Als resident van Scantraxx Records, wordt hij door velen genoemd als de meest waanzinnige MC van Nederland mede ook door zijn super energieke optredens. Deze over-energieke MC is onberispelijk in zijn timing en hij is in staat om een sfeer te creëren waar de DJ kan optreden zonder enige vorm van ‘over-staging’. Met veel optredens en performances in de nabije toekomst, heeft hij het doel om zoveel mogelijk mensen te bereiken, … over de hele wereld. Toch nam MC Da Syndrome uitgebreid de tijd om onze vragen voor dit interview te beantwoorden.– Hoe ben je ooit op het gedacht gekomen om MC te worden?
Toen ik nog een kleine jongen was (ben nu 32) had ik altijd al het gevoel dat ik iets wilde doen met muziek. Als ik met mijn ouders op vakantie ging naar Frankrijk, dan kon ik uren luisteren naar de ‘Turn up the bass’ collectie die toen erg populair was. Op deze bandjes stonden ook vaak nummers met artiesten die gebruik maakten van Mc’s. Denk aan artiesten als Twenty 4 Seven, 2 Unlimited, Tony Scott. Als ik dan mijn walkman op had dan kon ik zo het hele nummer mee rappen. Ik vond dit geweldig.  Het leek mij leuk om wat meer te doen met muziek en ben in 1996 (ongeveer) gaan meewerken aan een lokaal radio-programma dat gericht was op jongeren. Ook had ik destijds een krantenwijk waarmee ik uiteindelijk mijn eerste echte mix cd-spelers heb kunnen aanschaffen.

Het radio werk was vrijwilligerswerk. Omdat ik ook graag wat wilde verdienen ben ik op zoek gegaan. Ik kon uiteindelijk op veel verjaardagsfeesten als DJ aan het werk.  Als snel kwam ik erachter dat je als DJ niet hoger kwam als je niet produceert. Ik had niet de financiële middelen om de juiste apparatuur aan te schaffen dus moest ik op zoek naar een andere insteek. Uiteindelijk kwam ik via een vriend van me, DJ Don Diablo, op het idee om te gaan MC-en. Hierdoor stond je niet als een DJ maar een uur op te treden op een feest, maar kon je de hele nacht je ding doen. Mijn eerste feestje was in Coevorden. Verkleed als Sinterklaas deed ik mijn eerste performance ergens eind 1996.

Twee jongens in de zaal vonden dat ik wel een vette stem had en zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. Ik heb destijds een aantal DJ-contesten mogen hosten. Ook heb ik op een aantal feesten in de regio Drenthe/Groningen gestaan. Ondanks dat  ik mij altijd met muziek heb beziggehouden, kwamen er op een gegeven moment niet veel optredens meer bij. Ik heb pas in 2000 weer contact gezocht met een Dj-team, C-town DJ team (rip) uit Coevorden. Hier heb ik enorm veel aan gehad. Ik heb op veel feesten mijn ding mogen laten zien. Toen ik op een gegeven moment in discotheek ZAK kwam in Duitsland, heb ik daar, door geluk, ook mijn kunsten laten zien. Ik kwam uiteindelijk bij een boekingsbureau die mijn belangen ging behartigen.

Ik zit niet meer bij een DJ-team maar ben volledig zelf als MC door gegaan. Ik zit bij één van de grootste boekingsbureaus van de hardere stijlen ter wereld, www.platinumagency.com en zit momenteel bij het grootste Hardstyle label, ‘Scantraxx’ van DJ The Prophet.

Omdat het verhaal erg lang is kan je via mijn social networks wat meer informatie naar boven halen. Ook welke feesten ik heb gestaan etc. (Partyflock, Hyves en mijn eigen website).

– Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Mijn inspiratie haal ik uit het enthousiasme van het publiek en het luisteren naar muziek. Als ik on-stage sta dan geef ik mijzelf helemaal. Ze noemen mij daarom ook wel de MC met ADHD. (Ik heb ADD) Ik vind het dan ook helemaal geweldig als ik het publiek ook compleet uit hun dak zie gaan. Dit geeft mij weer inspiratie om er volledig voor te gaan. Ook haal ik vaak inspiratie on stage voor vocalen voor bijvoorbeeld een plaat tijdens een optreden.

