Native Instruments heeft een drukke periode achter de rug. Zo brachten ze twee maandjes terug de Kontrol Z1 uit, intussen kwamen ze nog met een Traktor Audio Cable uit (waar de review van in de maak is) voor de Traktor DJ app, en afgelopen week kondigden ze ook nog eens de opvolgers voor de Kontrol S2 en de S4 aan.

Net voor de aankondiging van de nieuwe S2 en S4 werd in augustus de Kontrol X1 geupdate met een MK2 versie. Deze ‘nieuwe’ versie wilden wij als fervent Traktor Pro gebruikers dan ook graag aan de tand voelen. Zeker omdat de X1MK2 een Touch strip heeft en laten we nu eerlijk zijn, alles wat aanraakgevoelig is, is helemaal hot op dit moment. Naast de Touch Strip waren er natuurlijk nog een aantal andere veranderingen op de nieuwe Kontrol X1 zoals RGB Led’s en een tweetal displays. Geven deze vernieuwingen nu echt toegevoegde waarde of niet?

NI-traktor-X1_MK2_ft-dj2dj_nl

Eerste Indruk

Op het eerste oog lijkt de Kontrol X1MK2 erg veel op zijn voorganger. Maar als je wat beter kijkt vallen gelijk de RGB Led’s op. De vier Cue knoppen hebben namelijk een kleuren Led gekregen. Ook springen de touchstrip en de twee displays direct in het oog. Kijk je wat verder dan zie je dat de CUP knop is vervangen door een Flux Mode knop en dat de Cue en Play niet langer onder elkaar staan maar naast elkaar en bedie een iets grotere knop hebben gekregen. De MK2 heeft verder exact dezelfde afmetingen als zijn voorganger en past dus ook in de Kontrol Bag en op de Kontrol Stand.

De unit voelt hetzelfde als de voorganger erg solide aan. Ook de knoppen (rubber) en encoders voelen gelijk, erg degelijk dus!

Layout

De Kontrol X1MK2 heeft een vergelijkbare layout als de ‘oude’ X1.

Bovenzijde: Aan de bovenzijde van de X1MK2 vind je het FX gedeelte, hier is niks veranderd ten opzichte van zijn voorganger.

Middengedeelte: Het middenstuk is de meest ingrijpende verandering ondergaan. Deze heeft op de MKII een glossy onderlaag gekregen. Hierbinnen vind je een viertal FX buttons, twee per zijde, twee Loop encoders (draaiknoppen), een aanraakgevoelige Browse Encoder met twee knoppen om je track naar een gewenst deck te sturen en als laatste de Shift knop. Hieronder is de Touchstrip geplaatst vergezeld door een Led bar.

Onderzijde: De onderste gedeelte van de X1MK2 is gespiegeld. Je hebt dus tweemaal een kolom van twee keer vier, verticaal geplaatste, knoppen. Bovenaan een viertal (Hot) Cue knoppen, gevolgd door de Flux en Sync knoppen en als laatste de wat grotere Cue en Play buttons.

In Gebruik/Mogelijkheden

Het voordeel van de nieuwe generatie controllers van Native Instruments, zoals de Kontrol Z1 en de Kontrol X1MK2, is dat ze automatisch door Traktor herkent worden. Je hoeft dus geen software meer te installeren om aan de gang te kunnen, het is echt plug en play.

Aan de FX sectie is niks verandert en werkt dus zoals je van de X1 gewend bent. Natuurlijk kun je softwarematig alles aanpassen (dat blijft het voordeel van Traktor). Er is wel iets bijgekomen, namelijk native-instruments-x1-mkii-review-05-dj2dj_nlde mogelijkheid om de effecten met de Touchstrip te bedienen. Door middel van een klein aangeven vierkant in het midden van de Touchstrip je vinger te leggen en een FX button naar keuze te drukken wordt zo het geselecteerde effect naar de strip gebracht en kun je door middel van over de strip te bewegen of erop te drukken het effect bedienen. Het resultaat hiervan verschilt natuurlijk per effect. Je kunt het vergelijken met een X/Y pad zoals in menig audio productie software zoals bijvoorbeeld Ableton Live aanwezig is maar ook in de IOS versie van Traktor en de Touchstrip op een DJM-900Nexus.

Dankzij de twee led schermpjes boven de loop encoder kun je direct de looplengte zien. Ook hier is de Touchstrip weer te koppelen zodat je de loops direct kunt inspelen via de strip zoals je dit ook op de CDJ-2000Nexus van Pioneer terugvindt. Dit kun je ook combineren met de Flux knop om nog meer controle te verkrijgen of om bijvoorbeeld dingen te verbloemen zoals bepaalde woorden. Eigenlijk net als Slipmode op een CDJ doet. De Flux modus werkt ook met je Loop/Cue buttons.

