Met meer dan twintig knallende releases, lidmaatschap van het beruchte Donkey Rollers en residenties op de grootste en hardste events op deze planeet, kunnen we MC DV8 zien als één van dé stemmen van de Hardstyle van dit moment.

Zijn eerste optreden op een release was op ‘Deep Inside’ van DJ Zany, in 2005. Hierna kwamen samenwerkingen met b.v. Showtek én Zany dus, die hem de bekendheid van ver over de landsgrenzen gaf. Het meeschrijven en zijn stem lenen aan hardstyle-knallers zoals Front 2 Back, Shout out, Distorted, Hold us Back, Electronic Stereophonic en natuurlijk de ‘instant classic’ Nothing Else Matters, hebben DV8 gemaakt tot een pionier van hardstyle MC’s wereldwijd.

Hoe ben je ooit op de gedachte gekomen om MC te worden?
Gek genoeg heb ik nooit echt gedacht “Nu ga ik mc worden”. In de zomer van 2002 heb ik met een vriend een feest georganiseerd in het dorp waar ik vandaan kom. We hadden aan alles gedacht maar niet aan een mc. Ik speelde toen al een tijdje in een band en had wel een beetje podiumervaring dus ik vond dat ik dat zelf maar eens moest gaan proberen. Vanaf dat eerste optreden ging het in sneltreinvaart. Binnen een maand kreeg ik een residentie aangeboden op de Headliner feesten in de Eindhovense Danssalon. Daar heb ik Zany en Showtek leren kennen. Vanaf m’’n residentie op Headliner ging het weer heel vlug door richting feesten van Q-dance en B2S. In die tijd ben ik ook ik gevraagd om teksten te schrijven en vocalen te verzorgen voor Donkey Rollers, Zany en Showtek. Meteen daarop volgden en m’n eerste internationale optredens.

Waar haal jij je inspiratie?
Dat haal ik eigenlijk overal wel vandaan. Je kunt uit alles wat je meemaakt inspiratie putten. Ik laat me daarnaast sterk beïnvloeden door dingen uit de rockscene. Dat hoor je ook wel duidelijk terug tijdens m’n optredens en in de platen die ik heb gemaakt.

Een MC maakt of kraakt de avond, hoe probeer jij het altijd te maken?
Met die stelling ben ik het eigenlijk niet eens. Een slechte mc kan een avond zeker kraken, dat wel. Een mc die zijn vak verstaat probeert er op de juiste momenten te zijn om de sfeer te verhogen. Maar het begint wat mij betreft altijd bij de dj. Als die een mindere avond heeft lult een mc dat echt niet recht. Een mc kan een mooie toevoeging zijn, maar nooit de hoofdrolspeler.

Een DJ verkrijgt soms sneller roem en bekendheid dan een MC. Hoe ervaar jij dit? Hoe heb jij je omhoog proberen te knokken?
Omdat het allemaal snel gegaan is in het begin heb ik me nooit omhoog hoeven te knokken. Voor ik het wist was ik er namelijk al. Dat klinkt misschien arrogant maar iets anders kan ik er gewoon niet van maken. Om me heen heb ik verschillende jongens gezien die zich geprobeerd hebben zich omhoog te knokken. Sommigen met succes, anderen niet. Als je gewoon zorgt dat je fatsoenlijke tracks maakt die je op het podium goed kunt ondersteunen ben je een goed eind op weg. Wat dat betreft werkt het hetzelfde als bij dj’s. Maar de echte kunst zit hem natuurlijk in het bovenin mee blijven draaien.

Veel MC’s zorgen ook voor vocals in liedjes, vind jij dit een must?
Zoveel zijn er dat niet hoor. Ik denk dat ik er maar twee op kan noemen die op een degelijk niveau hardstyle tracks mee produceren. Maar goed, dat is ook een kwestie van smaak. Ik denk wel dat als je internationaal een fanbase op wil bouwen je niet zeker zonder producties kunt. Een plaat als ‘Nothing Else Matters’ zorgt er natuurlijk wel voor dat bijna iedere hardstyle-liefhebber op de wereld van je gehoord heeft. Dat helpt zeker.

Een DJ heeft enkel zijn platentas of laptop bij, maar wat is eigenlijk een “standaard” uitrusting voor een MC? Wat neem jij altijd mee naar events?
Een draadloze microfoon en voldoende ruimte op het podium zijn voor mij persoonlijk het belangrijkst. Ik werk het liefst met een draadloze Shure Beta 58. Dat is gewoon een fijn ding. Ik heb er zelf ook eentje die ik af en toe wel eens mee neem. Maar op de meeste plekken is voor een goede microfoon wel gezorgd.

Is het moeilijk om een MC te worden?
Voor de een zal het moeilijk zijn, voor de ander niet. Als je al moeite hebt met het schrijven van Sinterklaasgedichtjes, zou ik er in ieder geval niet aan beginnen.

Welke tips heb jij voor een beginnende MC?
Blijf dicht bij jezelf. Doe geen dingen die je pet te boven gaan. Heb veel lol. Blijf eerlijk. Laat je ellenbogen thuis.

‘Like’ en ‘ Follow’ MC DV8 op Facebook en Twitter.

(Foto credits: MC DV8 Facebook)