Hercules is al jaar en dag bekend in de DJ wereld, met name in het lage segment. Toch merk je dat het bedrijf steeds innovatiever wordt en leukere spullen uitbrengt. Zelfs de software krijgt tegenwoordig erg leuke mogelijkheden. En deze is niet alleen voor Mac of PC maar ook voor je smartphone/ Tablet. En met de komst van de Universal DJ hebben ze die twee op een slimme manier weten te combineren. Wij voelde de Universal DJ aan de tand voor je om te bekijken of dit de ideale controller is om je DJ avontuur mee van start te laten gaan.

Hercules_Universal_DJ_DJ2DJ_Review_Banner

 

Eerste Indruk

De Universal DJ is een leuke kleine controller welke zich vanwege zijn formaat en gewicht gemakkelijk laat vervoeren. Hoe voelt een stuk beter aan dan zijn voorgangers en lijkt ook beter tegen een stootje te kunnen. En wat hem helemaal ideaal maakt voor mobiel gebruikt is dat hij gevoed word via USB. Zeker als je bedenkt dat hij naast USB ook Bluetooth ondersteund en zo ook kan werken met je smartphone en tablet. Deze mogelijkheden kun je zelfs combineren. Hoe cool is dat!

Layout

De Universal DJ heeft een traditionele layout. Dat wil zeggen dat hij de klassieke indeling heeft van twee decks met een mixer gedeelte daartussen. Zo vind je snel de juiste knoppen waar je ze zou verwachten.

In het midden van de mixer vind je het gedeelte waar je de software mee aanstuurt. Dat wil zeggen dat je via die knoppen kunt zoeken tussen je tracks en ze vervolgens kunt laden naar het deck van je keuze.

Daarboven vind je nog een drietal knoppen, genoemd: scratch, rec en magic. Welke allemaal om de bijgeleverde Djuced software draaien. En wat doen die nu precies hoor ik je al zeggen. Nou simpel:

Scratch

Simpel, net zoals bij een Pioneer CDJ activeer je hiermee de vinyl modus van het jogwheel. Dus wanneer je scratch activeert kun je doormiddel van het aanraken van de bovenzijde van het jogwheel scratchen of zelfs een backspin doen. Let wel op, je moet contact houden met het jogwheel anders gaat de muziek in zijn originele staat door.

Rec

Zoals je zou verwachten neem je hiermee je set op. Ideaal dus om een mixtape te maken. Zeker een liveset die je doet op een verjaardag of feestje! Hoe tof is dat, gelijk delen met je vrienden. Zo word die avond nog cooler!

Magic

De functie helpt je met mixen. Dit is zeker fijn als beginneling of wanneer je niet op tijd bent om je volgende track in te mixen. Hoe gebruik je dit? Je werkt met de crossfader, deze staat aan de zijde vanwaar de track speelt, Je drukt de magic knop in. Drukt op play en vervolgens op sync bij de track die je wilt in mixen en laat de crossfader overgaan naar de andere zijde. DJuced zorgt ervoor dat je zo een goed klinkende overgang krijgt. Hij stelt automatisch de eq’s bij en geeft een licht effect. waardoor het geheel natuurlijk overkomt.

Aansluitmogelijkheden

Zoals je mag verwachten op een DJ controller ontbreekt de hoofdtelefoon aansluiting ook op de Universal DJ niet. Op de achterzijde vind je er de mix out, welke je via tulp en of mini jack kunt aansluiten op bijvoorbeeld je stereotoren thuis. Een aux in welke je software matig kunt toewijzen. USB aansluiting waarmee je hem op je PC/ Mac aansluit of via een adapter kunt voeden wanneer je hem in samenwerking met je tablet gebruikt. En om deze of je smartphone te pairen zit daar een fysieke knop voor op de Universal DJ. En als laatste tref je er nog de modus switch waarmee je kunt switchen tussen de drie gebruikers optie van het apparaat. laptop, multi-screen of tablet.

UniversalDJ_004Modus

De Universal DJ bied je drie gebruikers mogelijkheden. Wat is nu precies het verschil?

Laptop

Hiermee maak je gebruik van de Djuced 40 software of je Mac of PC. En kun je het apparaat volledig gebruiken zoals elke andere controller.

Multi-screen

Hier word het apparaat pas echt leuk. Zo kun je de software op je computer gebruiken maar in combinatie met je smartphone of tablet erg leuke dingen doen. Denk maar eens aan effecten besturen via je iPhone of Android telefoon. Loop bijvoorbeeld het publiek in en bedien de software live daartussen. Je kunt zelf smart mixing toepassen vanaf je smartphone of tablet. Dus ook in nood kom je er altijd nog uit.

Tablet

De vervanging van je PC/ Mac welke je ook alle mogelijkheden bied en daarnaast je ook nog de software kunt aansturen vanaf je tablet. zeker met effecten, loops en samples is dit een erg leuke optie.

Effecten en Loops

Deze kun je niet alleen via je smart device gebruiken maar ook direct op de controller. De Universal DJ bied je FX waarmee je effecten kunt toepassen per deck. Hiermee heb je per kanaal een achttal pads om deze te kunnen bedienen.

Wat krijg je zoal? Filter, echo, reverb maar ook de sample optie. Dit is een erg leuke manier om je mix nog persoonlijker te maken.

Onder deze optie geven pads 1,2,3 en vier voorgeprogrammeerde samples, welke je vervolgens zelf mee kunt spelen over de muziek.

En als laatste heb je nog de loop sectie. Welke automatisch een loop maakt van erg 1/32ste tot een loop van acht tellen.

Geluidskwaliteit

De Universal DJ, klinkt voor een controller van deze prijsklasse goed. Let wel op, hij heeft geen gebalanceerde uitgangen dus op een groot feest zal hij wat tekort komen.

Plussen en Minnen

  • Bluetooth
  • Combinatie optie computer & smartphone en tablet
  • Uitgebreide software
  • Prijs

  • Geen gebalanceerde output

  • Jogwheel lagt een beetje wanneer de effecten aanstaan.

UniversalDJ_003

Conclusie

Hercules heeft met de Universal DJ een erg leuke instap controller gemaakt. Welke je zowel als beginnend maar ook gevorderde DJ kunt gebruiken. Zeker wanneer je de mogelijkheid van het combineren met smartphone en of tablet gebruikt kun je hier echt vetten dingen mee doen!

De Hercules Universal DJ is in Nederland verkrijgbaar tegen een verkoopprijs van 199,-

Win

Wij mogen onze review unit weggeven onder onze lezers. Wil je deze winnen? Het enigste wat je hiervoor hoeft te doen, is hieronder aangeven waarom jij nu juist de controller zou moeten winnen. De meest originele comment kiezen wij uit!

Winnaar

Wij willen Zeus feliciteren! Hij heeft de controller gewonnen dankzij zijn originele antwoord. Ik raad iedereen aan de site goed in de gaten te houden, want misschien hebben we binnenkort nog wel zo’n leuke actie 😉