De browse knop is aanraakgevoelig en zal dus, wanneer je deze aanraakt, ervoor zorgen dat binnen Traktor direct je scherm naar Browse mode springt en je zo een fullscreen overzicht van je tracks krijgt om gemakkelijk door te kunnen bladeren. Waneer je deze loslaat springt Traktor weer terug naar het scherm zoals je deze had. Dit is in de settings uit te zetten, mocht je dit vervelend vinden. Gebruik je de Browse Encoder terwijl je de Shift knop ingedrukt houdt dan scroll je niet door je tracks maar door je playlists binnen Traktor.

De Flux knop heeft een tweede modus wanneer je Shift indrukt, deze staan standaard ingesteld als Tap, zodat je handmatig de BPM kunt tappen. Deze is in de settings te wijzigen naar Cue. Als je dit doet krijg je de mogelijkheid om je vier Cue knoppen te laten verspringen naar de volgende vier zodat je op die manier altijd acht Cue/Loop knoppen kunt gebruiken (dit heeft mijn persoonlijke voorkeur dan ook).

De NI Z1, X1MKII en de Traktro Audio Cable...

De Kontrol Z1, Kontrol X1 MKII en de Traktor Audio Cable…

De Sync knop heeft als tweede functie de Master. Wat nog mooier is, is dat als je de Sync button ingedrukt houdt en dan aan de loop Encoder draait, je zo het tempo van de track kunt versnellen of vertragen. Een Pitch Control dus. Zelfs de stappen waarin dit gebeurd is in te stellen via de settings. Persoonlijk vind ik deze mogelijkheid van tempo aanpassing een erg mooie optie. Het mooie is ook dat de twee displays netjes het tempo aangeven (wel als een rond getal).

Als laatste de Touchstrip zelf nog. Je kunt dankzij de strip je tracks handmatig bijsturen. Iedere zijde van de strip staat voor een deck. Als je hierover veegt, versnel of verlangzaam je de track iets en kun je dus tracks die net niet helemaal lekker in Sync lopen handmatig bijsturen (ook hier geld weer dat ik dit een erg fijne toevoeging vind, je krijgt zo veel meer hands-on-control en dus deck gevoel). Ook is er een mogelijkheid om de strip helemaal aan één deckzijde toe te wijzen; dit doe je door je vinger in het midden van de strip te leggen (op het vierkant) en deze te verplaatsen naar het uiteinde van, ofwel de linker, ofwel de rechterzijde van de strip. De laatste erg welkome optie is de track browse mode met de Touchstrip. Houdt Shift in en beweeg je vinger over de strip en je kunt zo pijlsnel door je track heen scrollen om de gewenste track positie te verkrijgen.

Plus en Min

+ Twee Loop Displays
+ Touchstrip
+ RGB Led Buttons
+ Shift modus voor Pitch Control
+ Aanraak gevoelige Browseknop

– Nog steeds maar vier Cue knoppen (wel te mappen naar acht)
– De FX settings moet je nog steeds op je PC/MAC scherm aflezen
– (nog) niet IOS compatible (of dit gaat gebeuren weten we nog niet, maar we hopen het wel)

Conclusie

Native Instruments levert met de MK2 versie van hun Kontrol X1 een erg nette upgrade. Of deze upgrade voor iedereen een must is zal persoonlijk zijn. Er zullen immers genoeg mensen zijn die hun oude X1 gecustomized hebben, maar toch zou ik deze overwegen. Alleen de touchstrip al brengt zoveel fun en extra gemak tijdens het draaien. Daarnaast is het visuele overzicht direct op de controller dankzij de RGB Leds en de twee display echt een aanrader. Je kunt natuurlijk ook altijd nog de oude naast de nieuwe zetten. Voor nieuwe gebruikers is er natuurlijk genoeg te ontdekken met de X1MK2 die voor mijn gevoel een stuk volwassener is geworden. Je kunt de controller nu echt zien als vervanger van een deck, zeker dankzij de Touchstrip waar je toch echt goed tracks mee kunt bijsturen.

Vind ik dit een aanrader? Ja zeker, mij heeft de X1MK2 in ieder geval overgehaald en ik zou dan ook iedereen die de oude heeft ook zeker aanraden om er eens eentje te gaan testen. En wie weet wil je dan net als mij ook niet meer terug! 😉

De Native Instruments Kontrol X1MKII kost in Nederland 199 Euro.