Native Instruments kondigde net voor de zomervakantie een nieuwe Kontrol unit aan, namelijk de Kontrol Z1. Nu hadden ze al een Z2 DJ mixer die meer gericht is op de Battle DJ/Traktor Scratch. Echter dankzij de komst van de iPad en iPhone, iPod Touch Traktor DJ App, hebben ze nu dus ook een wat draagbare, compacte digitale mixer uitgebracht. Natuurlijk waren wij benieuwd wat we konden verwachten van deze nieuwe mixer uit de Native Instruments stallen en voelden wij de Z1 dan ook aan de tand.

native-z1-review-ft-dj2dj_nl

Eerste Indruk

Toen ik de doos van de Kontrol Z1 in handen kreeg viel gelijk op hoe groot die was voor een unit die hetzelfde formaat heeft als de Kontrol X1 (MK2) (waar we binnenkort ook een review van plaatsen) en de Kontrol F1. Dit komt door het feit dat bij de Z1 een aparte adapter geleverd wordt. Deze gebruik je wanneer je de Z1 met bijvoorbeeld een iPad of iPhone gebruikt, de unit trekt anders door de native-z1-review-04-dj2dj_nlingebouwde geluidskaart teveel stroom. Bijkomend voordeel is wel dat je zo wel gelijk je iDevice oplaad.

De Kontrol Z1 voelt net zoals de X1 (MK2) en de F1 degelijk aan. Het geheel is van hard kunststof, welke zoals bewezen is in het verleden, absoluut tegen een stootje kan. Wat wel gelijk opvalt is dat de toplaag van de unit een glossy finish heeft gekregen, dit tref je ook aan bij de mixer sectie van de Kontrol S2 en S4. De knoppen en schuiven voelen allemaal degelijk aan, eigenlijk zoals we dat van de rest van de lijn van Native Instruments gewend zijn.

Aansluitmogelijkheden

Op de achterzijde van de Kontrol Z1 vind je ten opzichte van de X1 (MK2) en de F1 niet alleen een USB poort maar ook een DC in, hier sluit je de adapter op aan en een Main Out (via tulp) om naar de Club Mixer te kunnen gaan of direct in een setje monitoren te kunnen prikken. Aan de voorzijde tref je nog een mini jack voor je hoofdtelefoon.

Layout

Eigenlijk is de Kontrol Z1 een erg traditionele mixer, ware het niet dat deze wel volledig digitaal is. De Z1 is een twee-kanaals mixer die van boven naar beneden opgebouwd is zoals je dit van iedere mixer native-z1-review-01-dj2dj_nlverwacht met aan de bovenkant je Gains, daaronder de Hoog, Midden en Laag gevolgd door de Filter en als laatste de lijn schuif. In het midden tref je van hoog naar laag: Main (master volume), Cue volume, Cue mix regelaar en de voorluister knoppen voor kanaal A en B. En natuurlijk onderin de crossfader. Als laatste heb je nog een drietal drukknoppen: de twee filter knoppen (om deze te activeren en deactiveren) en de Mode knop (hierover straks meer).

Geluidskwaliteit

Hoe klinkt de Kontrol Z1. Simpel, niet slecht, hij kinkt gewoon oke. Toch heb ik een kleine aanmerking. Ik vind het jammer dat je geen gebalanceerde uitgangen hebt; Zoals een Jack of XLR uitgang. Dit zou het toch allemaal net iets beter maken, zeker in een clubomgeving maar hij kan zeker in een club gebruikt worden. Wel vond ik persoonlijk de output een beetje zacht.

Gebruik

Ipad / iPhone / iPod Touch
De Z1 gedraagt zich als een echte twee kanaals mixer, Dit heeft als voordeel dat je dus veel minder in de apps van scherm switcht en je kunt concentreren op de mix. Ook is het een stuk fijner dat je nu tracks kunt voorbeluisteren (dat kan inmiddels ook met de Traktor DJ Cable waarvan we binnenkort ook een review zullen plaatsen). Dankzij de Mode knop kun je niet alleen de filter gebruiken in de app maar ook een effect (deze moet je wel van te voren selecteren). Wel blijft het feit dat je via de app zowel bij de filter als de effecten de X/Y pad kunt gebruiken voor een nog diepgaander effect/ filter controle.

Traktor Pro
Ook hier gedraagt de Kontrol Z1 zich als echte mixer en kun je dus ook na hartelust van A naar B en terug gaan, je kunt zelfs door de Mode knop en A of B in te drukken de track starten / stoppen. Toch moet ik er wel bijzeggen dat ik in deze situatie wel een Kontrol X1 (MK2) zou aanraden, en dan heb je een erg fijne set om mee te werken (zeker voor de Bedroom DJ). Wat nog een leuke feature is het feit de je de Filter kunt instellen tussen twee types, deze kun je krijgen door de combi mode en filter in te drukken. Je krijgt zo een lange of erg scherpe filter. Je kunt echter niet de effecten bedienen. Weer een punt om er een X1 bij te nemen bij dit gebruik.

Plus/Min punten

Plus:
– Ingebouwde geluidskaart: absoluut een plus, dit scheelt weer een aparaat.
– Lekker overzichtelijk.
– Voelt degelijk.
– Compact.

Min:
– Geluidskaart had gebalanceerd mogen zijn. Denk hierbij aan een Jack of XLR uitgang.
– Geen knoppen voor deck control.

Conclusie

Voor wie is deze Kontrol Z1 nu eigenlijk bedoeld? Ik zou zeggen voor hun die A een erg compacte mobiele setup willen hebben, op een klein feest zou je kunnen volstaan met een Z1 en een iPad, of een Z1, X1 en je Macbook / Laptop. En B de laaste setup zou je zelfs in een club kunnen gebruiken, zo kun je echt elke functie binnen Traktor gebruiken, helemaal als je nog een F1 toevoegd aan het stel. Ook zie ik dit als een ideale mixer voor degen die wil beginnen met Traktor DJ of Traktor Pro thuis, zo kun je makkelijk alle basis dingen leren terwijl je toch fysieke controle hebt over het geluid. En als laatste vind ik de Kontrol Z1 en X1 (MK2)in combinatie met Traktor Pro persoonlijke de ideale setup om je set voor te berijden, tracks te checken, grids en cue points te maken en overgangen te testen vanaf bijvoorbeeld de keukentafel met je hoofdtelefoon op. Maar ook op vakantie is het een erg leuke unit om mee te nemen, lekker relaxen met je eigen ‘live’ mix op de achtergrond, heerlijk toch. Aanrader, absoluut! Maar bedenk; het blijft allemaal persoonlijk.

De KONTROL Z1 is inmiddels volop verkrijgbaar in Nederland en kost rond de 200 Euro. Check trouwens ook onze Kontrol Stand review, de ideale accessoire voor de Kontrol Z1.