Onlangs kwam hij dan eindelijk binnen, de Native Instruments Kontrol S2 Midi Controller. Net voor de BPM Show in Engeland werd hij al door NI op het internet onthult. Door zijn prijsstelling en kleiner formaat wordt hij door velen gezien als “het kleinere broertje van“. In dit geval Native’s top controller, de Kontrol S4. We namen hem eens snel onder handen…

Eerste Indruk

Zodra je de doos opent krijg je inderdaad een controller in handen die erg lijkt op de S4, maar je merkt ook meteen dat hij een stuk kleiner is. Eigenlijk zelfs veel handzamer. De Kontrol S2 kan je echt meteen even onder de arm ergens mee naar toe nemen, mocht je dat willen. Ondanks dat hij dus kleiner is voelt hij wel solide en stevig aan. Eerste wat je doet is vervolgens lekker aan de knopjes voelen en draaien, en ook deze voelen gewoon goed aan. Faders en draaiknoppen hebben de juiste weerstand, de jogwheels liggen lekker in de hand. Het voelt allemaal goed aan, precies zoals we dat van Native Instruments mogen verwachten én gewend zijn!

Mixer

Zoals zijn naam al aangeeft is de Kontrol S2 een twee-decks controller. Native Instruments noemt het zelf een 2.1 channel systeem. Hiermee bedoelen ze dat je twee decks met mixer controle krijgt en verder controle opties voor de multi-effect units van het apparaat en een derde kanaal voor je samples. Doordat de S2 minder functies heeft dan de S4 controller, kun je dus slechts twee trackdecks gebruiken en ben je voor de overige decks afhankelijk van je sample decks. We vonden het een gemis dat op de Sampledecks helaas geen EQ mogelijk is. Verder moet je het volume regelen op je computer (met je muis). Het kan dus niet via de controller. Jammer! Een ander punt wat ons opviel was dat je als je je sample decks wilde laden/activeren je op twee knopjes kunt drukken met de opdruk A en B, terwijl in Traktor ze de benaming C en D hebben. Het is dat we het nu wéten maar in het begin was dat nogal verwarrend.

De twee hoge resolutie jogwheels zijn druk gevoelig en kun je gebruiken voor track search, pitch bend, je track goed zetten, en natuurlijk om te scratchen. Ze kunnen evrder ge-remapped worden voor je effect controle. Bij het eerste gebruik moet je ze wel even calibreren vanuit Traktor, maar dat was zo gepiept. Verder heb je natuurlijk de gebruikelijk twin-channel faders, je cross fader, hoofdtelefoon pre-listen cue knoppen en een drie bands EQ. Je hebt twee FX units per deck.

Wel had ik graag de filter buttons gehouden die de Kontrol S4 wel heeft. Dit zou het FX’en tijdens een set natuurlijk veel ‘levendiger’ maken. Net als eigenlijk de buttons voor de sample decks, die de ‘slimming down’ vanaf de S4 niet hebben overleefd. Ik moet er wel bij zeggen dat dit wellicht komt omdat ik zelf (Marc) een S4 heb en dit dus zo gewend ben.

Software

Mooi aan de Kontrol S2 is dat hij geleverd wordt met een volledige versie van Traktor Pro 2. Het spreekt voor zich dat de controller toegespitst is voor het gebruik van deze DJ software. Ook al is hij een algemene MIDI controller, het meeste voordeel en het best tot zijn recht zal de S2 komen bij Traktor gebruik. Daarom moet je de S2 dan ook eigenlijk zien als een kompleet DJ systeem omdat je dus ook de software erbij krijgt en hier geen aparte kosten voor hoeft te betalen!

Zodra je de Kontrol S2 aanzet en Traktor opent, werkt de controller in een pre-configuratie mode. De meer ervaren DJ/gebruiker kan deze configuratie natuurlijk naar zijn wensen aanpassen, maar de beginner en zeker ook nieuwe Traktor gebruikers zullen deze pre-configuratie voorlopig gebruiken. Zeker totdat je je wat meer thuis voelt met de controller en de software.

Geluid

Zoals verwacht heeft ook de Kontrol S2 een ingebouwde audio interface. En hier kunnen we weer gerust zeggen formidabel. Nu heeft Native Instruments genoeg ervaring met audio interfaces dus is de kwaliteit weer van hoge kwaliteit. We hadden ook niets anders verwacht! Voor alle duidelijkheid enkele details: de S2 heeft high-end Cirrus Logic AD/DA converters, hi-gain gebalanceerde ¼” TRS outputs met 24-bit/96 kHz audio. Hier kun je dus mee thuis komen!

Oordeel

We begonnen met het statement dat de S2 door velen gezien wordt als het kleine broertje van de Kontrol S4. Klopt dat wel? Ja en nee. Alleen al qua uiterlijk en formaat lijkt hij op de Kontrol S4, maar goed dat is alleen maar logisch. Functies zijn ook minder, maar dat wil dus niet zeggen dat het een mindere controller is. In tegendeel, de S2 heeft door zijn prijsstelling en kwaliteit genoeg credits om als volwaardige controller te kunnen dienen. Deze controller is namelijk een heel goed alternatief voor de beginnende DJ of DJ die juist wil overstappen naar het ‘digital dj’ing’. Helemaal omdat je er de volledige versie van Traktor Pro 2 erbij krijgt. En laten we eerlijk zijn deze software is op dit moment dé standaard als het op DJ software aankomt.

Deze review is geschreven door Eric en Marc. Marc heeft als Kontrol S4 bezitter inmiddels de nodige ervaring natuurlijk. Eric daarentegen helemaal niet, vandaar dat hij op dit moment bezig is met een  DJ2DJ project om als ‘beginner‘ het digitaal draaien onder de knie te krijgen. Hiervoor gebruikt hij dus de S2, Traktor 2 Pro, Mixed In Key 5 en zal hij ook de ‘How To Digital DJ Video Course‘ meenemen in dit project.