzelfde te werk als op de Mac. Je kiest dan voor de LoopBe ports in plaats van de Traktor Virtual Output.

Hoe het met de audio zit en het kiezen van twee audio interfaces in Windows weet ik niet. Ik weet wel dat Windows XP niet houdt van twee verschillende ASIO drivers in twee verschillende software applicaties. Wellicht is dit met Windows 7 beter, echter dit heb ik niet kunnen testen.

Have Fun!

Marc van den Hurk

(Alle screenshots zijn klikbaar om beter te kunnen bekijken)