Dat controllers hot zijn, dat weten we. En natuurlijk weet iedereen dat de ene na de andere uitkomt en ze steeds meer op elkaar lijken. Echter toen Native Instruments hun nieuwe controller, de Kontrol S8 aankondigde, spraken ze over ‘The Future of DJing’. En dan verwacht je geen dertien in een dozijn apparaat. En dat bleek gelukkig ook niet. Native koos ervoor om de schermen direct in de unit te verwerken maar haalde de jogwheels weg. Dit zorgde natuurlijk voor wat opschudding in de DJ wereld, de grote gross DJ’s vind jogwheels namelijk toch wel een essentieel onderdeel om te kunnen draaien. Toch zijn er genoeg ‘Sync’ DJ’s die daar geen probleem in zagen. Wij voelde de S8 aan de tand om te ondervinden of dit werkelijk ‘The Future of DJing’ is.

S8_Review_DJ2DJ

Eerste Indruk

Het eerste wat opvalt bij de Kontrol S8, is hetgeen iedereen direct zal zien. A. het gemis van jogwheels en B. de twee schermen links en rechts op de controller. Welke wanneer je de controller aangesloten hebt een helder en duidelijk beeld geven. Hij is netjes opgedeeld met links en rechts de decks (gespiegeld) en effect units, met daartussen in de mixer. De bovenplaat heeft een nette geborsteld design, wat ik persoonlijk een stuk beter vind dan de glossy bovenzijde van de S2 & S4.

Bouwkwaliteit

De Kontrol S8 voelt net als elk ander apparaat wat Native uitbrengt super degelijk aan. De knoppen zijn stevig, de faders voelen goed en ook de pads zijn zoals je ze mag verwachten bij een controller in deze prijsklasse. Allemaal lekker degelijk dus, gemaakt om mee te sjouwen en kan echt wel tegen een stootje. Alleen vraag ik me door zowel grote als gewicht af of je er snel mee op pad zal gaan…

Aansluitmogelijkheden

De S8 heeft flink wat in en uitgangen. Te noemen van links naar rechts: De main out, zowel een tulp als XLR (gelukkig maar) uitgang. Booth out: Jack. Daarna de viertal inputs welke alle vier te switchen zijn tussen line en phono, Aarde, twee microfoon ingangen, Midi in en uit. USB, helaas geen hub waar wij wel op hoopten, Voeding en Power. En aan de voorzijde van de S8 vind je nog twee hoofdtelefoon aansluitingen, namelijk een mini en gewone jack.

In Gebruik

De Kontrol S8 bied je zo’n groot scala aan mogelijkheden dat hij zelfs voor de gevorderde Traktor gebruiker nog even wennen zal zijn. Oke, de basis functies zullen wel duidelijk en bruikbaar zijn, echter bied de controller je zoveel dat je toch echt soms moet zoeken hoe je iets nu moet doen. Aan te raden is dan ook om of de gebruiksaanwijzing goed door te nemen of een van de vele youtube tutorial filmpjes te kijken en dan raden wij vooral degene van Native Instruments zelf aan.

De S8 is een vier decks controller, hiervoor zijn dan ook knoppen gemaakt waarmee je snel kunt switchen tussen de decks. Wanneer je dat doet verandert ook het scherm direct naar het gekozen deck. Wel zo handig.

Hoe werkt dit nu precies?

Je hebt per kant eigenlijk een volledig deck. Deze is opgedeeld in: effecten sessie, scherm, faders voor de remix decks. een achttal performance pads met daaronder de Touchstrip die we ook kennen van de KontrolX1MK2 en de transport knoppen. Naast de decks (aan de buitenzijde) vind je nog wat handige knoppen om alles te kunnen bedienen. Je vind er de browse knop, waarmee je door je afspeellijsten en tracks scrolt en vervolgens kunt laden in het geactiveerde deck. de capture en edit knoppen voor je remix slots. Naast de perfomance pads zie je 4 knoppen, welke je de mogelijkheid geven om te kunnen switchen hoe je deze gebruikt. Je kunt ze de volgende vier functies geven: hotcue, loop, freeze welke we kennen van Traktor’s iPad en iPhone app en remix. De pads veranderen mee in kleur, dus je ziet snel waarvoor ze zijn ingesteld. En als laatste zijn daar nog de Flux (Slipmode) en deck knoppen.

