USB Sticks, elke dj werkt er tegenwoordig mee. Als hij bijvoorbeeld naar zijn gig toe gaat. Vroeger sjouwde je nog met je cd tas van ruim 10 kilo, tegenwoordig heeft de gemiddelde dj een usb sticks en koptelefoon bij wat niet meer weegt dan 500 gram.

USB_RekordBox_CDJ

Er zijn verschillende sticks, maar hoe ga je deze gebruiken op je pc of in de CDJ?

Zelf werk ik met 2 verschillende sticks, de Corsair Survivor black en de Kingston Datatraveler R3.0 G2 allebei 32 GB. Mijn ervaring met de Corsair op de pc zijn erg positief maar de Corsair in combinatie met de CDJ zijn niet altijd naar wens, dit doordat de stick in het begin erg goed werkt maar naar loop van tijd geeft de cd speler een error (dit ligt niet aan de CDJ omdat het bij meerde spelers gebeurt).
De Kingston stick daarentegen is wel een stuk langzamer op de pc maar wel veel stabieler op de CDJ. Zo zie je maar dat je niet perse een ‘dure’ stick hoeft te hebben..

Rekordbox en Indeling

Laten we beginnen bij het begin. Wanneer je plaatjes wil gaan draaien is het te adviseren om te werken met RekordBox, deze software zorgt ervoor dat al je tracks netjes in quantize worden gezet,  wat als voordeel bied dat al je tracks goed op de CDJ te voorschijn komen. Niet alleen zet hij je ID3 tag gegevens klaar maar ook het Waveform is direct zichtbaar op de speler. En ook handig, als je zorgt dat je grids goed staan in RekordBox, zal ook de Sync functie perfect werken op de CDJ.

Wanneer je ervoor zorgt dat alles netjes in mapjes is ingedeeld bijvoorbeeld per week of per maand kun je dit ook weer via syncmaster over zetten op je stick. Ook kun je er de instellingen van je CDJ mee laten inladen, zodat wanneer je de stick laad direct jouw voorkeursinstellingen worden geladen. Ideaal toch als je direct alles hebt zoals jij het fijn vind.

Zelf werk ik met verschillende mapjes die per maand op datum staan en zodra ik deze map open kom ik uit bij de verschillende stijlen. Hierbij is het ook handig om met kleurtjes te werken, wanneer je op je gig aankomt. Dit kun je bijvoorbeeld indelen in: begin avond, midden avond, slopen en vrouw vriendelijk. Zo worden je tracks ingedeeld of ze nu oud of nieuw zijn in de verschillende stijlen, ook al is het een track uit 2013.

Back-up

Het is zeker raadzaam om ook een backup te maken van de indeling van je USB stick zodat je deze gemakkelijk terug kunt zetten of door kan zetten op een nieuwe stick. Let op dat je ook je RekordBox file hierin meeneemt. Ook kun je dit direct vanuit RekordBox zelf doen.

Zelf werk ik met een externe HDD en hier staat precies dezelfde mappenstructuur op als op de stick zodat ik via het backup bestand wat weer in m’n dropbox staat altijd de muziek terug kan halen naar mijn eigen wens. Zo krijg je een exacte back-up/copy van de originele stick.

Meer informatie over hoe je dit doet vind je hier.

Binnenkort gaat de redactie van DJ2DJ verschillende sticks testen en daar kunnen we je dan aangeven wat een goede stick is voor jou dj doeleinden.