Je hebt het vast wel al ergens gelezen of gehoord. Apple gaat iTunes veranderen naar een Spotify concurrent, genaamd Apple Music. Hiermee kun je voor een x bedrag per maand een streaming service krijgen. Ook behoud je de door jou, via iTunes aanschafte muziek. Eigenlijk een heel logische vervolg stap op de ‘ouderwetste’ iTunes zoals we die al jaren kennen. Maar heeft dit ook voordelen voor jou als DJ en producer? Dat is een belangrijke vraag!

Hoe-Apple-Music-De-DJ-Wereld-Gaat-Veranderen

Streaming

De afgelopen jaren, zie je steeds meer muziek streaming diensten verschijnen. Eerst was dit vooral in Amerika maar ook in het kleine Nederland, wint het immens aan populariteit. En maar goed ook, zo kan iedereen tenminste legaal muziek luisteren in plaats van klakkeloos ergens downloaden…

Nu is muziek streamen erg fijn voor de ‘normale’ luisteraar. Maar hoe zit het nu wanneer je muziek gebruikt voor je DJ gig? Dat is natuurlijk wel een dingetje waar door de grote streamings-maatschapijen niet zo een, twee, drie rekening mee gehouden wordt…

En toch denk ik, dat juist met de komst van Apple Music hier verandering in gebracht zal gaan worden. Waarom? Omdat iTunes al jaar en dag een belangrijke tool is voor DJ’s. En misschien nog wel het belangrijkste, Apple Music biedt artiesten extra functionaliteit via de streaming app.

Waarom die verandering nodig is

Digitale muziek en alles daarom heen, denk bijvoorbeeld aan social media, advertenties en speciale uitgaves van albums, zijn een logische stap na de fysieke en analoge media zoals we dit vroeger kenden. Inmiddels is digitaal niet meer uit het het DJ beeld weg te denken, want in elke club staan CDJ’s en menig DJ komt tegenwoordig met een USB stick of MacBook aanzetten! De ouderwetste platentas, die ondanks alles bij sommige hip blijft, kom je in principe niet vaak meer tegen. En als je ze tegenkomt, is het vaak in een DVS variant, zodat de DJ toch digitale bestanden kan gebruiken in zijn set.

Dus ja, digitaal is hip maar toch is het hebben van een digitale muziek bibliotheek nog steeds niet hip… Dan vindt elke DJ een volle platenkast toch wel weer erg bruut om te bezitten, al is het maar om er naar te kijken, de geur op te pikken of om de fysieke hoes vast te kunnen pakken.

Dit laatste besefte Apple een aantal jaar geleden ook al, en kwamen met iTunes LP op de proppen, een digitale variant van de vinyl LP. En al was het idee nog zo tof, het kreeg toch niet het gewenste resultaat. En ik denk dat dit kwam doordat je het product nog steeds niet ‘echt’ bezat, terwijl je er wel een smak geld voor neerlegde… Want zeg nu zelf, een digitaal bestand en toch wel erg kill, het straalt geen warmte uit.

Dit hebben we de afgelopen jaren ook met andere dingen meegemaakt, denk maar eens aan heel het social media verhaal. Wat eigenlijk pas de laatste anderhalf jaar helemaal hot is, en dit dankzij de interactieve meerwaarde ervan. Eindelijk kun je zelf filmpjes plaatsen, direct reageren en het ziet er allemaal ook nog eens hip uit. En dat snel van je mobiel! Je ziet dat dit de trend is, die mensen willen ff snel een fototje schieten van je eten met Instagram, kijken wat je vrienden vandaag gedaan hebben met Facebook en het laatste nieuws checken op Twitter.

Daar kwam Apple dus ook achter, mensen willen die snelle, hippe manier van entertainment. En dus moest iTunes op de schop!

Apple_Music_Logo_DJ2DJ

Apple Music voor artiesten

Deze dienst zal niet alleen gaan bestaan uit het klakkeloos streamen van muziek, ook kan je er zoals gezegd je eigen muziek bibliotheek aan toevoegen en kan je deze ook streamen wanneer ze niet op je apparaat staan. Erg handig allemaal. Ook zal Apple Music, een heus radio station bevatten, Beats Music welke wereldwijd gestreamd gaat worden!

Maar wat maakt het nu interessant voor jou als artiest? Daar gaat Apple het als je het mij vraagt kunnen winnen op de concurrentie. Het Sociale gedeelte van Apple Music.

Artiesten kunnen direct vanuit de app contact leggen met hun volgers. Ze op die manier snel op de hoogte houden van nieuwe en komende releases, live muziek aanbieden, uitnodigen voor speciale events en noem maar op. En dat is dit nog maar het begin. Denk maar eens wat de toekomst nog meer kan bieden, zeker wanneer zowel Apple als de artiest hiervoor open staan!

Ik denk even met je mee! Give-away’s, speciale edits en wat denk je van remix contests? Zodra de artiesten merkt, dat de DJ scene de dienst gaat oppakken, zijn de mogelijkheden eindeloos. Voor artiesten is Apple Music een ideale service om met je fans te communiceren

De Toekomst van Apple Music en het DJ-en

Apple zou als geen ander een positieve verandering kunnen brengen in het gebruik van muziek door DJ’s. Zeker wanneer de service besluit grotere audio formaten te laten gebruiken, dit met misschien een abonnement voor professionals. Zo kan de DJ live vanaf de stage zijn gedachtes maar ook muziek met het publiek kan delen. Denk bijvoorbeeld eens aan de mogelijkheid om zijn of haar dj set, direct als afspeellijst beschikbaar te stellen. Hoe vet zou dat zijn! Dat zou betekenen dat Apple Music een direct concurrent wordt van Pioneer’s KUVO.

En hoe zit met met de fabrikanten? Natuurlijk kunnen PioneerDj, Serato of Traktor, direct vanuit hun hard en software Itunes Music gaan ondersteunen. Draaien vanuit de cloud is toch iets wat we eigenlijk allemaal zouden willen doen. Helemaal niks meer meenemen, maar gewoon inloggen en direct elke stuk muziek direct beschikbaar hebben om te kunnen draaien, inclusief je die speciale private bootlegs, want die heb je in je eigen online bibliotheek staan!

Festivals

En als laatste, denk eens aan de festivals. Ook zij kunnen via de app natuurlijk, die speciale afspeellijsten beschikbaar stellen. En de artiesten kunnen gemakkelijk delen waar ze optreden en alvast teasen wat het publiek daar onder andere kan gaan verwachten!

Ik zie hier absoluut een mooie toekomst in en hoop dan ook dat zowel Apple als de artiesten eenzelfde visie hierin hebben, want dan zou Apple Music pas echt revolutionair kunnen zijn!

Video

Wat Apple zelf heeft te zeggen over hun vernieuwd muziek app, dat vertellen ze je in onderstaande video: