Het maken van elektronische muziek zowel de productie als de DJ kant, kan een statisch gebeuren zijn. De toeschouwer kan lastig gevoel krijgen over hoe tracks tot stand komen of wat er live gespeeld wordt. Met de Midi Fighter 3D is een live dimensie mogelijk vergelijkbaar met een gitaar. Daarnaast is de MidiFighter 3D een controller die zowel op het podium als in de studio een toegevoegde waarde heeft.

DJ2DJ_Review_Midi_Fighter_3D

De kennismaking

De Midi Fighter 3D van DJ Techtools is de nieuwste variant op de “klassieke” Midi Fighter Spectra met als grootste verschil dat naast de 16 knoppen (Arcade Buttons), iedere beweging (Total Motion Control) – kantelen & draaien – kan worden gebruikt voor midi. De controller wordt geleverd met een flexibele fel blauwe midikabel voorzien van een haakse plug, dit voorkomt het losraken kabel bij intensief gebruik. De kabel heeft voldoende lengte om vrij te kunnen bewegen. Na het uitpakken van de unit is het installeren van de software welke te downloaden is via de website van DJ Techtools een makkie. Voor het het weet begeef je je in een andere dimensie.

Kwaliteit

Als je de MidiFighter 3D vast pakt voelt de behuizing stevig en door de “rubber” coating aan de zijkanten is de grip goed. Ook de 16 knoppen voelen stevig aan, opvallend is het klikkende geluid dat een knop maakt bij het indrukken/bespelen. Het klikken raakt snel op de achtergrond tijdens het gebruik; tijdens een studiosessie waar ook microfoons aanwezig zijn is het een punt van aandacht de klik (via “overspraak”) niet op te nemen. De speciaal gevormde voetjes zijn zo ontworpen dat de MidiFighter 3D terwijl deze staat/ligt gekanteld kan worden. Na een tijd met de controller te hebben gewerkt valt te concluderen dat deze jaren mee zal gaan en tegen een stootje kan.

Bediening

Het is even wennen om alle functionaliteiten te gebruiken en in te stellen. Zodra de technische zaken zijn geregeld is het maken van muziek een intuïtieve en creatieve ervaring. Bij het opnemen (in dit geval met Ableton Live 9) wordt alle midi data goed verwerkt en opgenomen. Na een paar sessies voelt de Midi Fighter 3D als een verlengstuk van het lichaam in plaats van een controller; het wordt een instrument!

Programmeren

De leercurve om de Midi Fighter 3D optimaal te gebruiken kan je stijl zijn, zeker als dit de eerste controller is waarmee je werkt. Het programmeren is gelijk als bij iedere andere controller; de vele opties en de kantel bewegingen maken het tot een uitdaging je ideeën om te zetten in een werkende set-up.

DJ2DJ_MidiFighter3D_01_Macro1

In sommige gevallen dienen de instellingen “omgekeerd” te worden geprogrammeerd om op een juiste manier controle “uit te oefenen”.

DJ2DJ_MidiFighter3D_01_Macro2

Een tip voor bij het programmeren is om niet tot het uiterste te gaan en de “min” “max” zo in te stellen dat als je de Midi Fighter 3D neer legt de “sounds” hoorbaar blijven.

Mogelijkheden

Midi controlling is mogelijk via: 
– 16 knoppen (deze zijn niet aanslaggevoelig)
– 6 (2 x 3) knoppen aan de zijkant
– Draaien
– Kantelen
– Combinatie van draaien en kantelen
– 4 “shift” knoppen waardoor er 4 omgevingen kunnen worden geprogrammeerd

Midi controlling wordt gedaan via de DAW. Het feit dat de knoppen niet aanslag gevoelig zijn is tijdens het gebruik minder een gemis als dat dit in eerste instantie lijkt, bij het kiezen van de geluiden dient hier wel rekening mee worden gehouden.

Het volume van je geluiden kun je via de fader beïnvloeden; dit doe je via de MidiFighter 3D of via de automatisering optie van het betreffende kanaal.

DJ2DJ_MidiFighter3D_04_software1

RGB

 
– De kleur van de knoppen zijn aan te passen
– De kleur van de ring van iedere knop in de “aan” of “uit” stand
– De wijze van “weglopen” van de kleuren bij het bewegen van de MidiFighter 3D. 

De RGB instelling wordt gedaan in de software van de Midi Fighter zelf. Het kan mogelijk zijn dat er situaties onstaan waarbij je als gebruiker de kleuren anders wilt instellen, in de praktijk zijn de default instellingen prima om mee te werken.

Feiten

– Naam: MidiFighter 3D
– Producent: DJ Techtools
– Gewicht: 0,45 kilo
– Afmetingen: 15,2 cm bij 15,2 cm en 3,8 cm hoog
– Kleur: zwart
– Meegeleverd: midikabel, sticker en kaart met serienummer
 

Plussen

+ Kwaliteit controller
+ Uitgebreide controlling opties
+ Goede technische ondersteuning op website producent
+ Meegeleverde midi kabel met haakse aansluiting

 Minnen

– Prijs
– Klik van de 16 knoppen
– Leercurve instellen midicontrolling door de vele opties

Conclusie

Een unieke controller die zowel live als in de studio een extra dimensie geeft en zo creativiteit & expressie stimuleert. De Midi Fighter 3D is in Nederland verkrijgbaar voor €199,-

Deze review is geschreven door:

SONICrider

SONICrider is een nieuw muzikaal traject van Jurgen Winkel muzikant van de band BLIND die in de jaren negentig door Europa toerde als “electro rock band”. SONICrider brengt experimentele dance. Tijdens een performance wordt sound en beeld live gemixt.

Volgend optreden en start van de “Welcome To The New World” tour: 20 september 2014 Altstadt Eindhoven LIVEDM. Info: http://www.sonicrider.nl/live.html

SONICrider on SoundCloud
SONICrider on Twitter
 

SONICrider Midi Fighter 3D Mappings

Via onderstaande afbeelding kun je SONICrider’s eigen mappings voor de Midi Fighter 3D downloaden:

MidiFighter_02_view2