Een zijnoot op de Touchstrips, deze zijn niet toe te wijzen aan de effecten (bij tijd van test), zoals dat bij de X1MK2 wel het geval is. En voor de Remix decks geldt dat deze maar 8 pads heeft ipv 16 stuks zoals bij de KontrolF1.

De schermen

De schermen van de Kontrol S8 zijn zoals gezegd erg duidelijk. Ze bevatten de juiste informatie om snel de details te zien die je op dat moment verwacht. Zoals je waveform of remix sets. Leuke is dat direct in het scherm ook de instellingen van je effecten zichtbaar zijn. Erg handig want vaak moet je toch even je ogen naar je pc scherm brengen of alles wel staat zoals je wilt. En dat is nu ook precies waar de schermen voor bedoeld zijn, niet meer constant naar de laptop kijken maar gewoon naar het publiek en af en toe naar de controller. Dit zorgt voor zowel een beter contact met je publiek als het feit dat het publiek ook ziet dat je echt bezig bent en niet je email of Facebook pagina aan het bekijken bent.

Het fijne is ook dat je direct door je playlist kunt scrollen en tracks kunt laden. Ook kun je er de instelingen van het apparaat instellen en misschien nog wel het handigste je Grids goed zetten. Echter liepen wij hier tegen een probleem. De Grids die wij aanpasten op het scherm zagen er in Traktor op het computerscherm toch anders uit. Nou hopen wij dat dit aan onze software versie lag en geupdate gaat worden, want dit leek ons niet handig.

Het scherm heeft een uitgebreid scala aan kleuren en dit word bijvoorbeeld bij de remix sets ook uitstekend gebruikt. echter de waveforms worden alleen in de blauwe kleur weergegeven, beetje jammer aangezien juist een van Traktor’s key future’s is dat je de waveforms kunt laten weergaven zoals jij dat wilt, bijvoorbeeld ultraviolet of spectrum. Wat toch erg makkelijk is om de dynamic van de song snel te kunnen zien.

Ook is het scherm naar onze smaak net iets te klein om alle info juist weer te geven, dit merk je goed bij het scrollen tussen je tracks. Je moet echt van te voeren bedenken hoe je alles gaat organiseren of je snel je weg wilt gaan vinden want je mogelijkheden worden hierin echt beperkt. Dus bedenk of je alles gaat sorteren op Key, genre of bijvoorbeeld artiest. Wij merkten dat we bij het zoeken naar muziek toch sneller geneigd waren om nar het computerscherm te kijken, zeker wanneer je echt wilt zoeken want dan is er gewoon geen snelere optie dan je toetsenbord.

Mixer

De Kontrol S8 heeft een volledige vierkanaals mixer in zich zitten. Het voordeel hiervan is dat de controller dus ook direct met bijvoorbeeld een set CDJ’s of platenspelers kan werken. En om het geheel nog mooier te maken is de unit volledig in Traktor Scratch modus te gebruiken zelfs met alle vier de kanalen. Zo kun je bijvoorbeeld Pioneer’s PLX-1000’s aansluiten en met Traktor timecode vinyl aan de slag. Zo heb je ook in een keer je jogwheels terug 😉 Leuke is dat je zo bijvoorbeeld met twee CDJ’s in HID modus Traktor kunt draaien en de twee fysieke decks van de S8 als deck C en D kunt laten fungeren. Dan heb je nog eens een vette setup waar je echt leuke dingen mee kunt doen!