– Een MC maakt of kraakt de avond, hoe probeer jij het altijd te … maken?
Ik heb een eigen stijl ontwikkeld in de loop der jaren. IK ga altijd helemaal los op feesten zoals je ook kan zien op verscheidene filmpjes via YouTube. Ik ben één van de weinigen die dat doet. Na afloop van een feest ben ik helemaal kapot, maar ik weet zeker dat er veel bezoekers zijn geweest die het geweldig vonden. Natuurlijk moet ik wel in de gaten houden dat de DJ de artiest is en niet ik als MC, dus ik moet hier en daar soms wel even gas teruggeven. Ik doe mijn eigen ding als MC en dit weet de DJ meestal ook. Ik vind dat een eigen stijl hebben belangrijk is. Je moet je onderscheiden van de rest. Als we allemaal het zelfde zouden doen zou het niet meer interessant zijn voor het publiek. Als je uniek bent komt dat natuurlijk ook ten goede van je fans en aantal optredens. Ik heb meestal wel de vrijheid om mijn eigen ding te doen tijdens een set van een DJ. Heel soms zijn er wel DJ’s die liever geen MC willen. Dit respecteer ik. Ik weet niet hoe de meeste MC’s zich voorbereiden maar ik doe alles uit pure improvisatie. Ik kom op een feest waar ik moet optreden en acclimatiseer mij ter plekke. Ik probeer de sfeer te voelen en kijk naar de reactie van het publiek als de DJ zijn muziek draait. Als ik dan on stage sta roep ik wat er in mij opkomt. Ik ben niet het type MC dat complete raps door de microfoon gaat schreeuwen maar ben meer een crowd-pleaser.

– Een DJ verkrijgt soms sneller roem en bekendheid dan een MC. Hoe ervaar jij dit? Hoe heb jij je omhoog proberen te knokken?
Ik probeer er gewoon te zijn voor het publiek net als de DJ dat doet. Als ik on-stage sta dan voel ik mij niet de koning. Ik ben, net als het publiek, daar om een leuke avond te hebben. Ik doe serieus mijn optreden en doe wat er van mij verwacht wordt. Ik geef alleen veel meer mee aan het publiek door compleet los te gaan op het podium. Dit werkt enorm aanstekelijk heb ik gemerkt en krijg hier ook altijd veel positieve reacties op. Wat ik ook vaak doe is even het publiek in gaan met de microfoon. Het maken van platen lag in het verleden niet echt in mijn straatje. Momenteel ben ik hier wel hard mee aan het werk want ik merk dat ook dit erg belangrijk is. Ieder heeft zijn eigen stijl en ieder doet zijn eigen ding, dat respecteer ik. Ik voel dan ook niet echt een concurrentiestrijd.

– Veel MC’s zorgen ook voor vocals in liedjes, vind jij dit een must?
Tegenwoordig vind ik het erg belangrijk om wel platen te maken met producers. Het feit is gewoon dat je naamsbekendheid wereldwijd gezien groter wordt als je je hier mee bezig houdt. Wil je ‘groter’ en bekender worden dan is dat in deze tijd zeker een must.

– Een DJ heeft enkel zijn platentas of laptop bij, maar wat is eigenlijk een “standaard” uitrusting voor een MC? Wat neem jij altijd mee naar events?
Elke artiest heeft een zogenaamde rider. Hierin staat wat er op een feest aanwezig moet zijn als de artiest komt optreden. Voor mij als MC staat hier o.a. in dat er een draadloze microfoon aanwezig moet zijn. Ik heb wel, voor de zekerheid, altijd een eigen microfoon bij me. Ik vind dit wel zo professioneel in het geval er toch wat mis blijkt te zijn gegaan.

– Is het moeilijk om een MC te worden?
Ik denk dat je het gewoon in je moet hebben. Dit vind ik een moeilijke vraag waar ik niet echt een juist antwoord op kan geven.

– Welke tips heb jij voor een beginnende MC?
Ik denk dat het belangrijk is dat je ten eerste gewoon jezelf blijft. Ten tweede dat je weet wanneer je iets kan zeggen en wanneer juist niet. De juiste timing. En ten derde probeer je eigen stijl te ontwikkelen!

Bij deze willen we Wouter Koops (a.k.a. MC Da Syndrome) bedanken voor zijn medewerking. Top!