mixed in key versie 5 toonsoort analyse key-detectie muzieksleutelOnlangs heeft Mixed In Key versie 5 uitgebracht van hun ‘harmonic-mix-software’. De software die gebruikt wordt door o.a. David Guetta, Pete Tong, en Kaskade, identificeert snel én precies de toonsoort en BPM van digitale audio bestanden om zodoende DJ’s in staat te stellen om sneller harmonische mash-ups en mixen te maken. Samenvattend: … om mixen niet vals te laten klinken!

Nu kunnen we ons voorstellen dat je niet meteen begrijpt wat deze software voor je kan betekenen, vandaar een ‘How To Guide‘ om je een beetje op pad te helpen.

Harmonisch Mixen is een geavanceerde techniek die vele Top DJ’s over de hele wereld gebruiken. Door tracks te mixen die in dezelfde of aanverwante (muziek-) sleutel staan, krijg je via harmonisch mixen langere en meer geleidelijke overgangen en mash-ups. Het doel is namelijk om sleutel ‘conflicten’, beter gezegd vals klinkende overgangen, te elimineren.

The Basics

Harmonisch mixen bestaat uit twee elementen: het eerste is weten in welke sleutel (toonsoort) je tracks die je speelt staan en ten tweede welke andere sleutels (toonsoorten) combineerbaar zijn met de originele toonsoort.

Om te beginnen, moet je dus de sleutels weten van al je tracks. Je zou het eventueel kunnen achterhalen met een piano, goede oren en een goede kennis van muziektheorie. Echter, misschien zou het wat makkelijker kunnen als er een goed software programma hiervoor zou zijn. Tadaa, hiervoor heb je dus Mixed In Key. Deze software scanned al je audio files en toont je de sleutel (toonsoort) van iedere file.

The First Mix

Om DJ’s nu te helpen harmonisch mixen te leren, heeft Mark Davis het Camelot Wheel bedacht. Dit is een visuele representatie die laat zien welke toonsoorten met elkaar compatibel zijn. En dus goed met elkaar te mixen zijn!

Op dit Camelot Wheel is elke sleutel toegewezen aan een ‘keycode’ nummer van één tot twaalf, net als de uren van een klok.camelot wheel voor harmonisch mixen mived in key

Voor je eerste mix wordt aanbevolen om twee tracks te mixen die dezelfde ‘keycode‘ hebben, bijvoorbeeld 8A met 8A. Ongetwijfeld zal je mix goed en ‘zuiver’ klinken omdat je tracks compatibel met elkaar zijn qua toonsoort.

The Professional DJ Approach

Veel professionele DJ’s gebruiken bij elke mix hun Camelot Wheel. Bij het selecteren van een volgende track, die dus in toonsoort compatibel moet zijn dien je binnen één “uur” van je huidige keycode te blijven.

Wat betekent dit? Simpel! Draai je op dit moment een track met keycode 8A, dan kun je hem mixen met een track die keycode 7A, 8A of 9A heeft! Speel je een track met keycode 12A, dan kun je deze track mixen met iedere track die keycode 11A, 12A of 1A heeft. Op deze manier zal je mix altijd vloeiend en zuiver klinken. Maar er is meer!

Je kunt namelijk ook mixen met tracks in het binnenste en buitentste deel van het Camelot Wheel, zolang ze maar in hetzelfde “uur” zitten. Bijvoorbeeld, mix maar eens een track die staat in keycode 8A met een track 8B. Je zult merken dat de melodie veranderd als je Mineur naar Majeur gaat.

Harmonisch Mixen is een simpele techniek die een wereld opent aan creativiteit. Met deze techniek zul je creatieve sets neerzetten en zul je interessante track combinaties ontdekken. De Mixed In Key software maakt het je makkelijk om met welke genre dan ook goede, correcte én zuivere sets te mixen!

De Mixed In Key software is verkrijgbaar online voor slechts 58 dollar. Voor nog meer tips en tricks kun je terecht op harmonic-mixing.com.