Een paar maandjes terug bracht Native Instruments hun lang verwachte Midi Keyboard series uit, de Kontrol S 25, 49 en 61 (Wij testen de S49). Natuurlijk hebben wij deze, nieuwsgierig als we waren onder handen genomen. Want zeg nou zelf, de hardware die Native maakt is gewoon erg goed. Toch is dit een nieuw stukje gear voor ze, en wat wij er nou van vinden lees je hieronder.

S49_Header

Eerste indruk

Het mag gezegd worden, de Kontrol S49 ziet er gewoon erg mooi uit. Een mooie matzwarte omhelzing met daarin de zwart witte toetsen. Boven de toetsen vind je een glossy rechthoek met daarin de Perform en Transport knoppen. Links van de toetsen Transpose optie’s en octaaf up en down.
Wanneer je de S49 aanzet verlichten zowel de knoppen op maar ook boven de toetsen verschijnt een nette Led indicatie. En wat hem helemaal ideaal maakt is dat onder de draaiknoppen een klein LED scherm zit welke de modus en dry/wet ervan aangeeft. Minder naar je scherm kijken maar meer hands on control dus. En hem ideaal maakt voor gebruik in donkere omgevingen (Live).
De S49 word gevoed via de meegeleverde adapter en wordt aangesloten via USB, ook heeft hij midi in en out, pedaal aansluitingen en een Kensington lock. Als laatste vind je natuurlijk de aan en uit knop op de achterkant van de unit.

Bouwkwaliteit

De Kontrol S49 voelt zoals elk Native apparaat gewoon erg degelijk aan. Je merkt wel dat ook hier weer extra aandacht is besteed om een goed product neer te zetten. Niet alleen de behuizing maar ook alle knoppen voelen juist aan. En natuurlijk het belangrijkste het klavier, voelt zoals het hoort. Collega Marc is natuurlijk een vervend toetsenist en is erg te spreken over de toetsen van de S49, hij gebruikt hem inmiddels dan ook als zijn main midi keyboard in zijn studio.

Mogelijkheden

Als je de Kontrol S49 gaat gebruiken zal je natuurlijk opvallen dat er geen fysieke pitch bend en modulatie wiel opzit maar in plaats daarvan een tweetal touchstrips. Ff wennen dus maar het werkt natuurlijk gewoon goed.  Leuke hieraan is wel, dat je door middel van Led indatie direct kan zien waar de ‘wielen’ staan.
De RGB Led indicatie boven de toetsen verandert van kleur en dit kan per toets, bij keuze van instrument, software en octaaf. Ideaal dus. Zo kun je gemakkelijk zien waar welke toets toe behoort.

Natuurlijk komen de mogelijkheden van de Kontrol S25, 49 en 61 het beste tot zijn recht met Komplete.

Intergratie

De Kontrol S49 werkt zoals verwacht direct uit de doos perfect met alle software van Native Instruments zelf. De intergratie met hardware (let op, de deze keyboards werken het beste met Komplete 10) is software is echt naadloos. Vergelijk het maar met Maschine de twee zijn gewoon voor elkaar gemaakt. Alle knoppen doen direct wat je verwacht en alle info verschijnt direct netjes op de schermen.

Het mooie aan de Kontrol series is dan ook dat wanneer je Komplete start je daarna eigenlijk je muis niet meer hoeft aan te raken. Alles kun je bedienen vanaf het keyboard. Je kunt door je instrumenten scrollen, degene selecteren die je wilt gaan gebruiken, allemaal met een druk gevoelige draaibare knop waar na het indrukken direct het keyboard zichzelf daarop aanpast. En dat zie je natuurlijk terug aan de Led schermen, maar ook de RGB kleuren boven de toetsen.

De parameters van deze instrumenten kun je aanpassen dankzij de rij draaiknoppen boven de toetsen. Zoals gezegd kun je de instellingen hiervan direct vanaf de Kontrol s49 lezen. Zo kun je dus erg gemakkelijk het precieze geluid zoeken wat je wilt. Wat met de muis echt een nagelbijtende, tijdrovende klus kan zijn. Dit kan natuurlijk een instelling zijn voor het geluid maar ook het soort toets je wilt, denk aan ARP of Chord, dit blijft natuurlijk softwarematig.

Maar hoe zit het nu met andere software

Natuurlijk werkt de Kontrol S49 met andere software dan Native’s eigen varianten. Echter is het keyboard dan niet volledig geïntegreerd als met Komplete 10. Je zal dus het geheel zelf moeten gaan midi mappen. Ook de verschillende Led’s zullen niet corresponderen met de software wat de Kontrol series dan niet meer het unieke karakter geeft wat ze wel hebben binnen hun eigen software lijn.

Oke, Native heeft een heuze controller editor, waarin je software matig het keyboard helemaal kunt midi mappen, maar ga jij die tijd nemen?
Dit is toch wel een punt, daar waar de concurrentie. Denk aan Novation met hun Automap software, welke direct je keyboard omtovert tot het ultieme voorgeprogrammeerde toetsenbord voor jouw DAW en plug-in naar keuze.
En nu kwam afgelopen week Akai ook nog eens met zo’n zelfde soort nieuws….

Wij hopen dat Native hier snel iets aan zal doen, anders zullen ze toch nog een gaatje open laten in deze overweldig grote markt.

Plussen/Minnen

+Perfecte Intergratie met Komplete 10

+Voelt erg goed aan

+Toesten spelen fijn

+Directe controle vanaf het apparaat

+Alle instellen zijn direct zichtbaar op het keyboard, dankzij de verlichting en Led’s.

-Mist auto midi mappings

-De Pitchbend had anders gemogen

-Prijzig

Conclusie

Native Instruments levert met de Kontrol S25, 49 en 61 een dijk van een keyboard controller reeks. Ben jij iemand die volledig werkt in een Native omgeving dan is dit het midi toetsenbord voor jouw. Alles wat je gebruikt is direct van het apparaat bedienbaar en werkt direct vanuit de doos naadloos met je software. Ben jij iemand die van alles gebruikt  en ook alles wil gebruiken met een toetsenbord en geen zin heeft om voor elke plugin je toetsenbord te gaan midi mappen. Dan is het wellicht ook slim om even te kijken naar de Automap optie van Novation en de nieuwe Akai lijn. Dan ben je wel een stuk goedkoper uit. Maar qua kwaliteit heb je aan met keyboards wel echt een zeer degelijk product in huis.

De Kontrol S49 is verkrijgbaar tegen een advies verkoopprijs van: 579,-