Elk kanaal heeft zijn eigen filter, welke aan en uit te zetten is. Voordeel hiervan is dat je dus niet per ongeluk je filter aan hebt staan tijdens het mixen. Stel eens voor dat je live de schuif open gooit terwijl je filter net een tikje naar rechts staat, weg laag… Cue per kanaal en je kunt direct van de S8 een tweetal effecten per kanaal toewijzen. In het midden zie je de Cue en Cue volume knoppen met daarboven Booth en Master en als laatste een tempo knop. Deze fungeert als temp fader die je op twee manieren kunt gebruiken. door alleen de knop te draaien versnelt of vertraagt het BPM met kleine stappen, houd je echter shift ingedrukt dan verspringt hij in stappen van een bpm. Oke, het wertk echter erg nauwkeurig is het niet en dus ook niet erg bruikbaar als je op deze manier wilt mixen tussen een analoge bron en Traktor. Dit hadden wij graag anders gezien. Maar wellicht wordt dit in de toekomst nog aangepast in de software.

Geluidskwaliteit

Zoals je mag verwachten, klinkt de S8 erg goed. Native is natuurlijk van huis uit een bedrijf welk zich richt op geluid en ook menig geluidskaart op de markt heeft gebracht. En dat bewijzen ze hier ook weer. de outputs van de unit klinken gewoon erg goed. Ook wanneer je de controller als standalone mixer gebruikt is dit zoals je zou verwachten en dit is ook het geval bij de direct thru mode voor vinyl.

Software

Zoals je kunt bedenken, de Kontrol S8 en Traktor zijn voor elkaar gemaakt en alles werkt dus ook zoals je mag verwachten. Aan zo’n beetje alles is gedacht en zelfs software instellingen kun je direct op het apparaat uitvoeren. Toch hadden wij wat issue’s waardoor de S8 vast liep met de software. En dit was op verschillende momenten tijdens onze tests. Nou nemen wij aan dat dit in toekomstige software updates opgelost zal gaan worden maar toch.

Een ander ding is, dat wij tijdens het testen steeds en steeds meer het gevoel krijgen dat de controller veel meer kan dan dat de software nu toelaat. En wij denken dan ook dat Traktor 3 om de hoek moet liggen.

We zagen dit ook al bij Maschine Studio, toen daar de software update voor kwam kon het apparaat ineens zoveel meer wat hij eerst niet kon. En hierbij bekruipt ons hetzelfde gevoel.

Plussen en Minnen

+ Goede kwaliteit schermen
+ vier decks control
+ volledige mixer
+ bouwkwaliteit
+ Bijna alles is direct vanaf het apparaat instelbaar
– scherm is te kleine voor alle info
– beatgrids bewerken komt niet goed over
– vastlopers
– het hoge prijskaartje
 

Conclusie

Is de Kontrol S8 nu echt The Future of DJing? Nou wij denken dat Native een goede stap in de richting zet maar dat A. de software nog een upgrade nodig heeft en B. het pas echt de Future zou zijn als je de laptop echt dicht zou kunnen laten. De vraag is dan wel, wil je dat? Persoonlijk vind ik niets fijner dan Traktor op een groot scherm te hebben, zo kan je goed alle instelingen bekijken en wordt het zoeken naar tracks toch wel erg fijn. Is deze controller voor iedereen weggelegd? Ik denk het niet, de controller richt zich maar op een stuk software en is ook wel een beetje te erg gefocust op de remix decks als je het mij vraagt. Maar ben jij een verfent Traktor gebruiker en een remix deck liefhebber, dan zou ik je zeker aanraden om de S8 eens van dichtbij te gaan bekijken. Hij bied je zoveel hands on control. En dan zijn de schermen toch ook wel een grote meerwaarde, zeker in combinatie met de remix sets.

De Kontrol S8 is Nederland verkrijgbaar tegen een advies prijs van 1149,-