Native Instruments heeft een bewogen jaar achter de rug waarin ze menig nieuwe controller, maar ook een verbeterde versie van hun Traktor software, hebben uitgebracht. Denk maar aan de Maschine MK2, de Kontrol F1 en de onlangs uitgebrachte Traktor 2.6 update, waarmee ze de veelbesproken Flux Modus introduceerden. Deze laatste Traktor versie werd gelijktijdig uitgebracht met de komst van Native Instrument’s eigen DJ mixer, de Kontrol Z2. Als eerste in Nederland kregen wij deze 2+2 mixer in handen voor een review. Na alle voorgaande verhalen over de Z2 waren wij, meer dan gemiddeld, nieuwsgierig. Enkele weken geleden kregen wij hem dan uiteindelijk binnen en konden hem onder handen nemen. Onze bevindingen over deze twee-kanaals mixer lees je in onderstaande review. Is de Kontrol Z2 meer dan een twee-kanaals mixer alleen?

Eerste indruk

Wat gelijk opvalt als je de Kontrol Z2 in handen krijgt is het feit dat hij groot is. Verder oogt hij als een erg stevig gebouwde mixer is, wat hij ook is. De Z2 komt over als een makkelijk bedienbare mixer, dit doordat de niet in grote getale aanwezige knoppen logisch geplaatst zijn; daarnaast beschikt de mixer slechts over twee fysieke kanalen. Aan de buitenzijde van de Z2 vind men een rij draai- en drukknoppen welke zijn ingericht voor het gebruik binnen Traktor, daarover straks meer.

Bouwkwaliteit

De Z2 is, op de deckplaat na, volledig opgebouwd uit aluminium, wat het een erg robuuste mixer maakt. De deckplaat is deels kunststof en de knoppen zijn van rubber. De knoppen en faders zijn goed geplaatst en deze zul je dus niet zo een, twee, drie van de Z2 aftrekken. Aan de onderzijde vind je rubber voetjes die ervoor zorgen dat de Z2 niet makkelijk verschuift tijdens gebruik. Alle faders en knoppen voelen stevig aan en laten niet al te makkelijk los. Enige opmerking die ik kan noemen is de USB aansluiting, die wat mij betreft wat steviger had mogen zijn. Deze wil, wanneer je de mixer verschuift, net iets te makkelijk een los contact maken met als gevolg dat je de connectie met Traktor verliest en je alle mixer instellingen kwijt bent.

Geluidskwaliteit

De ingebouwde geluidskaart is zoals we van Native Instruments gewend zijn van een erg hoge kwaliteit. De output is meer dan luid genoeg voor het gebruik in een club. De geluidskwaliteit is ook erg goed te noemen. Ook bij gebruik van een platenspeler is het volume erg hoog. De mixer heeft bij analoog gebruik een mooie, neutrale geluidsweergave.

Aansluitmogelijkheden

De Z2 biedt aan de voorzijde van de mixer twee hoofdtelefoon aansluitingen: een kleine en een grote jack. Aan de achterzijde vind je naast de microfooningang een AUX in de vorm van een tulp, daarnaast een A en B voor de gelijknamige kanalen welke ieder zowel een Phono als Line ingang hebben. Als uitgang heb je de keuze uit Master XLR, REC tulp en Booth in de vorm van een Jack aansluiting. Verder vind je er een USB B ingang en een tweetal USB A – uitgangen, welke de functie van een Hub geven. Als laatste tref je er nog de 220V ingang.

Indeling

De Z2 is opgebouwd in drie delen, te noemen:
Middensectie als traditionele DJ mixer. Deze heeft naast de standaard indeling, met bovenin toonregeling en onderin fader en crossfader, ook een aantal extra knoppen. De knoppen zijn: Sync, Browse en Load, waarvan de functies voor zich spreken, maar ook een Shift knop waarmee je extra functies van Traktor kunt bedienen of in Midi modus knoppen een eigen gewenste voorkeur kunt geven.

De buitenzijde van de Z2 zijn onderverdeeld in de twee volgende onderdelen:

Boven: Effect Sectie
Gecombineerde one-knob Macro FX voor buildups en breakdowns, waarmee je je creativiteit de loop kunt laten.

Onder: Controle Sectie
Traktor specifieke cue punt, remix deck en loop controls

Op deze manier kun je de Z2 in combinatie met de Traktor 2.6 software dus als een echte vierdecks mixer gebruiken.

Software Link

De met de Kontrol Z2 meegeleverde Traktor 2.6 software is dus echt een must om het uiterste uit de mixer te halen. Echter hebben wij binnen Nederland een gemis, namelijk de mogelijkheid om hem als Traktor Scratch mixer te gebruiken. Dit komt door een patentprobleem met betrekking tot tijdcode, waarvan Native Instruments voor Traktor Scratch gebruik maakt. Maar los hiervan niet getreurd, er valt genoeg te beleven met de Z2 en Traktor 2.6 zonder tijdcode.

