JBL staat al jaren bekend om hun speakers met name in de consumenten elektronica, maar ook op de professionele markt. Dit merk komen we dan ook steeds vaker tegen in pro studio omgevingen. Echter met de meest recente release van hun LSR serie komt nu ook de home-studio en de DJ-markt in het vizier. De LSR serie bestaat uit het LSR305 en LSR308 model. Aangezien wij denken dat de LSR305 voor de thuis producer en DJ wel eens interessant kan zijn, hebben we dit model eens nader aan de tand gevoeld.

jbl-LSR305-review-ft-dj2dj_nl

Specificaties

De LSR305 heeft een maximale output van 41 watt zowel op de Hoge Frequentie als op de Lage Frequentie driver. Beiden zijn apart van elkaar instelbaar van -2 naar 0 tot en met +2 Decibel. Het voordeel hiervan is dat je de speaker naar je persoonlijke smaak kunt bijstellen. Je kunt als DJ dus bijvoorbeeld het laag een extra boost geven. Ook kun je de ingang gevoeligheid instellen op +4 of -10 Decibel.

Aansluitmogelijkheden

De LSR305 heeft twee ingangen, welke beide gebalanceerd zijn. Deze zijn van het type XLR en een grote jack. En natuurlijk de stroomaansluiting, de LSR305 zijn namelijk actieve speakers met elk hun eigen ingebouwde stroomunit.

Geluidskwaliteit

De LSR305 maakt gebruik van JBL’s eigen ontwikkelde waveguide systeem. Dit speciaal voor high-end speakers design zorgt voor een betere scheiding van hoog, midden en laag en dat is ook meteen terug te horen. Je merkt tijdens een luister of DJ sessie echt het verschil tussen de lagen in het geluid. met name met bass zware muziek zoals bijvoorbeeld deephouse krijg je een veel zuiverder laag. De basslijnen scheiden zich echt van het hoog waardoor je veel meer detail zult ontdekken in het geluid.

Conclusie

De JBL LSR305 is een waardige speaker tussen de redelijke volle lijn monitoren onder de tweehonderd euro. Oke, KRK met hun Rokit series is natuurlijk een geduchte concurrent voor deze jongens, maar ik zou zeggen als je op zoek bent naar een setje ‘betaalbare’ monitors, beluister dan ook zeker deze even. Ikzelf vind de JBL’s ten opzichte van de RP5 G2, waar ik de LSR305 mee heb vergeleken, net wat lekkerder klinken.

Wat meer info over JBL’s Waveguide systeem:

JBL LSR305 heeft een straatprijs/advies winkelprijs inclusief btw. van 169 Euro. Leverbaar vanaf begin oktober 2013.