Toen Hercules eind vorig jaar met een nieuwe serie DJ hoofdtelefoons kwam was ik enigszins benieuwd om eerlijk te zijn. We kennen Hercules namelijk van de diverse DJ midi controllers zoals de RMX DJ Console en de 4-MX DJ Midi Controller. Om begrijpelijke redenen hebben ze hun produktlijnen uitgebreid met die serie van DJ hoofdtelefoons dus. Van de controllers weten we dat ze redelijk met de concurrentie mee kunnen doen, maar hoe zit dat dan met die hoofdtelefoons. Wat doe je dan? Juist je vraagt om het top model (HDP DJ-Pro M1001) en gaat er mee aan de slag!

Eerste Indruk

Eerste indruk valt dus wel mee. De hoofdtelefoon arriveert in een verpakking die je bij 9 van de 10 andere merken idem dito krijgt. Veel karton met veel plastic. Als je hem uit de verpakking haalt voel je dat hij niet de zwaarste is maar zeker ook niet de lichtste. De hoofdtelefoon heeft verder een goeie, stevige, comfortabele hoofdsteun. Materiaal is dan wel nepleer, maar het is prettig zacht en zal zeker goed aanvoelen als je hem langere tijd achter elkaar op hebt.

Vervolgens komen we bij de ‘ear cups’, de oorschelpen. Ze zijn prettig groot zodat ze je oren helemaal omsluiten. De HDJ DJ-Pro M1001 heeft oorschelpen die je zowat in elke richting kan scharnieren en buigen. Op zich klinkt dat natuurlijk mooi. Echter, ik persoonlijk vond het allemaal veel te licht scharnieren. Als je hem van je hoofd haalde klapte de cup zelf net in die richting die je niet wilde omdat er totaal geen weerstand was bij de scharnieren. Ik had graag een wat stevigere scharnieren gehad die enige weerstand zouden hebben. Voor de ene DJ die veel met één schelp luistert handig, voor de andere DJ die meer met hoofdtelefoon op luistert verre van prettig.

Bij de hoofdtelefoon zit een fijne spiraalkabel die je van de hoofdtelefoon kunt loskoppelen. Erg handig is het feit dat je de kabel of links of rechts kunt aansluiten! Verder krijg je er ook nog een mini-plug adapter bij zodat je hem ook b.v. voor je MP3 speler kunt gebruiken.

Geluid

Naast het gebruik en comfort gehalte van de hoofdtelefoon, zoals hierboven besproken, is een ander, wellicht belangrijkste, aspect, het geluid. De M1001 heeft zeer goed geluid, mag ik wel zeggen. Hercules neemt het op tegen de concurrentie en moet dan ook de prestaties leveren, … en dat doen ze dus. Zoals je van een goede DJ hoofdtelefoon verwacht, is het laag goed vertegenwoordigd zonder dat het geluid helemaal vol loopt. Ook de andere frequenties worden goed verzorgd zeg maar! Zelfs als je het volume flink omhoog gooit valt de vervorming van het geluid bijna te verwaarlozen.

Een ander goede eigenschap van de Hercules hoofdtelefoon is het buitensluiten van het omgevingsgeluid. Met andere woorden de M1001 heeft een goede geluidsisolatie. Een niet onbelangrijke kwaliteit van een DJ hoofdtelefoon.

Oordeel

Voor iemand die graag een stevige, grote hoofdtelefoon prefereert is de HDJ DJ-Pro M1001 een heel goed alternatief. Het geluid is zeker op het niveau van de (duurdere) concurrentie. Neem hierbij de goede geluidsisolatie dan ben je op dit vlak goed uit. Alles goed dan? Mwah, nee, nogmaals ikzelf had liever gezien dat de oorschelpen, en dan met name de verbindingen, wat steviger zouden zijn. Enige weerstand zou prettiger zijn. Het draaide me allemaal een tikkie te licht.

Echter! Inmiddels hebben we van Hercules bericht gekregen dat ze het probleem van de scharnieren en met name de scharniering, die ik veel te licht vond, hebben onderkent en hebben aangepast voor de HDJ DJ-Pro M1001. Dat is natuurlijk mooi en goed gedaan van Hercules!

Door het gebruik van redelijk veel kunststof moeten we even afwachten wat de levensduur is. Dit kunnen we helaas niet uitproberen omdat een hoofdtelefoon over langere tijd zult moeten gebruiken. Hier tegenover staat wel dat de prijs wat lager is en het gewicht minder is natuurlijk.

De Hercules HDP DJ-Pro M1001 is in Nederland verkrijgbaar voor rond de 120 Euro (adviesprijs 149 Euro).