Tijdens het gebruik van de Loop functie binnen Traktor geeft de mixer met behulp van een klein display per kanaal aan op welke maat de loop functie staat. Zo heb je altijd, zonder naar je Laptop te hoeven kijken, een visueel overzicht waarop je de Looper hebt staan.

Flux Mode

Wat houdt dit in? Eigenlijk is het niet meer of minder dan de Slip Mode die we tegenkomen op Pioneer’s CDJ-900 en CDJ-2000Nexus series. In deze modus kun je een stuk van de muziek b.v. loopen terwijl het oorspronkelijke stuk muziek ondertussen verder loopt. Ga je vervolgens weer ‘uit’ de loop, dan zal de muziek dus verder gaan waar deze eigenlijk gebleven was. Hiermee kun je dus erg creatieve buildups maken, maar ook gemakkelijk stukjes van de muziek “verbergen”. Denk hierbij als voorbeeld aan dat je scheldwoorden wegmoffelt op een bruiloft.

Traktor Scratch

Bijzonder was dat wij de niet in Nederland leverbare Traktor Scratch variant van de Z2 ontvingen. Uiteraard hebben we dit getest en dan merk je pas echt wat Native Instruments gedachte achter de Z2 is: simpelweg een van de meest ideale battle mixer neer te zetten die je voor Traktor kunt bedenken. Je hebt het voordeel dat je geen extra kabels hoeft te gebruiken, door de ingebouwde geluidskaart, en je kunt direct vanaf de mixer je bron selecteren, analoog, digitaal of USB, wat naast volledig digitaal ook als Scratch gebruik kan worden ingesteld (via de software). Je kunt dus ook lekker snel switchen tussen de verschillende bronnen op deze manier. De Flux Mode en Remix Decks kun je tijdens Traktor Scratch erg goed gebruiken. Traktor zorgt ervoor dat je samples goed getimed blijven en ook je loops worden perfect opgepakt. Hoeveel je de pitch ook verandert, alles blijft strak. Jammer dat we in Nederland deze functie moeten missen want dit zou echt een doorslaggevende factor voor vele kunnen zijn.

Positief

Het feit dat de Kontrol Z2 een ingebouwde geluidskaart en USB hub heeft zorgt er toch wel weer voor dat je minder hoeft aan te sluiten en hoeft om te pluggen, wat toch wel erg fijn is zowel thuis als op een podium. Ook de mogelijkheid om alles te Syncen vanaf de mixer is een erg welkome feature, zeker als je aan de slag gaat met de Remix Decks binnen Traktor. Er zijn acht transportknoppen op de Z2 aanwezig, vier links en vier rechts. Met deze knoppen kun je de Remix Decks direct gebruiken zonder een extra controller te gebruiken.

Negatief

Wat me het meeste opvalt op de mixer is dat zo’n beetje voor de meeste mogelijkheden binnen Traktor een control mogelijkheid direct op de mixer aanwezig is, behalve de Cue en Play knoppen. Je zou wel de Remix knoppen eventueel kunnen midi mappen zodat je deze als Cue/Play knoppen kunt gebruiken. Toch vind ik het een beetje vreemd dat er geen dedicated knoppen voor aanwezig zijn. Wellicht komt dit omdat ze de Z2 als battle mixer neerzetten en men ervan uitgaat dat je een deck gebruikt als cue en start optie. Of zouden ze toch met een nieuwe bijpassende controller gaan komen? Wie weet.

Alle effecten zitten in Traktor, je hebt dus geen hardware effecten, op de filter na. Als je hem als stand-alone mixer gebruikt kun je de effecten dus niet gebruiken. Ook had ik liever een vierkanaals in plaats van tweekanaals mixer gezien, zeker op de Europese markt waarbinnen de battle markt toch erg klein is.

Het niet in Nederland uitbrengen van de Scratch variant, wat wij toch erg jammer vinden, is een gemiste kans. Reden hiervoor is een ‘rechten’ probleem. Nogmaals erg jammer want de Scratch optie maakt de mixer toch wel erg aantrekkelijk.

Conclusie

Deze robuust gebouwde tweekanaals mixer met ingebouwde geluidskaart en USB hub, is naast midi, volledig digitaal, ook als analoge mixer te gebuiken, wat de Z2 een all-in-one DJ mixer maakt. Ben je iemand die twee draaitafels heeft en graag met Traktor werkt, dan kan deze mixer de ideale aanvulling voor je set zijn. Niet alleen heb je een erg makkelijke manier om Traktor te combineren met je analoge gear, maar ook een erg goede mixer aan de Kontrol Z2.

De Native Instruments Kontrol Z2 is in Nederland verkrijgbaar tegen een prijs van 750 Euro.