Voor de ervaren DJ zal dit ongetwijfeld ‘gesneden koek’ zijn, echter voor de beginnende DJ zeker nog niet. Als je je afvraagt waarom je mix, ondanks je perfecte ‘beatmatching‘, nog steeds klinkt alsof het allemaal NET NIET klopt en misschien wel een ‘vals’ toontje hier en daar. Vaak is de reden dan dat de twee tracks die je speelt in verschillende KEYs (toonsoort/sleutel) staan. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn als de keys dicht bij elkaar staan en dus compatible zijn zeg maar. Een ander verhaal wordt het als de keys niet met elkaar te combineren zijn. Vandaar dat ‘key detectie’ een belangrijk deel van mixen is geworden.

Wil je meer weten over de techniek van het ‘harmonisch mixen’, dat je tracks dus harmonisch combineerbaar zijn, kun je op de site van ‘Mixed In Key‘ een verhelderende tutorial lezen. De toonsoort (key) van een track is dus belangrijke informatie geworden bij het mixen van een set. Maar hoe bepaal je nu de key van een track? De meest ‘basic methode’ is om met een keyboard/piano/instrument de sleutel met je gehoor uit te vogelen zeg maar. Echter, hoe basic deze methode ook is, je zal toch iets van muzikale kennis moeten hebben en verder is het ook best arbeidsintensief. Je zal maar voor elke (nieuwe) track in je collectie handmatig de key moeten bepalen.

MixedInKey als voorbeeld

Een andere methode, die waarschijnlijk door 99,9% van alle DJ’s de voorkeur zal hebben, is dat iemand het voor je doet! En dat kan, niet door iemand maar door iets. Inmiddels zijn er al diverse software programma’s op de markt die dit klusje voor je klaren. Standalone of als onderdeel van een totaal pakket. We geven een overzicht van enkele programmas die momenteel op de markt zijn:

Mixed in Key is het meest bekende en waarschijnlijk ook één van de meest secure en als je dus op zoek bent naar een (stand-alone) key detectie programma, is dit een goede keus! Dit programma wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door enkele grote DJ namen zoals Pete Tong, Deep Dish, David Guetta, High Contrast & Hernan Cattaneo,  ze zweren bij deze software. ($ 38,-)

MixMeister Fusion is een innovatieve DJ Mix software. Key detectie is in deze software ingebouwd, echter deze schijnt niet altijd even secure te werken. ($ 330,-)

beaTunes is een programma om je iTunes playlist op te schonen en te verbeteren waar mogelijk. Dit programma heeft ook een ingebouwde key detectie functie. ($ 32,-)

Trainspotter. Dit is een gratis programma. Het vult ontbrekende tags en art-work in van je Traktor collectie via  Discogs. Key detectie is ook hier een onderdeel van de gehele software.

Virtual DJ, is ook een compleet DJ Mix software. Key detectie is een ingebouwde functie bij het samenstellen van de playlists. Er zijn verschillende versies beschikbaar. We konden vanaf de website niet vaststellen in welke versies (van $ 0,- tot 99,-) de key detectie functie is ingebouwd.

Voor alle duidelijkheid dit is geen ‘review’ lijst geworden. We willen met deze lijst meer informatie geven over het onderwerp. Als je geïnteresseerd bent om je mixen nog beter te laten klinken weet je hopelijk nu waar je terecht kan voor meer informatie en tools.

(Met dank aan: Phil Morse)

Heb jezelf andere methodes of software die je gebruikt voor jouw ‘key detectie‘ zet ze in de comments…