We hebben je inmiddels op onze website al talloze videos getoond van hoe je moet mixen. Ook op internet zelf zijn er talloze tutorials te vinden die het technische aspect van het ‘DJ Mixen’ perfect laten zien. Echter, we weten allemaal dat het daar niet stopt. Een goede DJ heeft niet alleen de techniek in de vingers maar heeft ook een hoog creatief niveau. Waar het in feite op neerkomt is dat een DJ een verhaal vertelt. Zeker nu je tegenwoordig de beschikking hebt over meerdere geluidsbronnen, zoals meerdere decks of CDJ’s, zijn er een stuk meer creatieve mogelijkheden. Onderstaande video van Ean Golden (DJTechTools) gaat over het creatieve aspect van een goede DJ set.

traktor-pro-2

Vertel Je Verhaal Met Muziek

Met de meeste moderne DJ software (vier decks) heb je de mogelijkheden om, net als in een toneelstuk, vier karakters/acteurs tegelijkertijd een rol te laten spelen. Tel je hierbij ook nog b.v. remixdecks (sampledecks) dan heb je nog meer ‘rollen’ tot je beschikking. Echter, doordat je nu zoveel ‘rollen’ tot je beschikking hebt, loop je de kans om voor grote verwarring te zorgen. Als alle karakters dezelfde rol krijgen wordt het alleen maar een chaos. Je moet dus je verhaal zorgvuldig opbouwen door, net als bij een toneelstuk, apart hoofdrollen, bijrollen en ondersteunende karakters toe te wijzen.

De uitdaging bestaat er uit om met behulp van je decks een verhaal te vertellen waar elke karakter/rol de ander ondersteunt zodat jouw verhaal vloeiend vertelt wordt aan het publiek. Hierbij ga je uit van twee hoofdrollen ondersteunt door je bijrollen. Doordat je dus je set opbouwt als een soort van toneelstuk (en dus systeem) zal het gemakkelijker voor je worden om deze ‘theorie’ c.q. werkwijze beter onder de knie te krijgen.

Systematische Opbouw

In het ‘toneelstuk’ in de video wordt er uit gegaan van acteurs die een bepaalde plek op het podium toegewezen hebben gekregen:

  • Deck A: Vooraan op het podium links, een hoofdrol
  • Deck B: Vooraan op het podium rechts, een hoofdrol
  • Deck C: Podium links op de achtergrond, gereserveerd voor themas
  • Deck D: Podium rechts op de achtergrond, gereserveerd voor ondersteunende bijrollen

Voor iedereen die bekend is met bijvoorbeeld de Traktor Pro software, zal de vier decks en de mogelijkheden (rollen), die hier besproken worden, meteen herkennen. Echter, dit hele principe van een verhaal vertellen kun je natuurlijk ook toepassen met CDJ spelers, echter je hebt er dan wel meer dan twee nodig…

Wil je nog meer te weten komen over de werkwijze zoals Ean Golden hem in de video uitlegt, kun je op de DJTT website terecht.

(Gebaseerd op de tutorial van DJTT)