Mixed in Key kondigde afgelopen maand alweer versie 7 van hun muziek analyse software aan. Met deze versie beloven ze naast verbeterde toon detectie dat de software automatisch cue point kan maken voor Serato en Traktor. En dat is toch een tijdbesparende uitkomst voor de digitale dj’s onder ons. Maar om er achter te komen of het nu ook zo mooi werkt als ze zeggen, hebben wij natuurlijk getest voor je.

Mixed In Key 7

Layout

Mixed In Key 7 heeft in principe nog steeds hetzelfde uiterlijk als dat we van versie 6 gewend zijn. Niks nieuws onder de zon zou je in eerste instantie zeggen. Het verschil zit hem echt onder de kap. En dat merk je eigenlijk pas wanneer je naar de instellingen gaat kijken.

Cue Points

Wanneer je bij Mixed In Key 7 naar preference’s gaat, vind je het kopje ‘connect with dj software’. Wanneer je dan bijvoorbeeld de laatste optie leest, staat er ‘traktor cue points’. Hier lees je duidelijk hoe je te werk moet gaan om automatisch analyseren te laten gebeuren. En eigenlijk is dat heel simpel:

Voeg je muziek toe aan Traktor, sluit daarna Traktor af; Analyseer de zojuist toegevoegde tracks met Mixed In Key en start Traktor weer. En voila, je cue points zullen verschenen zijn.

Zijn deze cue points optimaal?

Nou, wat Mixed In Key doet is eigenlijk heel simpel. De softwarej kijkt naar de dynamiek van een track. Kijk maar eens naar onderstaand plaatje, dan zie je precies je wat ik bedoel:

MiK7_Cue_Points

De eerste cue point staat netjes op de eerste beat, de tweede na 32 tellen en de derde na 64 tellen. Dit is dee logische opbouw van een plaat waar telkens na zoveel maten iets verandert in de dynamiek van de track. Hierna is de analyse niet meer constant en maakt hij cue points waar de muziek drastischer veranderd. Je ziet goed dat de break duidelijk herkend wordt door de software en maar liefst 3 punten krijgt.

Is dit handig?

Nou, je hebt redelijk snel een aantal bruikbare cue points. Echter denk ik dat je in de praktijk nog wel wat zult tweaken, wat natuurlijk snel kan. Voordeel van reeds bestaande punten is dat je sneller deze kunt verplaatsen in plaats van helemaal nieuwe te moeten maken. Zekers als je dit in combinatie doet met bijvoorbeeld een Kontrol X1 of S4. En vind je alleen de eerste paar belangrijk nou, dan staan ze in de meeste gevallen toch wel op de juiste plek. Let wel op, je moet je beatgrids wel goed hebben staan in Traktor. Wat met de laatste versie ervan eigenlijk geen probleem mag opleveren want de automatische beat detectie van Native is gewoon erg goed!

Conclusie

Mixed In Key 7 zet wederom een juiste stap in de digitale DJ wereld. Cue points zijn een handig middel waar denk ik de meeste DJs gebruik van maken. De software zet deze voor je klaar waar hij denkt dat ze moeten staan. Oké in de praktijk zal je het en der wat tweaken maar ik denk dat voor een eerste versie het toch aardig lukt. En ik ga er van uit dat dit in de toekomst alleen maar verbeterd zal gaan worden. Wel een kleien note, let op Mixed In Key 7 eist een stukje meer van je PC, Mac dan zijn voorganger zeker als je de analyses uitvoert met andere programma’s die op de achtergrond meelopen.

Mixed in Key 7 is hier verkrijgbaar.